Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nedávne rozhodnutie Dropboxu ukončiť neobmedzený plán cloudového úložiska iba potvrdzuje trend v celom odvetví. Poskytovatelia cloudových úložísk roky ponúkali plány neobmedzených úložísk pre firmy. Tieto ponuky sa ale ukazujú ako ekonomicky neudržateľné, čo vedie ich poskytovateľov k ich úplnému zrušeniu.

Tento posun začal u spoločnosti Google v roku 2021. Tá postupne zrušila bezplatné úložisko pre používateľov služby Google Fotky a ukončila neobmedzené plány úložiska pre službu Google Workspace. V roku 2023 nasledovali spoločnosti Microsoft a Dropbox, čo len potvrdzuje obtiažnosť udržania ponúk neobmedzeného úložiska. Podobné zmen vedú k tomu, že používatelia prehodnocujú svoj prístup k verejným cloudovým úložiskám.

V súčasnej dobe sa viac ako 60 % podnikových dát nachádza v cloude, pričom 94% globálnych spoločností využíva cloudové úložisko (GoodFirms, 2023). Takmer polovicu dát úložených v cloude tvoria citlivé údaje, vrátane údajov o zamestnancoch a zákazníkoch, podnikové financie a duševné vlastníctvo. S rastúcim objemom dát sa predpokladá, že výdaje na cloudové úložiská vzrastú do roku 2026 o 13% a dosiahnu 135,1 miliardy USD (IDC, 2023).

Vzhľadom na to, že objemy dát neustále rastú, je pre poskytovateľov cloudov stále náročnejšie poskytovať neobmedzenú kapacitu na ukladanie dát. Spoločnosť Google poukázala na potrebu vyhovieť rastúcemu dopytu po úložiskách, zatiaľ čo Dropbox uviedol ako dôvod ukončenia služby Dropbox Advanced zneužívanie tejto služby – ide totiž o ponuku určenú pre firmy a nie súkromné osoby.

Zmena cloudovej infraštruktúry sa však môže značne predražiť. Výdavky spojené s hľadaním alternatívnych riešení niektorí spájajú s nízkou návratnosťou svojich investícií do cloudu. Tieto prechody totiž často znamenajú vysoké konverzné náklady – skúšanie rôznych alternatív môže viesť k výpadkom a narušeniu prevádzky. Hoci je verejné cloudové úložisko pohodlné, nemusí byť vždy optimálnou voľbou na ukladanie kritických podnikových dát. Predovšetkým kvôli obmedzenej kontrole nad serverom.

Naproti tomu privátne cloudové úložiská ponúkajú zaujímavú alternatívu k neobmedzeným tarifám cloudových úložísk. Na rozdiel od verejných cloudových riešení, kde sa používatelia spoliehajú na servery tretích strán, fungujú privátne cloudové úložiská v rámci vyhradených súborových serverov prostredníctvom zariadenia NAS (Network Attached Storage). Táto samostatná infraštruktúra podporuje flexibilnú škálovateľnosť úložiska, čo podnikom umožňuje prispôsobiť kapacitu tak, aby zodpovedala ich rastúcim potrebám. Súkromné cloudy môžu tiež integrovať hybridné konfigurácie, ktoré dosahujú zdravú rovnováhu medzi výhodami verejných a súkromných cloudov, a zvyšujú tak efektivitu správy zdrojov. Na rozdiel od verejných cloudových úložísk sa tiež zvyšuje ochrana súkromia a zabezpečenie dát, pretože podniky majú väčšiu kontrolu nad svojimi servermi.

Okrem úplného vlastníctva dát ponúkajú niektoré riešenia súkromných cloudových úložísk, ako je Synology Drive, ďalšie funkcie, ako sú napríklad nástroje pre produktivitu bez licencie, ktoré umožňujú bezproblémový pracovný postup, a širokú podporu formátov súborov pre zefektívnenie spolupráce s externými subjektmi. To z nich robí praktickú voľbu pre podniky, ktoré hľadajú komplexné riešenie úložiska kombinujúce zabezpečenie a plnú kontrolu. To všetko sa dá dosiahnuť prostredníctvom jednorazovej investície do NAS.

S postupným obmedzovaním a rušením neobmedzených tarifov na cloudových úložiskách je pravdepodobné, že ostatní poskytovatelia verejných cloudových služieb budú tento trend čoskoro nasledovať. Tvárou v tvár premieňajúcemu sa cloudovému prostrediu predstavujú lokálne privátne cloudové úložiská pre podniky zrejme najschodnejší variant. Firmy vďaka tomu môžu pokračovať v raste v stabilnom cloudovom prostredí bez toho, aby museli čeliť nákladom a narušeniam spojeným s migráciou služieb v dôsledku zmien cenových taríf na externých úložiskách.

Značky: