Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Mať pekný a čistý domov je výborný pocit.

Po každom veľkom upratovaní vyzerajú vaše priestory opäť ako nové, a ak sa zaoberáte feng šuej, môžu vytvárať pozitívnu energiu. Udržiavanie čistého domu si vyžaduje veľa fyzickej práce a čistiacich prostriedkov. Preto sa vždy na upratovanie treba pripraviť.

Niektoré časti vášho domu sa môžu poriadne zašpiniť a vy potrebujete výrobky, ktoré dokážu vyčistiť mastnotu a hrubú vrstvu špiny. Mnohé z týchto výrobkov obsahujú drsné chemikálie, ktoré môžu byť škodlivé pre pokožku alebo dýchacie cesty. Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu vyčistiť váš dom a zároveň sa chrániť.

Ochranné oblečenie a pomôcky

Pri čistení drsnejšími chemikáliami je dobré používať ochranné okuliare a ochranné masky alebo rúška, pretože výpary by sa mohli dostať do očí a dýchacích ciest a spôsobiť podráždenie. Je lepšie byť opatrný, ako riskovať svoje zdravie – to máme len jedno.

Chemické látky, ako napríklad bielidlo, môžu byť pre vašu pokožku veľmi škodlivé. Dokonca aj to, že máte ruky v horúcej mydlovej vode, môže zbaviť vašu pokožku potrebných mazov a vysušiť ju. Dôrazne sa odporúča nosiť rukavice. Zaobstarajte si pár určený na čistenie. Môžete si kúpiť gumené rukavice na opakované použitie alebo jednorazové latexové rukavice. Uistite sa, že vám sedia tak, aby do nich nevnikala voda.

Rukavice na upratovanieZdroj: elements.envato.com
Rukavice na upratovanie

Čítajte etikety

Čistiace prostriedky majú na obaloch farebné logá, pútavé názvy a tvrdenia o ich účinnosti. No skúste si naštudovať viac a čítajte etikety. Preskúmajte a zistite, akú škodu môže niektorá z týchto chemikálií spôsobiť. Buďte obzvlášť opatrní, ak máte alergie alebo citlivú pokožku.

Dôležité je tiež dávať si pozor na kombinovanie výrobkov. Klasickým príkladom je čpavok a bielidlo. Spoločne spôsobujú reakciu, pri ktorej vzniká plynný chlór, ktorý vás môže vážne zraniť. Najlepšie spravíte, ak nebudete kombinovať žiadne prostriedky.

No ak potrebujete upratať väčšie priestory a nemáte na to čas, jednoducho si objednajte upratovaciu službu. Stačí, ak si vyhľadáte, čo chcete upratať a pridáte názov svojej lokality. Napríklad „mytí oken Praha“.

Používajte prírodné čistiace prostriedky

Kupujte čistiace prostriedky, ktoré sú vyrobené z prírodných látok. Na trhu je veľa takých, ktoré sú ekologické, bezpečné na používanie a účinné. Môžete si tiež vyrobiť vlastné čistiace prostriedky. Ocot je mierne kyslý a výborný prírodný čistiaci prostriedok. Citrusové šťavy, napríklad pomarančová a citrónová, tiež obsahujú mierne kyseliny a majú čistiace schopnosti.

Zamysleli ste sa pri upratovaní, že ste už znudení zo svojich fádnych starých priestorov? Kosi architekti vám navrhnú maximálne funkčné a esteticky hodnotné riešenia.

Čistiace prostriedkyZdroj: elements.envato.com
Čistiace prostriedky

Značky: