Investori mali vždy veľa možností, ako zhodnotiť svoje úspory.

K tradičným možnostiam, akými sú investovanie do akcií, dlhopisov, cenných papierov a.i, sa pred pár rokmi pridali aj kryptomeny.  Tie si bez pochýb prežili niekoľko období svojej slávy, napriek tomu, že o nich množstvo veľkých investoroch stále vraví len ako o špekulácii, nie to o investovaní. Na čom sa však mnohí dnes zhodnú je, že sa kryptomeny bez pochýb stali najväčšou obeťou trhovej paniky. Ako sa zachovať na trhu dnes, keď všetci panikária? Je investovanie do krypta stále bezpečné? Alebo je čas sa obrátiť radšej k bezpečnejším produktom?

Krypto verzus akcie

Kryptomeny vyvolali v posledných rokoch obrovský záujem investorov. Objemy trhov a ceny tokenov v roku 2017 raketovo vzrástli, následne na niekoľko rokov opäť ustúpili, a potom zas vzrástli v roku 2020. Náhle a dramatické zmeny hodnoty kryptomien môžu byť pre množstvo aktívnych investorov vzrušujúce,  no pokiaľ chcete investovať do menej rizikových produktov, nemusia byť pre vás tou správnou voľbou. Mnohé z ich vlastností sa samozrejme vzťahujú aj na akcie. Na žiadnom trhu nie je nikdy nič isté a vždy musíte akceptovať určité riziko, nech už investujete svoje peniaze do akéhokoľvek typu investície. Existuje však niekoľko významných rozdielov medzi investovaním do kryptomien a investovaním do akcií, ktoré by ste pred nastavením vašej investičnej stratégie mali zvážiť a poznať.

Hodnota investície

Jedným zo základných rozdielov medzi akciami a kryptomenami je to, že akcie predstavujú vlastníctvo skutočného aktíva. Investori do akcií môžu založiť svoje investičné rozhodnutia na obchodných výsledkoch, peňažných rezervách, vyhliadkach rastu, historických hodnotách a ďalších parametroch.

Hodnota kryptomeny môže mať síce čiastočne podobné vlastnosti, keď, či skôr ak, ju ľudia začnú používať v reálnych transakciách založených na kryptomenách, ale ten deň tu stále plošne nie je. Trhová hodnota kryptomeny zatiaľ v podstate závisí od ponuky a dopytu, a jej vývoj je len ťažko predvídateľný.

„Dalo by sa povedať, že investovanie do akcií je menej o špeckuláciác, a viac o ráciu, nakoľko pri hypotézach o vývoji trhu môžeme vždy vychádzať z histórie. Z historického pohľadu sa vždy každý trh spamätal. Ja osobne práve dnes investujem do akcií o niečo viac, keď viem, že môžem akcie nakúpiť prakticky lacnejšie. Je to predsa celkom logické – nakupujete, keď je niečo lacné, a následne sa radujete, keď hodnota vášho relatívne lacno nadobudnutého aktíva narastie. To sa deje aj dnes,“ vysvetľuje Jan Hlavsa, CEO a co-founder Fondee, aktuálne najdostupnejšej online investičnej platformy na trhu.

Správa kryptomien a akcií

Akciový trh má dlhú históriu s viac ako storočnou reguláciou a legislatívou, ktorá je súčasťou každej transakcie. Existujú pevné pravidlá pre to, ako obchodujete, čo vlastníte a ako spravujete svoje akciové portfólio. „Je to navyše práve história, na ktorú sa aj dnes môžeme pri našich investičných úvahách obracať. Preto aj napriek menším prepadom trhov, ide z dlhodobého hľadiska krivka hore. Aj z toho dôvodu si pri tomto type investovania už môžete aspoň čiastočne vydýchnuť a neprepadať zbytočne panike. Akciové trhy sa jednoducho vždy spamätali a môžeme s určitosťou predpokladať, že sa tomu tak čoskoro stane opäť,“ dodáva Hlavsa.

Trh s kryptomenami nemá žiadny regulačný rámec, a regulácie sú tak v prípade krypta takpovediac v plienkach. Mali by kryptomeny podliehať rovnakým pravidlám ako akciový trh? Sú viac podobné menám, ako je americký dolár, euro či japonský jen? Alebo sa správajú úplne odlišne, a preto si zaslúžia úplne nové pravidlá?

„Regulačná budúcnosť pre kryptomeny je vo vzduchu a mnohí investori jednoducho nevstúpia na krypto trh, kým nebude zavedený jasný súbor pravidiel,“ reaguje na regulácie Hlavsa.

Jan HlavsaZdroj: Fondee
Jan Hlavsa

Obchodovanie

Základná skúsenosť s nákupom kryptomien sa veľmi nelíši od nákupu akcií či ETF. Otvoríte si účet, prevediete naň nejaké peniaze, vyberiete si kryptomenu a u makléra zadáte objednávku. Po krátkej prestávke budete mať vo svojej kryptopeňaženke nejaké tokeny kryptomeny (alebo zlomok tokenu). Existujú však určité rozdiely:

Crypto brokeri si budú pravdepodobne účtovať obchodné poplatky za každú transakciu – postup, s ktorým sa pri online investičných platformách nestretnete.  Napríklad populárna platforma Coinbase (NASDAQ:COIN) si účtuje transakčný poplatok vo výške 0,6 % za krypto nákupy menšie ako 10 000 dolárov.

Akciová transakcia môže byť vykonaná veľmi rýchlo, až do bodu, kedy algoritmické obchodné systémy dokážu uzavrieť obchod v priebehu niekoľkých mikrosekúnd. Obchody s kryptomenami sú pomalšie, pretože každá nová transakcia musí byť schválená a overená blockchainovou sieťou digitálnej meny – proces, ktorý zvyčajne trvá asi 15 sekúnd pri obchodoch s Ethereom a niekoľko minút pri bitcoinovej sieti.

Investičné platformy pôsobiace na našom trhu sú striktne regulované. Napríklad Fondee je regulované ČNB, preto je ochrana klientov na prvom mieste, čo v prípade platforiem určených na investovanie do krypta nemusí byť vždy pravidlom. Poznáme množstvo veľkých prípadov, kedy krypto investičné platformy oklamali množstvo ľudí, ktorí chceli zhodnotiť svoje úspory. Vo Fondee dokonca istotu, že aj pri krachu samotnej spoločnosti, vám peniaze uložené na vašom Fondee účte budú v plnej sume vrátené naspäť. Opäť ďalší dôvod, pre ktorý môžete poľaviť zo svojich obáv.

„Sprostredkované investovanie do krypta má svoje riziká. Koniec koncov, ako každé jedno investovanie. Preto by som nezatracoval ani investovanie do krypta, nebral by som ho však ako primárny investičný nástroj. Za mňa je však opäť bezpečnejšou voľbou investovanie do akcií, obzvlášť keď investujete cez jednoduché online investičné platformy, akou je aj naša Fondee. Fondee je jednoduché, transparentné a navyše dostupné investovanie vskutku pre každého, na ktoré vám stačí len 40 eur, pričom neplatíte vstupné ani výstupné poplatky. Priemerný ročný poplatok je približne 1,05 %, vďaka čomu sme stále najdostupnejšou službou na trhu,“ pokračuje Hlavsa.

Akej stratégie sa dnes držať?

Keď akciový trh klesá, môže byť ťažké sledovať, ako sa hodnota vášho portfólia znižuje a nič s tým nerobiť. A čo môže byť obzvlášť ťažké, je sledovať, ako sa vaše portfólio zmenšuje v čase, kedy mnohí z nás boli poznačení dopadmi pandémie COVID-19. Je v poriadku mať obavy, no pred akýmkoľvek unáhleným rozhodnutím si povedzte, že pri investovaní je niekedy najlepšou stratégiou nič nerobiť – a teda zachovať svoju investičnú stratégiu, ktorá je dlhodobá, v rámci ktorej investujete diverzifikovane, a kde sú vám peniaze prakticky kedykoľvek k dispozícií, ako napríklad vo Fondee. Je dôležité si uvedomiť, že keď predávate investície v čase poklesu, stratíte. Ak naopak dnes začnete s investovaním, vaša budúcnosť sa vám za to odvďačí, prirovnať by sme to dokonca mohli k “výpredajom”, kedy nakupujeme tovary v zľave.

„Práve diverzifikácia a dostupnosť sú parametre, pre ktoré je práve naše Fondee tak obľúbené. V prípade diverzifikácie ide o skvelý nástroj znižovania rizika investície a zároveň predstavuje stabilnejšie výnosy. Preto napríklad, ak už svoje úspory chcete zhodnocovať v krypte, investujte doň len časť svojich financií, a zvyšok zas rozložte do iných aktív. Vo Fondee je diverzifikácia portfólia základ. Každé portfólio vo Fondee tvorí až 14 rôznych ETFiek. ETF alebo Exchange Traded Fund je fond, ktorý sa obchoduje na burze a jeho cena kopíruje vývoj trhového indexu. Každé ETFko v sebe obsahuje tisíce rôznych akcií alebo dlhopisov z celého sveta, preto je riziko investovania vo Fondee ďaleko menšie, ako riskantnejšie formy, medzi ktoré patrí napríklad investovanie do stále populárneho krypta,“ uzatvára Hlavsa.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Fondee.