Americký streamovací gigant spustil nový typ lacnejšieho predplatného s reklamami.

Jeho názov je Basic with Ads (Základný balík s reklamami) a základná cena je stanovená na 6,99 dolára mesačne v Spojených štátoch amerických (USA). Nové predplatné je k dispozícii spočiatku v 12 krajinách: USA, Veľká Británia, Austrália, Brazília, Kanada, Francúzsko, Španielsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko, Mexiko a Južná Kórea.

V USA je Basic with Ads k dispozícii od 3. novembra 2022. V iných krajinách môže byť suma aj štart služby odlišný. V Kanade je to 5,99 kanadského dolára a služba odštartovala 1. novembra. Vo Veľkej Británii je nová služba od 3. novembra s cenou 5,99 libry.

Netflix: Predplatné s reklamamiZdroj: Netflix
Netflix: Predplatné s reklamami

Aká bude cena na Slovensku?

Cenu ani dostupnosť nového predplatného pre Slovensko zatiaľ nepoznáme. Čo-to môžu napovedať sumy pre európske štáty s rovnakou menou euro. V Nemecku stojí základný plán s reklamami 4,99 eura, v Taliansku 5,49 eura a vo Francúzsku 5,99 eura. Niekde okolo piatich až šiestich eur bude teda asi aj cena tohto predplatného na Slovensku, ak sa ho Netflix rozhodne u nás spustiť, čo zatiaľ nie je isté.

Za hodinu do päť minút reklám

Netflix konkretizuje, že počas hodiny pozerania môže byť zobrazených štyri až päť minút reklám. Obmedzením je však HD rozlíšenie na úrovni 720p a pre licenčné obmedzenia nebude možné v rámci tohto predplatného sledovať niektoré filmy a programy.

Spoločnosť neozrejmila, aké množstvo obsahu tu nebude dostupné, ale podľa portálu Polygon.com môže ísť v závislosti od lokálnych trhov o päť až desať percent celej knižnice filmov, ktorú v danej krajine Netlfix ponúka. Spoločnosť ale tvrdí, že na zrušení tohto obmedzenia pracuje.

S Basic with Ads nie je k dispozícii ani možnosť stiahnuť si obsah Netflixu na offline pozeranie a službu môžete využívať iba na jednom zariadení súčasne. Reklamy budú 15 až 30-sekundové a majú byť prehrávané aj počas filmov a iných relácií, nie teda len na začiatku a konci.

netflix tabletZdroj: yousafbhutta / Pixabay

Program Basic stúpol zo 480p na 720p

Netflix je presvedčený, že nový typ predplatného mu pomôže získať nových zákazníkov, prípadne presvedčiť existujúcich, aby z platformy neodišli, keďže posledné kvartály zaznamenáva ich odlev. Spoločnosť sa tiež snaží bojovať proti zdieľaniu účtov, ktoré nie je v súlade s podmienkami používania služby a avizuje v tejto súvislosti nový poplatok.

Dobrou správou je aspoň zvýšenie kvality obrazu u základného Basic programu, ktorý na Slovensku stojí 7,99 eura. Doteraz ho Netflix ponúkal v rozlíšení 480p, čo je na dnešnú dobu doslova žalostné. Od novembra je 720p, teda rovnako ako u Basic with Ads.

Ako je na tom konkurencia?

Je dosť otázne, do akej miery toto nové predplatné zaujme zákazníkov. Mnohí totiž uprednostňujú streamovacie služby pred televíznym vysielaním práve pre absenciu reklám, ktoré považujú za otravné.

Navyše, predplatné s reklamami za päť či šesť eur nie je zásadne výhodné oproti iným streamovacím službám. Napríklad Disney+ u nás stojí 7,99 eura, ale pri platbe na rok vopred vyjde 79,90 eura, čo znamená cenu 6,66 eura mesačne. Obsah navyše v tomto prípade nie je obmedzený na 720p, ale je rovno ponúkaný vo Full HD či 4K.

Obmedzenie rozlíšenia nemá ani HBO Max, ktoré na Slovensku stojí 6,99 eura mesačne. Zaplatiť sa však tiež dá na rok vopred a v tom prípade je cena 54,99 eura, čo vychádza 4,58 eura na mesiac.

Zdroj: About.netfilx.com, Help.netflix.com, Polygon.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.