Streamovacia služba sa definitívne chystá zasiahnuť proti zdieľaniu používateľských účtov.

Mnohí používatelia nerešpektujú pravidlá, ktoré Netflix nastavil a tak prichádza sprísňovanie. O tom sa hovorilo už dlhšie a mali by sa začať uplatňovať najprv v USA a potom v ďalších krajinách v priebehu aktuálneho štvrťroka. Prvé výsledky zásahu by sme mali vidieť do júla 2023. Uplatňovanie politiky správneho využívania účtov v ohlásil streamovací gigant už minulý rok, najmä v súvislosti s prepadom ceny jeho akcií. Prepad bol však len pravdepodobne akousi korekciou po obrovskom náraste v roku 2020 a 2021.

Aktuálne sú pravidlá nastavené dostatočne a zmluvné podmienky na používanie tejto služby by ju mali chrániť v takej miere, aby boli spokojní používatelia, ale zároveň aj poskytovateľ. Používatelia ale obchádzajú tieto podmienky a zdieľajú účty aj s inými osobami. Firma chce obmedziť aktivity používateľov, ktoré zahŕňajú zdieľanie prihlasovacích údajov. Nejde len o správne dodržiavanie rodinného balíka osobami žijúcimi v jednej domácnosti, ale aj zdieľanie prihlasovacích údajov medzi kýmkoľvek iným.

Už posledné mesiace avizovala tieto zmeny a pracuje na tom, aby vymyslela najschodnejší systém na dodržiavanie, respektíve vymoženie pravidiel. Ich aplikovanie nebude jednoduché, pretože do filtra sa vždy zmestia aj osoby, ktoré síce žijú v jednej domácnosti, no z rôznych dôvodov sa v na tejto adrese nemusia nachádzať. Je pravdepodobné, že prvá vlna bude obsahovať istý spôsob varovania, prípadne overenia adresy alebo potrebou sa prihlásiť v domácnosti, na ktorú je služba registrovaná aspoň raz za nejaké obdobie.

Prísne vymáhanie dodržiavania podmienok používania by totiž mohol zapríčiniť ďalší odchod používateľov. A to bude to posledné, čo si akcionári streamovacieho giganta želajú. Aktuálne sú dostupné nové predplatiteľské programy, ktoré umožňujú legálne zdieľanie hesla za menší poplatok. To je vhodné pre používateľov, ktorí nechcú mať rodinný balíček, ale chceli by ešte s niekým zdieľať svoje údaje a nebyť zároveň závislí na pravidlách jednej domácnosti alebo samostatného účtu.

Okrem toho sú v niektorých krajinách dostupné aj špeciálne účty s reklamou, na Slovensku zatiaľ nie. Testuje sa aj predplatiteľská služba zdieľaných hesiel a to v Kanade, Novom Zélande, Portugalsku a v Španielsku. Zavedenie prebehlo pred vyše mesiacom.

Predplatiteľské správanie na Netflixe má rastovú tendenciu a k službe sa prihlásilo ďalších 1,75 milióna predplatiteľov. To je údaj za 1. štvrťrok tohto roku a v porovnaní s poslednými 3 mesiacmi minulého roku, kde počet predplatiteľov predstavoval 232,5 milióna, ide o takmer 5 % nárast.

Zdroj: Mirror

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.