Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nikon dnes oznámil uvedenie ľahkých a kompaktných modelov s priemerom objektívu 30 mm (8×30 a 10×30) z radu MONARCH HG – najpokročilejšieho radu v histórii ďalekohľadov MONARCH.

Model s priemerom objektívu 30 mm je kompaktný a ľahký. Vďaka telu z horčíkovej zliatiny váži iba približne 450 g. Poskytuje ostrý a jasný obraz až po okraj a zachováva si široké zorné pole s prirodzeným podaním farieb – obidve vlastnosti modelu MONARCH HG s priemerom objektívu 42 mm, avšak v menšom tele.

Podobne ako pri ostatných modeloch z radu MONARCH HG, aj tieto nové ďalekohľady majú elegantný dizajn a poskytujú rovnako vysoký výkon. Široké zdanlivé zorné pole ďalekohľadov (60,3° pri modeli 8×30 a 62,2° pri modeli 10×30) prináša veľkolepý obraz a systém šošoviek na vyrovnávanie poľa zaručuje ostrý, jasný obraz až po okraje šošovky. Optické sklo s extrémne nízkym rozptylom svetla (ED) koriguje chromatickú aberáciu, ktorá môže spôsobovať vznik farebných okrajov, a prináša tak kontrastný obraz s vysokým rozlíšením.

Všetky šošovky a optické hranoly majú vysokokvalitnú viacvrstvovú úpravu. Strechové hranoly majú viacnásobné dielektrické vrstvy s vysokou odrazivosťou a povrchovú úpravu na korekciu fázového skreslenia, ktoré spoločne umožňujú dosiahnuť prirodzené podanie farieb a jasný obraz vďaka priepustnosti svetla až 92 % alebo viac.

Kompaktné telo z horčíkovej zliatiny je vodotesné a odolné voči zahmlievaniu (až do hĺbky 5 m po dobu 10 minút). Vysoká odolnosť voči zahmlievaniu eliminuje vnútorné zahmlievanie optického systému aj v prostredí s nízkym tlakom až do ekvivalentnej nadmorskej výšky 5 000 m.

Tento nový model sa dodáva s popruhom na krk navrhnutým na zníženie namáhania krku a polomäkkým puzdrom na ochranu ďalekohľadu počas prepravy. Ďalekohľady MONARCH HG od spoločnosti Nikon s priemerom objektívu 30 mm sú ideálne pre pozorovateľov vtákov a prírody, ako aj pre ľudí, ktorí sa venujú rôznym outdoorovým aktivitám a chcú cestovať naľahko.

Hlavné vlastnosti

  • Široké zdanlivé zorné pole (60,3° pre 8×30 a 62,2° pre 10×30). Systém šošoviek na vyrovnávanie poľa zabezpečuje popri širokom zornom poli aj ostrý a jasný obraz až po okraje šošovky.
  • Optické sklo s extrémne nízkym rozptylom svetla (ED) koriguje chromatickú aberáciu, ktorá môže spôsobovať vznik farebných okrajov, a prináša tak kontrastný obraz s vysokým rozlíšením.
  • Všetky šošovky a hranoly majú vysokokvalitnú viacvrstvovú úpravu a viacnásobné dielektrické vrstvy s vysokou odrazivosťou na strechových hranoloch umožňujú dosiahnuť prirodzené podanie farieb a jasný obraz vďaka priepustnosti svetla až 92 % alebo viac.
  • Strechové hranoly majú úpravu na korekciu fázového skreslenia na dosiahnutie vysokého rozlíšenia a kontrastu.
  • Na vonkajšie povrchy šošoviek objektívu a okuláru je nanesená vrstva odolná proti poškriabaniu.
  • Veľké predsunutie výstupnej pupily zaručuje jasné zorné pole aj pri použití okuliarov.
  • Všetky šošovky a hranoly tvoria optické prvky vyrobené zo skla, ktoré neobsahuje olovo ani arzén.
  • Otočné a posuvné gumové očnice s možnosťou nastavenia rôznych polôh s aretáciou umožňujú jednoduché umiestnenie oka do optimálnej pozorovacej pozície.
  • Nastavovací krúžok dioptrickej korekcie s aretáciou bráni náhodnému otočeniu.
  • Robustné a ľahké telo z horčíkovej zliatiny (približne 450 g)
  • Vysoká odolnosť voči vode a zahmlievaniu vďaka telu plnenému dusíkom, ktoré odolá tlaku až do hĺbky 5 m po dobu 10 minút a zabraňuje vnútornému zahmlievaniu optického systému aj v prostredí s nízkym tlakom až do ekvivalentnej nadmorskej výšky 5 000 m.
  • Mäkký popruh na krk
  • Integrované kryty šošoviek objektívu, aby sa zabránilo ich strate. Súčasťou balenia sú vymeniteľné gumené krúžky objektívu bez krytiek, ktoré možno použiť v závislosti od situácie.
  • Voliteľný statívový adaptér [TRA-3/adaptér H (pevný typ)] umožňuje pripevniť ďalekohľad na statív.

Značky: