Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nissan oznámil že úplne nový elektrický crossover sa bude vyrábať v britskom závode

Spoločnosť Envision AESC, popredný svetový výrobca batérií a dlhoročný partner spoločnosti Nissan, postaví novú gigafactory s kapacitou 9 GWh vybavenú najmodernejšou technológiou. Obnoviteľná energia „Microgrid“ na dodávku 100% čistej elektriny pre výrobu automobilov v Sunderlande. Použité batérie sa používajú na skladovanie energie pre maximálnu udržateľnosť.

Tieto prepojené projekty vytvárajú 6 200 ekologických pracovných miest v spoločnosti Nissan a v britskej sieti dodávateľov SUNDERLAND – Nissan predstavil EV36Zero (nový projekt výroby elektrického crossoveru), investíciu v hodnote 1 miliardy libier, ktorá vytvára prvý elektrický výrobný ekosystém elektromobilov na svete. Nissan EV36Zero, ktorý je sústredený okolo závodu v Sunderlande vo Veľkej Británii, podporí snahu spoločnosti o uhlíkovú neutralitu a vytvorí nové 360-stupňové riešenie pre motorizmus s nulovými emisiami.

Projekt transformácie zahájila spoločnosť Nissan a jej partneri Envision AESC, globálny hráč v špičkovej technológii batérií, a mestská rada Sunderland, investíciou vo výške 1 miliardy libier. Nissan EV36Zero, ktorý sa skladá z troch vzájomne prepojených iniciatív, spája elektrické vozidlá, výrobu energie z obnoviteľných zdrojov a výrobu batérií a vytvára tak plán budúcnosti automobilového priemyslu.

Prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Nissan, Makoto Uchida, uviedol: „Tento projekt je súčasťou priekopníckeho úsilia spoločnosti Nissan dosiahnuť uhlíkovú neutralitu počas celého životného cyklu našich produktov. Náš komplexný prístup zahŕňa nielen vývoj a výrobu elektromobilov, ale aj použitie palubných batérií ako skladovanie energie a ich opätovné použitie na sekundárne účely.

Britský premiér Boris Johnson uviedol: „Oznámenie spoločnosti Nissan o produkcií nového elektrického vozidla novej generácie v Sunderlande spolu s novou gigafactory od Envision-AESC je hlavným prejavom dôvery v Britániu a našich vysoko kvalifikovaných pracovníkoch. Envision AESC, batériové divízia globálnej ekologickej spoločnosti Envision Group, nasadí integrovanú inteligentnú technológiu AIoT na monitorovanie a optimalizáciu spotreby energie, výroby a údržby vo svojej novej gigafactory, čo jej umožní rýchlo zvýšiť výrobu a poskytnúť batérie na napájanie až 100 000 elektrických vozidiel Nissan ročne.

Elektrický crossover novej generácie Súčasťou oznámenia o investícii vo výške 1 miliardy libier spoločnosť Nissan investuje až 423 miliónov libier na výrobu elektrického vozidla novej generácie vo Veľkej Británii.

Vychádzajúc z odborných poznatkov spoločnosti Nissan v oblasti crossoverov a svetového úspechu modelu Nissan LEAF, sľubuje štýl, účinnosť a technológiu batérie novej generácie, vďaka čomu bude prechod na elektrický pohon ešte dostupnejší. Produkcia závodu v Británii, ktorá je určená pre globálne trhy, sa bude vyvážať na európske trhy, ktoré tradične obsluhuje závod v Sunderlande. Nový crossover bude postavený na aliančnej platforme CMF-EV s predpokladanou výrobnou kapacitou až 100 000 kusov.

Výroba v Sunderlande vytvorí v závode 909 nových pracovných miest a viac ako 4 500 v dodávateľskom reťazci vo Veľkej Británii, pričom sa zabezpečí ďalších 75 pracovných miest vo výskume a vývoji.

Transformačný projekt vezme celkové kapitálové investície spoločnosti Nissan do závodu za 5 miliárd libier a zahŕňa tiež:

Podpora pre britských dodávateľov pri prechode na elektrické vozidlá

Európske technické centrum v Cranfielde v Bedfordshire

Konkurencieschopnosť závodu a zlepšenie životného prostredia

Rozvoj schopností pracovníkov spoločnosti Nissan pre budúce technológie

Ďalšie miesta výroby ešte neboli potvrdené. Podrobnosti o novom vozidle, vrátane cien a technológií, budú zverejnené bližšie k uvedeniu vozidla na trh. Batérie novej generácie Envision AESC už vlastní a prevádzkuje prvý európsky závod na výrobu batérií v Sunderlande, ktorý bol založený v roku 2012 s cieľom lokalizovať výrobu batérií Nissan LEAF. Tím továrne vo Veľkej Británii má deväťročné skúsenosti v oblasti dodávok batérií do vozidiel Nissan LEAF a eNV200, ktoré vyrobili dostatok článkov, modulov a batérií na pohon viac ako 180 000 elektrických vozidiel v 44 krajinách a spĺňali globálne štandardné úrovne kvality, výkonu, bezpečnosti, spoľahlivosti a nákladovosti. S podporou tejto novej alokácie modelu investuje Envision AESC 450 miliónov libier do vybudovania prvej gigafactory vo Veľkej Británii v Medzinárodnom pokrokovom výrobnom parku (IAMP) susediacom so závodom Nissan, ktorý je poháňaný obnoviteľnou energiou a priekopníckou technológiou batérií novej generácie. Štartuje sa proces formálneho plánovania novej gigafactory, ktorá predstavuje počiatočný závod s kapacitou 9 GWh, s potenciálnou investíciou do budúcnosti v hodnote 1,8 miliárd libier spoločnosťou Envision AESC, generujúcou výrobnú kapacitu až 25 GWh a vytvorením 4 500 nových zelených pracovných miest s vysokou hodnotou v regióne do roku 2030 s potenciálom až na 35 GWh. Nový závod zvýši nákladovú konkurencieschopnosť batérií vyrábaných vo Veľkej Británii, a to aj prostredníctvom nového batériového článku Gen5 s o 30% vyššou hustotou energie, ktorý zlepšuje dojazd a účinnosť. Tento článok bude poháňať nové vozidlá spoločnosti Nissan a podporí tak neustálu lokalizáciu častí a súčastí vozidiel pomocou pokrokovej technológie. Vďaka tomu budú batérie v budúcnosti lacnejšie a elektromobily prístupnejšie pre rastúci počet zákazníkov. Nová gigafactory vytvorí 750 pracovných miest a ochráni pracovné miesta 300 súčasných zamestnancov. Vozidlá s nulovými emisiami a výroba s nulovými emisiami Spojením tohto ekosystému vedie mestská rada v Sunderlande projekt, ktorého cieľom je dodať 100% obnoviteľnú elektrinu „Microgrid“, ktorá ročne ušetrí 55 000 ton uhlíka.

So schopnosťou začleniť existujúce veterné a solárne farmy spoločnosti Nissan počiatočné plány naznačujú, že by mohlo byť vytvorených až desať solárnych fariem s predpokladanou generáciou 132 MW a priamym pripojením na obnoviteľnú energiu z britskej siete pre „pevné“ dodávky Nissanu a automobilovým spoločnostiam nachádzajúcim sa v susednom Medzinárodnom výrobnom parku (IAMP). Plány sa budú naďalej pripravovať v úzkej diskusii s potenciálnymi ekologickými investormi v súkromnom sektore. Odhaduje sa, že je to prvý projekt tohto druhu, ktorý predstavuje investíciu vo výške 80 miliónov GBP. Zahŕňa tiež plány na systém ukladania batérií s výkonom 1 MW, ktorý používa batérie Nissan EV / Envision AESC, čo tiež umožní prebytočnú energiu generovanú počas dňa, ktorá sa zachytáva a použije inokedy, čo pomáha vyrovnať dopyt. Ďalšie infraštruktúrne projekty umožňujúce vytvorenie nového výrobného centra zvýšia celkovú počiatočnú investíciu nad 1 miliardu libier.

Pre viac informácií o modeloch Nissan navštívte stránku www.nissan.sk

Značky: