Mať dobré aplikácie do školy je fajn, ale treba na to aj dobré zariadenie. Vybrali sme z aktuálnych notebookov tie, ktoré nezruinujú rodinný rozpočet a poskytnú slušný výpočtový výkon nielen na tento školský rok. Faktom ale zostáva, že počítač, ktorý má vydržať výkonovo dva – tri roky, vyžaduje nejakú investíciu.

Treba počítať s cenou od 700 eur. Ak vás niektorý z počítačov zaujme, môžete si ho vyhľadať aj v inej konfigurácii a sčasti ešte trochu ušetriť. Rovnako tak ale môžete vybaviť daný typ notebooku lepšími parametrami. Tu sú naše tipy.

ASUS VivoBook 15-X512

Notebook s Full HD displejom a 15,6-palcovou uhlopriečkou. Má samostatný numerický blok, takže je vhodný pre každého, kto pracuje s číslami a táto časť klávesnice mu inak chýbala. Je to rýchly počítač najmä vďaka 128 GB SSD disku. Na dáta je tu potom druhý disk s kapacitou 1 TB. Dajú sa na ňom zahrať aj staršie hry, je to ale multimediálny, nie vyslovene herný počítač. Zaujímavosťou je klávesnica s mechanizmom ErgoLift. Otvorením displeja sa zdvihne základňa, čo umožní lepšie písanie na klávesnici.

Konfigurácia: Intel Core i5-8250U 1,6 ÷ 3,4 GHz; 256 GB SSD + 1 TB HDD; 8 GB RAM

Cena: 729 €

Acer Swift 3-SF313

Notebook pre študentov, ktorí si ho chcú nosiť so sebou. Má 13,3-palcový displej, 256 GB SSD disk a dokonca aj LTE. Ideálne napríklad na dátovú kartu od 4ky, aby ste mali internet aj tam, kde nie je Wi-Fi. Na batériu vydrží takmer 7,5 hodiny. Má podsvietenú klávesnicu, hliníkové telo a displej sa dá vyklopiť až na 180°. Dobrý notebook, aj keď nemá dotykový displej.

Konfigurácia: Intel Core i5-8250U 1,6 ÷ 3,4 GHz; 256 GB SSD; 8 GB RAM

Cena: 977 €

HP ENVY x360 13

Super štýlový notebook s 13,3-palcovým Full HD displejom. Dá sa otočiť o 360° a môžete ho využívať aj ako tablet. Na tento účel bude síce trochu ťažký ale je pripravený aj na túto formu využitia. Nechýba podsvietená klávesnica a samostatný stĺpec doplnkových klávesov ako Home, End na prácu v textovom editore. Špeciálne upozorňujeme aj na dobre hrajúce reproduktory Bang&Olufsen. Notebook sa dá prepnúť do tichého a zároveň úsporného režimu. Jeho výkon bude síce nižší, no predĺži sa výdrž batérie a zároveň sa môžete spoľahnúť, že ním nebudete rušiť okolie.

Konfigurácia: AMD Ryzen 7 2700U 2,2 ÷ 3,8 GHz; 256 GB SSD; 8 GB RAM

Cena: 899 €

Lenovo IdeaPad 530S

Vo veľkosti 15,6 palca a s tenkým profilom. Aj tu sa dá displej otvoriť až na 180° a aj keď nie je dotykový, máte podstatne väčšiu variabilitu v tom, ako budete počítač používať. Rozlíšenie Full HD je v tejto cenovej kategórii štandardom, takisto aj 256 GB SSD disk. Oceníte veľmi dobrý zvuk cez vstavané reproduktory a podporu technológie Dolby Audio. Tenké rámiky okolo displeja a takmer nehlučná klávesnica sú nadmieru príjemné bonusy.

Konfigurácia: Intel Core i5-8250U 1,6 ÷ 3,4 GHz; 256 GB SSD; 8 GB RAM

Cena: 779 €

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.