Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Prichádza MILANO, nový kompaktný model, ktorý prináša športového ducha Alfa Romeo do najväčšieho segmentu európskeho trhu. Je symbolickým uvítaním späť priaznivcov modelov Giulietta a Mito a privítaním novej generácie fanúšikov Alfa Romeo.

MILANO nanovo definuje pravidlá krásy v tomto segmente. Má typicky taliansky dizajn vytvorený v Alfa Romeo Centro Stile (Turín), založený na novej interpretácii charakteristických štylistických prvkov značky.

Najlepšia jazdná dynamika v triede. MILANO prináša typický pôžitok z jazdy poskytovaný modelmi Alfa Romeo do kompaktného segmentu zásluhou špecifických technických riešení uplatnených pri vývoji. Vývoj bol koordinovaný tímom, ktorý v minulosti navrhol model Giulia GTA.

Komfort a funkčnosť na špičke segmentu vďaka najväčšiemu batožinovému priestoru medzi prémiovými elektromobilmi (400 litrov) a osobitnému odkladaciemu priestoru na nabíjací kábel pod prednou kapotou.

MILANO má elektrickú verziu „ELETTRICA“ s batériou 54 kWh v dvoch výkonových alternatívach – štandardnej so 115 kW (156 k) a špičkovej VELOCE so 176 kW (240 k).

MILANO ELETTRICA má dojazd vyše 410 km vďaka vynikajúcej aerodynamike podporenej tvarom telesa karosérie so zrezanou zadnou časťou a najnižšej hmotnosti medzi kompaktnými elektrickými automobilmi segmentu premium.

MILANO VELOCE je synonymom športového ducha Alfa Romeo: špičková verzia má mechanický diferenciál so zníženou svornosťou, riadenie s najbezprostrednejším prevodovým pomerom v triede, rozšírený rozchod so špecifickými stabilizátormi vpredu a vzadu, športový podvozok, výkonné brzdy a 20-palcové kolesá.

MILANO má aj hybridnú verziu „IBRIDA“ s benzínovým motorom 1,2 litra, prepĺňaným turbodúchadlom s variabilnou geometriou VGT, dosahujúcim výkon 100 kW (136 k) a 48-voltovým systémom mild hybrid,. Ako jediný kompaktný automobil segmentu premium ponúka aj verziu Q4 s automaticky ovládaným elektrickým pohonom zadnej nápravy.

Odteraz sa prijímajú objednávky na uvádzaciu sériu „MILANO SPECIALE“ s elektrickým aj hybridným pohonom a exkluzívnou ponukou na nabíjanie „Ready to drive, Anywhere, Anytime“.

„Ready to drive, Anywhere, Anytime“ predstavuje komplex služieb produktov pre elektrické modely Alfa Romeo, ktorý poskytuje zákazníkovi bezstarostnosť v každodennom živote. Pri verzii MILANO ELETTRICA štandardne zahŕňa navigačný systém s online podporou (EV Routing) na jednoduchý prístup k vyše 600 000 nabíjacím staniciam v Európe, exkluzívnu nabíjaciu kartu Free2move a wallbox.

Športové srdce, kompaktný formát a taliansky dizajn na prvý pohľad. Čakanie sa skončilo. Značka Alfa Romeo predstavila v historickej budove Automobile Club Milano medzinárodným novinárom svoj nový model MILANO. Toto miesto automobilka zvolila z dvoch dôvodov – jednak na demonštráciu nových výrazových prostriedkov dizajnu a jednak na potvrdenie dlhoročného hlbokého partnerstva s mestom Miláno, v ktorom bola značka Alfa Romeo založená v roku 1910.
Odteraz sa prijímajú objednávky na model MILANO v uvádzacej sérii „SPECIALE“, ktorá otvára bránu do sveta Alfa Romeo pre každého – fanúšikov značky aj všetkých, ktorí čakali na jej návrat do kompaktného segment. Alfa Romeo má ambíciu hrať v ňom vedúcu rolu, preto prichádza s najšportovejším a najvzrušujúcejším kompaktným automobilom. Tento nový model má za cieľ osloviť fanúšikov niekdajších modelov Giulietta a Mito, ako aj pritiahnuť k značke nových zákazníkov.
MILANO umožňuje každému získať atraktívny automobil s výrazným charakterom. Jeho misiou je osloviť novú generáciu zákazníkov novými výrazovými prostriedkami dizajnu. Pri tom si zachováva športový charakter, typický pre automobily Alfa Romeo od založenia značky v roku 1910.

V segmente spopularizovanom športovými verziami, odvodenými od bežných modelov, má MILANO pozíciu jedinečného objektu, kombinujúceho príťažlivý dizajn s najvyspelejšími technológiami v oblasti komfortu, jazdnej dynamiky a digitálnej konektivity. K vysokej úžitkovej hodnote prispieva najväčší základný objem batožinového priestoru (400 litrov) spomedzi konkurentov v segmente premium. MILANO je k dispozícii v hybridnej a elektrickej verzii, ktoré sa nelíšia v oblasti estetiky a vybavenia, pretože ide o autentický model Alfa Romeo.

Hybridná verzia MILANO, označená „IBRIDA“ má systém pohonu mild-hybrid a je prvým modelom v segmente, ktorý okrem pohonu predných kolies ponúka aj pohon všetkých kolies Q4 s automaticky zapínaným elektrickým pohonom zadných kolies. Elektrická verzia „ELETTRICA“, je na výber v dvoch
výkonových stupňoch – štandardnom s výkonom 115 kW (156 k) alebo ako športová verzia VELOCE s výkonom 176 kW (240 k), ktorá dokonale zhmotňuje športovú DNA značky. Dizajn všetkých verzií sa vyznačuje charakteristickými črtami, ktoré okamžite vytvárajú emocionálnu väzbu. Značka Alfa Romeo mala vždy ambíciu oslovovať zákazníkov, pre ktorých automobil nie je iba dopravným prostriedkom, ale ktorí od neho očakávajú aj autentické emócie.

Alfa Romeo MILANO má ambíciu zásadne zmeniť koncepciu športovosti v najväčšom segmente automobilového trhu v Európe. Kompaktný automobil 4-metrového formátu prináša nového, aktuálneho športového ducha, ktorý nie je založený výlučne na výkone ale na celom komplexe rozličných atribútov. Samozrejme, tento odvážny a ambiciózny cieľ by nebolo možné dosiahnuť bez vyše storočnej športovej histórie značky budovanej na pretekových okruhoch a bežných cestách. Stručne MILANO je akousi „príručkou“ pre taliansku značku, ktorá sa sústreďuje na uspokojenie zmyslových potrieb a pre ktorú je automobil vzrušujúcim produktom, ktorý treba užívať aktívne a s vášňou.

VONKAJŠÍ DIZAJN

Alfa Romeo Centro Stile nanovo definovalo pravidlá dizajnu v tomto segmente.
Každý model značky Alfa Romeo je založený na harmónii funkčnej krásy a jedinečnej tradície, čo z neho robí symbol talianskeho štýlu v automobilovej branži. Ani nový model MILANO nie je výnimkou. Pri kompaktných rozmeroch – dĺžke 4,17 metra, šírke 1,78 m a výške 1,50 m – sa vyznačuje originálnym a moderným talianskym dizajnom, vytvoreným v Alfa Romeo Centro Stile. Tento dizajn je typický pre značku svojou vyváženosťou proporcií, čistotou línií a dôrazom na kvalitu povrchov. Dizajnéri Alfa Romeo vymodelovali karosériu s umeleckou starostlivosťou a úplne sa odpútali od chladnej racionality, dominujúcej v tejto triede automobilov. Proporcie vozidla sú definované štylistickými prvkami nadväzujúcimi na tradíciu ako sú krátke previsy, atleticky modelované blatníky a zrezaná zadná časť karosérie, evokujúca legendárne kupé Giulia TZ. Za zdanlivou jednoduchosťou talianskeho štýlu Alfa Romeo sa skrýva jeden z najkomplexnejších kreatívnych procesov v automobilovom odvetví. Alfa Romeo MILANO má silnú identitu, založenú na obmedzenom počte dizajnových prvkov, medzi ktorými vyniká ikonická trojuholníková predná maska, ktorá má dve vyhotovenia – Leggenda a Progresso. Výraznú tvár nového modelu dotvárajú adaptívne svetlomety Full LED Matrix s grafikou denných svetiel 3+3. Pri pohľade zboku vyniknú modelované bočné plochy s energickými blatníkmi, pod ktoré sa zmestia aj 20-palcové kolesá. Relatívne nízka plocha bočných okien sa smerom dozadu dynamicky zužuje, zadné bočné dvere, ktoré sú kratšie ako predné, majú kľučky integrované do rámu okien, čo karosérii dodáva vzhľad kupé. Výrazným prvkom na zadnom čele je čierny pás po celej šírke dverí
batožinového priestoru, vytvárajúci aerodynamicky priaznivú odtrhovú hranu. V tomto páse sú integrované zadné svetlá, tvorené na každej strane troma segmentmi.
DIZAJN INTERIÉRU
Orientovaný na vodiča pre autentický a angažovaný zážitok z jazdy.
Aj dizajn celého interiéru sa nesie v športovom duchu, pričom v kabíne vyniká veľká pozornosť venovaná detailom, použitie najkvalitnejších materiálov a umiestnenie všetkých ovládacích prvkov v dosahu vodiča. Kompaktný, ergonomicky tvarovaný trojramenný multifunkčný športový volant vyhovuje pre všetky štýly jazdy. Prístrojový panel má „teleskopický“ dizajn inšpirovaný historickými modelmi značky. Do tieniacich tubusov je zapustený moderný, konfigurovateľný digitálny displej TFT s uhlopriečkou 26 cm (10,25“) zobrazujúci prevádzkové údaje a nastavenia pohonného ústrojenstva. V strede prístrojovej dosky je k vodičovi natočený dotykový displej s uhlopriečkou 26 cm (10,25“) systému infotainmentu. Jeho menu obsahuje widgety a grafické prvky pre intuitívnu interakciu, ktoré sa dajú rýchlo a jednoducho presúvať na individualizáciu užívateľského rozhrania rovnako ako pri smartfóne (drag and drop). Každý užívateľ si môže vytvoriť vlastnú základnú obrazovku s funkciami vozidla v podobe aplikácií. Pod stredovým displejom je lišta fyzických ovládacích prvkov klimatizácie a ďalších funkcií vozidla. Interiér vizuálne osviežujú vonkajšie výduchy ventilácie štylizované do tvaru štvorlístka (quadrifoglio) – typického športového symbolu Alfa Romeo. Výrazným prvkom sú aj predné športové sedadlá Sabelt škrupinového typu, ktoré kombinujú perfektnú ergonómiu s ľahkou konštrukciou a vysokou mechanickou odolnosťou.
KOMFORT A BEZPEČNOSŤ
MILANO je na špičke svojej triedy. Má najpriestrannejší batožinový priestor. Umožňuje autonómnu jazdu úrovne 2.
Alfa Romeo MILANO si nevyžaduje robiť kompromisy medzi komfortom vodiča a pohodou spolujazdcov. V duchu filozofie značky Alfa Romeo komfort znamená príjemný a bezpečný zážitok z jazdy pre každého člena posádky. Preto pri nastupovaní do kabíny okamžite vynikne veľká pozornosť venovaná detailom a vysoká kvalita čalúnenia sedadiel. Napriek svojmu kompaktnému formátu má MILANO najväčší batožinový priestor spomedzi elektrických automobilov (BEV) segmentu premium so základným objemom 400 litrov. K dispozícii sú aj elektricky ovládané dvere batožinového priestoru aktivované senzorom. Užívateľský komfort zvyšuje aj systém odomykania a štartovania bez kľúča. Praktickým prvkom verzie s elektrickým pohonom je odkladací priestor na nabíjací kábel „Alfa Romeo Cable Organizer“ pod prednou kapotou, ktorý šetrí miesto
v batožinovom priestore. Pre zvýšenie komfortu a bezpečnosti sú k dispozícii asistenčné systémy zabezpečujúce automatické pozdĺžne a priečne vedenie vozidla v jazdnom pruhu (autonómna jazda úrovne 2). Parkovanie vodičovi uľahčujú senzory monitorujúce priestor okolo vozidla v okruhu 360° a cúvacia kamera so širokouhlým záberom 180°.
JAZDNÁ DYNAMIKA MILANO poskytuje najlepšiu jazdnú dynamiku v triede.
Vďaka najmenšej hmotnosti v segmente a jej optimálnemu rozloženiu na nápravy MILANO vstupuje do sveta elektrických automobilov ako pravý model Alfa Romeo. Vývoj podvozka koordinoval ten istý tím expertov, ktorý sa podieľal na vývoji najšportovejšieho sériového modelu Alfa Romeo – limuzíny Giulia GTA. Cieľom rozsiahlych testov v areáli Balocco (provincia Vercelli) bolo dosiahnuť najlepšie jazdné vlastnosti v segmente. Umožnili to špecifické konštrukčné riešenia ako napríklad riadenie s najbezprostrednejším prevodovým pomerom v segmente (14,6) a špeciálnym vyladením elektrického posilňovača. Špičková verzia VELOCE má navyše športový podvozok so zmenšenou svetlou výškou o 25 mm, hrubšie stabilizátory vpredu a vzadu a vysoko výkonnú brzdovú sústavu s ventilovanými kotúčmi priemeru 380 mm so štvorpiestovými strmeňmi vpredu. Trakciu vozidla s pohonom predných kolies zlepšuje diferenciál Torsen so zníženou svornosťou. Ďalším prvkom zlepšujúcim jazdné vlastnosti sú 20-palcové pneumatiky, vyvinuté špeciálne pre vysoko výkonný elektrický automobil. Všetky tieto prvky spolu vytvárajú základ jedinečného kompaktného automobilu s nefalšovaným športovým charakterom Alfa Romeo.
Rovnako ako ostatné modely značky má aj MILANO systém voľby jazdných režimov Alfa D.N.A. Športový režim „Dynamic“ umožňuje maximálnu výkonnosť a pôžitok z jazdy vďaka špecifickému vyladeniu posilňovača riadenia a odozvy pedála akcelerátora. Normálny režim „Natural“, určený na každodenné jazdenie poskytuje optimálnu rovnováhu medzi dynamikou a komfortom. Úsporný režim „Advanced Efficiency“ je vyladený na maximálne efektívne využívanie energie bez negatívneho ovplyvnenia pôžitku z jazdy. MILANO s hybridným pohonom všetkých kolies Q4 má navyše štvrtý režim Q4, určený na jazdu v podmienkach nízkej priľnavosti.
DIGITÁLNA KONEKTIVITA EV ROUTING: Online podporovaná navigácia Alfa Romeo využíva softvér a digitálnu konektivitu na zlepšenie zážitku vodiča, ktorý je a zostáva stredobodom záujmu. Preto MILANO prichádza s najmodernejšími technológiami digitálnej konektivity pre
maximálny komfort. Inovatívna funkcia EV Routing, integrovaná do navigácie, zbavuje vodiča stresu automatickým spravovaním nabíjania. Vodičovi stačí zadať cieľ cesty a navigačný systém automaticky vypočíta všetky potrebné prestávky na nabíjanie na trati s využitím prístupu k vyše 600 000 nabíjacím bodom v Európe prostredníctvom služby Free2Move charge. Monitorovanie premávky v reálnom čase, stavu batérie, štýlu jazdy a dostupnosti nabíjačiek zabezpečuje, že vodič sa môže úplne spoľahnúť na funkciu EV Routing a vychutnávať si jazdu bez starosti o nabíjanie. Alfa Connect Services, služby digitálnej konektivity.
Systém infotainmentu modelu Alfa Romeo MILANO umožňuje prístup k online službám „Alfa Connect Services“, zvyšujúcim bezpečnosť a komfort. Vďaka automatickej aktualizácii prostredníctvom mobilného dátového prenosu OTA (over-the-air) sú mapy navigácie a softvér vozidla vždy na najaktuálnejšej úrovni. Jazdu spríjemňujú rozličné služby a funkcie ako „My Navigation“, ktorá umožňuje vyhľadanie cieľa pre navigáciu v mobilnej aplikácii a jej zaslanie do vozidla, vyhľadávanie bodov záujmu (POI), ako aj prístup k dopravným informáciám, správam o počasí a upozorneniam na rýchlostné radary v reálnom čase. S mobilnou aplikáciou My Alfa Connect môže zákazník pomocou funkcie „My Remote“ na diaľku kontrolovať a ovládať rozličné funkcie vozidla (zamknutie/odomknutie dverí alebo blikanie svetlami) zo svojho smartfónu alebo hodiniek smartwatch. Okrem toho si môže zobraziť polohu vozidla, kontrolovať rozličné parametre (rýchlosť a oblasť) pohybu vozidla a dostávať notifikáciu pri ich prekročení. Funkcia E-Control umožňuje na diaľku ovládať alebo programovať nabíjanie a ovládať vykúrenie alebo klimatizáciu vozidla pred nastúpením.
Ďalšou významnou inováciou je integrácia virtuálneho asistenta Hey Alfa a umelej inteligencie ChatGPT. Pomocou hlasových povelov ich vodič môže počas jazdy využívať ako diskrétnych spolujazdcov, poskytujúcich informácie a rady podľa jeho potrieb.
MILANO ELETTRICA
Nová koncepcia športovosti.
Elektrická verzia MILANO ELETTRICA má pohon novej generácie, kombinujúci vysoko účinný hybridný synchrónny elektromotor a najnovšiu akumulátorovú batériu. So svojim vysokým výkonom, mohutným krútiacim momentom a špecifickým vyladením systému pohonu zabezpečuje novému kompaktnému elektrickému automobilu Alfa Romeo jazdnú dynamiku na špičke segmentu a poskytuje vysokú mieru pôžitku z jazdy. Elektrický pohon je na výber v dvoch výkonových modifikáciách – štandardnej s výkonom 115 kW (156 k) a vysoko výkonnej pre verziu VELOCE s výkonom 176 kW (240 k). Lítiovo-iónová akumulátorová batéria má v obidvoch prípadoch rovnakú kapacitu 54 kWh. Najmodernejšia batéria sa
vyznačuje vysokou energetickou hustotou a veľmi dobrým pomerom brutto a netto kapacity. So základným motorom 115 kW (156 k) batéria umožňuje kombinovaný dojazd 410 km podľa WLTP, respektíve až 590 km v mestskom cykle. Na rýchlonabíjacej stanici s jednosmerným prúdom (DC) sa batéria dá dobiť výkonom 100 kW za menej ako 30 minút z 10 na 80 % využiteľnej kapacity.
MILANO IBRIDA Emócie elektrickej mobility bez nutnosti nabíjania. Hybridná verzia MILANO IBRIDA je na výber s pohonom predných kolies alebo s pohonom všetkých kolies Q4. Verzia s pohonom všetkých kolies je prvá v danom segmente vozidiel a začne sa vyrábať neskôr. MILANO IBRIDA využíva 48-voltovú architektúru mild hybrid. Jej základom je benzínový trojvalec 1,2 litra prepĺňaný turbodúchadlom s variabilnou geometriou turbíny VGT (Variable-Geometry Turbo). Spaľovací motor s výkonom 100 kW (136 k) pracuje v tzv. Millerovom cykle, čo zabezpečuje vysokú termodynamickú účinnosť. Dosahuje. Systém mild hybrid sa skladá z lítiovo-iónovej akumulátorovej batérie s napätím 48 V namontovanej pod sedadlom spolujazdca a elektromotora s výkonom 21 kW (cca 29 k), ktorý je integrovaný v skrini 6-stupňovej dvojspojkovej prevodovky. Elektromotor umožňuje mäkký a plynulý rozjazd s elektrickým pohonom, pričom pri akcelerácii podporuje spaľovací motor pre zníženie spotreby paliva. Pri spomaľovaní a brzdení sa batéria automaticky dobíja rekuperáciou. MILANO IBRIDA môže v pomalej mestskej premávke jazdiť vyše 50 % času s elektrickým pohonom, rovnako ako aj absolvovať parkovacie manévre. No v určitých situáciách môže s elektrickým pohonom jazdiť dokonca aj mimo mesta rýchlosťou do 150 km/h. MILANO SPECIALE Špičková uvádzacia séria Odteraz sa prijímajú objednávky na špičkovú uvádzaciu sériu MILANO SPECIALE, ktorá je dostupná vo verzii IBRIDA s výkonom 100 kW (136 k) a ELETTRICA s výkonom 115 kW (156 k). MILANO SPECIALE syntetizuje športovosť, technológie a komfort v jedinečnej konfigurácii vybavenia, zahŕňajúcej výber najatraktívnejších voliteľných prvkov vybavenia v rámci modelového radu. Štandardným prvkom vonkajšieho vybavenia je predná maska vyhotovení „Progresso“, matné športové detaily na karosérii s akcentmi v novej červenej farbe Arese a 18-palcové disky z ľahkej zliatiny „Petali“. V
interiéri sú exkluzívne športové prvky ako kombinované poťahy „Spiga“ z vinylu a látky, kožou potiahnutý volant a elektricky nastaviteľné sedadlo vodiča s masážnou funkciou. Pozornosť venovanú detailom dokumentuje elegantné ambientné osvetlenie s 8 nastaviteľnými farbami, zvýrazňujúce mriežky ventilácie, stredový tunel a tubusy prístrojov. Bohaté štandardné vybavenie série MILANO SPECIALE dopĺňajú asistenčné systémy umožňujúce autonómnu jazdu úrovne 2, navigácia s online podporou, cúvacia kamera so záberom 180°, elektricky ovládané dvere batožinového priestoru aktivované senzorom a systém odomykania a štartovania bez kľúča (keyless access). Verzia MILANO ELETTRICA SPECIALE má aj palubnú trojfázovú nabíjačku s výkonom 11 kW pre optimálne možnosti nabíjania v každej situácii.
„READY TO DRIVE, ANYWHERE, ANYTIME“
Elektrický automobil v štýle Alfa Romeo: optimálna podpora zákazníka pri nabíjaní. Vybavenie série MILANO SPECIALE zahŕňa komplex služieb a produktov Alfa Romeo pre elektromobily „Ready to drive, Anywhere, Anytime“. Tento praktický a užívateľsky prívetivý komplex významne uľahčuje každodenný život s elektromobilom, ako napríklad organizovanie nabíjania doma i na cestách. EV ROUTING: navigačný systém s online podporou zahŕňa funkciu EV Routing na plánovanie trasy pri jazdách na dlhé trasy. Systém je v reálnom čase prepojený s vyše 600 000 nabíjacími stanicami v Európe a umožňuje výber najvhodnejších nabíjacích staníc na trase, pričom zobrazí aj predpokladanú dĺžku nabíjania. WALLBOX: uvádzacia séria zahŕňa aj domový wallbox Free2Move. Zákazník si následne môže objednať profesionálnu inštaláciu, ktorú poskytuje autorizovaný partner na príslušnom trhu. Alfa Romeo E-CARD: vďaka bezplatnej aplikácii eSolutions Charging pre Free2Move eSolutions majú majitelia modelu MILANO prístup k najširšej sieti nabíjacích staníc v Európe. S Alfa Romeo E-CARD môžu zákazníci pohodlne aktivovať nabíjanie a bezkontaktne platiť kdekoľvek. MODELOVÁ PONUKA IBRIDA a ELETTRICA s troma paketmi pre oblasti TECHNIKA, EXKLUZIVITA a ŠPORTOVOSŤ.
Alfa Romeo MILANO má modelovú ponuku koncipovanú podľa novej stratégie, maximálne uľahčujúcej zákazníkovi konfiguráciu. MILANO je na výber so štyrmi systémami pohonu: IBRIDA s výkonom 100 kW (136 k) a pohonom predných kolies, Q4 IBRIDA s pohonom všetkých kolies a výkonom 100 kW (136 k), ELETTRICA
s výkonom 115 kW (156 k) a ELETTRICA VELOCE s výkonom 176 kW (240 k). Jednotlivé modely si zákazníci môžu individualizovať troma tematickými kompletmi (balíkmi).
Balík Techno združuje najlepšie prvky z oblasti bezpečnosti, techniky a funkčnosti ako asistenčné systémy umožňujúce autonómnu jazdu úrovne 2, elektricky ovládané dvere batožinového priestoru aktivované senzorom, adaptívne svetlomety LED Matrix a navigačný systém s online službami a virtuálnym asistentom.
Balík Premium združuje najlepšie prvky k oblasti komfortu a dizajnu ako poťahy sedadiel z kombinácie vinylu a látky, elektricky nastaviteľné sedadlo vodiča s masážnou funkciou, ambientné osvetlenie v kabíne, ako aj hliníkové pedále a opierku ľavej nohy. Balík Sport zahŕňa rozličné športové doplnky na karosérii a športové sedadlá Sabelt potiahnuté alcantarou, rovnako ako zadné sedadlá.

Značky: