Šikovná pomôcka, ktorá uľahčí prístup k informáciám z katastra. Ľudia, ale aj obce či developeri ocenia nový mapový portál Mapka sprístupnený Úradom geodézie, kartografie a katastra SR. Ide o webovú, ale aj mobilnú aplikáciu, ktorá interaktívnou formou umožňuje rýchlo a jednoducho prehliadať a získavať údaje z informačného systému katastra nehnuteľností.

Bez vybavovania na úradoch, ktoré prirodzene trvá určitú dobu, je k dispozícii okamžitá databáza aktualizovaných údajov pre každého, kto potrebuje vedieť, komu hľadaný pozemok patrí, vrátane spoluvlastníckeho podielu, záujemca tiež pohodlne zistí výmeru aj druh pozemku. Dozvie sa tak, či a aké právne vzťahy sú založené k danej nehnuteľnosti. Na liste vlastníctva sú uvedení aj prípadní správcovia a nájomcovia pozemku.

Okrem zobrazenia informácií z katastra nehnuteľností aplikácia Mapka zobrazuje tieto informácie s voliteľnou nadstavbovou kombináciou ďalších priestorovo orientovaných údajov, ako napríklad údaje zo základnej bázy údajov pre geografický informačný systém, adresné body, obsah ortofotosnímok a mapové podklady a družicové snímky od spoločnosti Esri. „Aplikácia vznikla na základe neustále sa stupňujúceho dopytu verejnosti po údajoch z katastra nehnuteľností. Jej veľkou výhodou je tiež to, že umožňuje prehľadávanie a vyhľadávanie údajov z informačného systému katastra nehnuteľností na všetkých platformách operačných systémov a vo všetkých bežne dostupných webových prehliadačoch. Samozrejme však, získané údaje majú informatívny charakter, neslúžia na právne účely,“ hovorí Mária Frindrichová, predsedníčka ÚGKK SR.

Príprava aplikácie trvala 6 mesiacov a je plne hradená z rozpočtu Úradu geodézie, kartografie a katastra SR. Momentálne sa údaje aktualizujú na týždennej periodicite, po plnom sfunkčnení aplikácie budú údaje aktualizované denne. Aplikácia je dostupná na:   http://mapka.gku.sk/mapovyportal.

 

Značky: