Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Samsung Electronics na virtuálnej akcii Unbox & Discover predstavila svoju modelovú sériu pre rok 2022, do ktorej patria televízory Neo QLED 8K, soundbary, príslušenstvo a tiež iniciatívy smerujúce k väčšej udržateľnosti.

Cieľom novej série je zmeniť definíciu celého konceptu televízora vďaka elegantným prístrojom so špičkovými parametrami, ktoré ponúkajú viac než len zábavu. Tohtoročné produkty a funkcie zvyšujú v televíznej oblasti latku kvality a televízor sa stáva základným zariadením na hranie, komunikáciu so svetom, prácu a ďalšie aktivity.

„Chceme, aby spolu všetky naše produkty bez akýchkoľvek ťažkostí a zádrhelov spolupracovali, aby si ich majitelia mohli užívať všetky ich prednosti bez problémov – len tak vznikne skutočne jedinečný užívateľský zážitok. Televízory Neo QLED 8K pre rok 2022 uspokoja potreby a priania aj tých najnáročnejších divákov – všetky inovácie vychádzajú z ich skúseností,“ vysvetľuje Jong-Hee (JH) Han, podpredseda správnej rady, generálny riaditeľ a šéf divízie Samsung Electronics DX, ktorá sa práve na užívateľskú skúsenosť s prístrojmi značky Samsung zameriava. „Televízory Neo QLED 8K slúžia ako základ domácej výbavy a ponúkajú tak užívateľom zážitky na úplne inej úrovni ako predtým.“

Za portfóliom Samsungu na rok 2022 stojí ústredné heslo „Obrazovky všade, obrazovky pre všetkých“. Televízor by sa podľa firemných predstáv mal stať stredobodom domácnosti aj každodenného života. V súlade s touto víziou vytvára Samsung prístroje, ktoré spolu bez problémov komunikujú, umožňujú prispôsobiť svoje používateľské rozhranie potrebám jednotlivých majiteľov a vďaka bohatým možnostiam konektivity ponúkajú využitie pre každú príležitosť a životný štýl. Z minulosti sme zvyknutí sa na televízor jednoducho „pozerať“, avšak modely Neo QLED 8K majú ambíciu toto poňatie od základu zmeniť.

Neo QLED 8K: Ako vylepšiť to najlepšie

Vylepšené televízory Neo QLED 8K pre rok 2022 by mali pozdvihnúť divácky zážitok na vyššiu úroveň. Ich srdcom je úplne nový procesor Neural Quantum Processor 8K s 20 samostatnými neurónovými sieťami s umelou inteligenciou. Každá z nich dokáže nezávisle analyzovať aktuálne obrazové dáta a optimálne upraviť kvalitu obrazu z akéhokoľvek zdroja.

Spomínaný procesor Neural Quantum Processor 8K stojí aj za ďalšou technologickou inováciou s názvom Real Depth Enhancer. Táto technológia neustále analyzuje obraz a maximalizuje kontrast tým, že zvýrazní ústredný motív a pritom nijako nespracováva pozadie. Podobným spôsobom funguje aj ľudské oko.

V kombinácii s výkonným Quantum Mini LED podsvietením je procesor zárukou precízneho zobrazenia detailov, jasu a kontrastu. Stará sa o to funkcia Shape Adaptive Light Control. Vďaka nej je napríklad Mesiac ostrý a svetlý a nočné nebo je pritom naozaj čierne.

Všetky nové QLED televízory Samsung pre rok 2022 dostali po prvýkrát v histórii certifikát Pantone Validated, ktorý udeľuje renomovaná organizácia Pantone. Tá okrem iného zriadila celosvetovo uznávaný vzorkovník farieb Pantone Matching System (PMS). Certifikát svedčí o tom, že nové Samsung televízory verne zobrazia viac ako 2000 odtieňov a taktiež 110 novo pridaných odtieňov pleti podľa štandardov Pantone. Pre pohodlné sledovanie je tu nový Režim šetrný pre oči (EyeComfort Mode), ktorý pritom precízne farebné podanie nijako nemení. Využíva však systém umelej inteligencie, ktorý automaticky nastavuje jas a farebnú teplotu a optimalizuje tak obraz podľa aktuálnych svetelných podmienok v miestnosti a podľa informácií o východe či západe slnka.

Jedinečný zvuk Dolby Atmos a nové Smart funkcie

Skutočný divácky zážitok však vyžaduje nielen vynikajúce farebné podanie a vysoké rozlíšenie, ale aj skvelý zvuk, hutný a pritom bohatý na detaily. Procesor Neural Quantum 8K s umelou inteligenciou preto neustále v reálnom čase analyzuje dianie na obrazovke a funkcia Adaptive Sound podľa neho upravuje intenzitu zvuku v jednotlivých reproduktoroch, aby obrazu zodpovedala.

Vlajková loď novej série Neo QLED 8K s označením QN900B je vybavená audiosystémom s usporiadaním kanálov 6.2.4, výkonom 90 W, podporou Dolby Atmos a technológiou Object Tracking Sound Pro pre priestorové sledovanie objektov na obrazovke. Rovnaká technológia stojí aj za funkciou rozpoznávania smeru hlasu Voice Tracking Sound, ktorá presun zvuku do jednotlivých reproduktorov ešte vylepšuje podľa pohybu postáv na scéne.

Televízory série Neo QLED s rozlíšením 4K a 8K navyše novo podporujú aj bezdrôtovú technológiu Wireless Dolby Atmos, čo znamená špičkovú zvukovú kvalitu bez nevzhľadných a nešikovných HDMI káblov. Technológiou Wireless Dolby Atmos je vybavený aj nový soundbar Samsung Ultra Slim Soundbar, takže sa záujemcovia môžu tešiť na špičkové zvukové zážitky bez akýchkoľvek kompromisov v estetike a v minimalistickom prevedení.

Televízne zážitky

Aby bol zážitok pri využívaní nových televízorov úplný, je súčasťou modelovej série pre rok 2022 množstvo nových šikovných funkcií a vylepšené užívateľské rozhranie. Televízor sa tak môže stať skutočným centrom domácnosti, vhodným nielen na sledovanie obsahu všetkého druhu, ale aj na ovládanie iných prístrojov, hranie hier, cvičenie a podobne.

  • Nové Smart prostredie: Tento rok Samsung predstavil aj nové užívateľské rozhranie, ktorého základom je osvedčený operačný systém Tizen. Úplne nové užívateľské rozhranie ponúka predovšetkým intuitívnejšie poňatie základnej obrazovky s jednoduchšou orientáciou aj ovládaním jednotlivých funkcií. Funkcie, nastavenia a obsah sa delia do troch kategórií nazvaných Media, Gaming Hub a Ambient.
    • Media: V tomto segmente sa nachádza celá ponuka domácej zábavy – videotéka, streamingové aplikácie, IPTV. Divák na jednej stránke uvidí všetky svoje aplikácie, rozpozerané seriály a môže sa k nim kedykoľvek vrátiť. Vďaka technológii strojového učenia si systém rýchlo osvojí užívateľské zvyky majiteľov a dokáže tak v jednotlivých platformách a službách odporúčať obsah na mieru.
    • Gaming Hub: Gaming Hub je nová herná streamingová platforma, fungujúca ako most medzi herným hardvérom a softvérom. Nie je potrebné nič sťahovať, nemusíte mať k dispozícii ani žiadny úložný priestor. Samsung navyše nadviazal partnerstvo s hlavnými hernými streamingovými službami (NVIDIA GeForce NOW, Stadia™, Utomik a do budúcnosti aj s ďalšími), takže sa na platforme Gaming Hub onedlho objavia aj ich katalógy. Nová platforma bude k dispozícii počas tohto roka na vybraných smart televízoroch Samsung série 2022[1].
    • Ambient: V režime Ambient sa televízor stáva plnohodnotnou súčasťou domácej výzdoby. Obrazovka tak môže splynúť s okolitým nábytkom, môže zobraziť rodinné fotografie alebo môže slúžiť aj ako samostatné digitálne umelecké dielo a zobraziť NFT.
  • Niečo pre hráčov: Okrem už spomínanej novej platformy Gaming Hub ponúkajú nové modely pre rok 2022 hráčom aj celý rad ďalších špičkových parametrov a funkcií. Medzi ne patrí napríklad štvorica portov HDMI 2.1[2], systém Motion Xcelerator Turbo Pro 4K 144 Hz či technológia Super Ultrawide GameView a Game Bar. Vďaka tomu všetkému je hranie ešte jednoduchšie a efektívnejšie ako predtým, herný zážitok je dokonale realistický a do herného prostredia sa môžete ponoriť so všetkým. Súčasťou nového modelového radu Samsung budú aj prémiové televízory s uhlopriečkou 43 a 50 palcov, určené špeciálne na hranie.
  • SmartThings: Technológia, ktorá sa stala základom prepojeného ekosystému značky Samsung. Vďaka SmartThings sa televízor mení na skutočné centrum domácnosti, prostredníctvom ktorého je možné ovládať množstvo ďalších zariadení. Na veľkej obrazovke to je hračka.
  • NFT Platform: Ďalšou dôležitou novinkou modelovej série pre rok 2022 je platforma Samsung NFT Platform, vytvorená v spolupráci s firmou Nifty Gateway, ktorá v oblasti NFT technológií predstavuje svetovú špičku. Vďaka tejto spolupráci je možné v režime Ambient ľahko prejsť do katalógu umeleckých diel chránených NFT štandardom a vytvoriť si vlastnú zbierku digitálneho umenia.[3]

Going Green – udržateľnosť nadovšetko

V Samsungu neustále myslíme na to, ako naše výrobné procesy aj využitie produktov ovplyvňujú životné prostredie na planéte. Snažíme sa zmenšiť svoju uhlíkovú stopu a podieľať sa na vytváraní lepšej ekologickej budúcnosti.

  • Ekologické balenie: Samsung vylepšuje ekologické vlastnosti svojich balení, na ktoré sa v súčasnej dobe používa o 90 % menej atramentu ako predtým. Počas výroby tiež dochádza k odstraňovaniu svoriek a ďalšieho spojovacieho materiálu. Obe vylepšenia znamenajú menej odpadu a ľahšiu recykláciu v špecializovaných centrách.
  • Solárny diaľkový ovládač: V modelovej verzii pre rok 2022 sa dočkal vylepšení aj diaľkový ovládač SolarCell – je o 88 % účinnejší ako predchádzajúci typ z roku 2020. Nové diaľkové ovládače sa zaobídu úplne bez batérie, dobíjajú sa prostredníctvom technológie 2,4 GHz Radio Frequency Harvesting voľnou energiou z Wi-Fi routerov.
  • Recyklované materiály: V nových televízoroch, monitoroch, digitálnych ceduľách a diaľkových ovládačoch Samsung využíva recyklovanú živicu. Najmä pri výrobe monitorov s vysokým rozlíšením sa využíva recyklovaná živica z plastov v oceánoch, ktoré sa zbierajú v prímorských oblastiach, aby sa z neho nestal nebezpečný morský odpad.
  • Certifikát organizácie Carbon Trust: Modely Samsung Neo QLED 8K a 4K obdržali certifikát Reducing CO2 od organizácie Carbon Trust na dôkaz skutočnosti, že sa uhlíková stopa modelov Neo QLED z roka na rok zmenšuje.

Príslušenstvo alebo zážitky na mieru

Každý užívateľ má vlastný vkus a potreby, preto Samsung vybavil svoju televíznu sériu pre rok 2022 novým príslušenstvom. S ním si môžete svoj televízor upraviť na mieru svojim prianiam a možnostiam.

  • Nástenný držiak Slim Fit Wall Mount: Pokiaľ si chcete pripevniť televízor na stenu, slúži k tomu nový držiak Slim Fit. V ňom je možné prístroj naklápať hore, dole alebo do strán a vybrať tak ideálny uhol na sledovanie, nech už divák sedí kdekoľvek.
  • Dizajnový stojan Studio: Ak máte radšej televízor na stojane, ponúka Samsung elegantný model Studio Stand, s ktorým sa modely série Neo QLED 8K zmenia na umelecké dielo.
  • Otočný stojan: Nové príslušenstvo umožňuje pri modeloch Neo QLED 8K využívať automatické otáčanie obrazu podobne ako pri obľúbenom lifestylovom televízore Sero. Prístroj je možné otočiť na výšku, prípadne rozdeliť okná v režime MultiView.

Predobjednávky a ďalšie informácie o televízoroch Samsung: www.samsung.com/.


[1]Dostupnosť služby Gaming Hub sa v jednotlivých regiónoch líši.

[2]Špecifikácia portov závisí od konkrétneho regiónu.

[3] Funkcie alebo užívateľské rozhranie sa pri jednotlivých modeloch a regiónoch líšia.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.