Jeden YouTube, šesť nových videí, iPad Pro, Apple Pencil a ukážka toho, čo všetko iOS 11 v spojení s týmto zariadením prinesie a ponúkne

Samozrejme, v prvom rade to bude viac úžitku pre používateľa, ktorý bude môcť využívať iPad Pro ako (takmer) plnohodnotný pracovný nástroj. iOS 11 bude bezpečnejší, rýchlejší a prináša aj také zmeny, o ktorých sme dúfali len v tajných snoch. Treba však povedať aj to, že stále to nie je otvorený operačný systém a obmedzenia sú prítomné.

Výraznou zmenou je Dock, teda lišta v spodnej časti obrazovky, ktorá je veľmi podobná tej z Macbookov. Dock je plne prispôsobiteľný a vďaka nemu sa bude s iPadom pracovať omnoho jednoduchšie a rýchlejšie. Ponúkne viacero možností, ako napr. rýchly prenos súborov medzi jednotlivými aplikáciami. Prvé video sa venuje práve tejto novinke.

V druhom videu Apple poukazuje na výhody práce s Apple Pencil, v spojení s iPadom Pro. Vďaka tomuto jedinečnému peru môžete na iPade kresliť, pripravovať rôzne návrhy, poznámky alebo sa aj rýchlo podpísať do rôznych dokumentov. Taktiež systémová úprava fotografií (markup) bude s Apple Pencil zaujímavejšia.

Files, to je novinka, na ktorú sme dlho čakali. Je to niečo ako správca súborov, ktorý v iOS vždy chýbal. Položka Files je obsahom veľmi podobná Finderu v Macbookoch a ponúka aj podobné možnosti. Súbory môžete mať rozdelené podľa značiek, do rôznych priečinkov, a taktiež môžete veľmi pohodlne a rýchlo pristupovať k dátam z viacerých cloudových služieb, ktoré využívate (iCloud, DropBox a pod.). V aplikácii Files sa so súbormi pracuje pohodlne a jednoducho .Novinku > Files < nájdete v novom iOS 11 pre iPad, ale aj pre iPhone.

Drag&Drop alebo rýchle presúvanie viacerých súborov medzi aplikáciami, vylepšený multitasking, a tiež práca s viacerými oknami súčasne. To všetko nový iOS 11 v spojení s iPadom Pro (platí aj pre iné iPady) ponúka. Samozrejmosťou sú nové gestá, pričom dotyková plocha reaguje na všetky prsty súčasne (multi touch screen). Práca je tak jednoduchšia a ovládanie intuitívnejšie.

Notes alebo Poznámky boli doposiaľ iba ľahkým základom a pre konkurenciu ničím, čoho by sa mala obávať. To sa však zmenilo a poznámky sú teraz multifunkčné, ak k tomu pridáme iPad Pro v spojení s Apple Pencil, získate šikovný nástroj na prácu s rôznymi dokumentami  a poznámkami. Medzi novinky (okrem iného) patrí možnosť kreslenia (poznámky, návrhy, úpravy) alebo skenovanie dokumentov s ich následnou úpravou. Na videu je pekne vidieť, ako rýchlo oskenujete, podpíšete a odošlete akýkoľvek súbor.

iOS 11 bude oficiálne dostupný od septembra. Čo všetko iOS 11 pre iPhone ponúkne sa dozviete v nadchádzajúcom (septembrovom) vydaní magazínu TOUCHIT.

Zdroj: YouTube/Apple

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE