Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • Nový výskum spoločnosti Epson Europe odhaľuje pozitívny vplyv vytlačených fotografií v domácnosti na deti.
  • Správa uvádza, že 93 % rodičov si myslí, že keď sú deti doma obklopené fotografiami rodiny, pomáha im to budovať silný pocit spolupatričnosti.
  • Leanne Hall, klinická psychologička, rozoberá výhody tlače rodinných fotografií na posilnenie detských vzťahov.
  • Rad tlačiarní Epson EcoTank bez atramentových kaziet, ktoré sú dodávané s atramentom na 3 roky, odstránil prekážky spojené s tlačou fotografií.

Nový výskum spoločnosti Epson odhalil pozitívny emočný vplyv vytlačených rodinných fotografií vystavených v domácnosti, pričom 93 % rodičov sa zhoduje, že keď sú deti doma obklopené fotografiami rodiny, pomáha im to budovať silný pocit spolupatričnosti.

Napriek tomu podľa výskumu, ktorý bol vykonaný na podporu radu tlačiarní Epson EcoTank bez atramentových kaziet, obľuba digitálnej fotografie a ich okamžitého zdieľania na sociálnych sieťach spôsobila, že viac ako tretina ľudí nemá doma na stenách žiadne fotografie rodiny či priateľov.

Priemerný rodič má namiesto toho cez 1200 fotografií rodinných spomienok schovaných v telefónoch a tabletoch a väčšina z nich nikdy neuvidí svetlo sveta – iba 2 % sa vytlačia a vystavia. A to aj napriek tomu, že 89 % rodičov verí, že deti sú si bližšie so svojimi príbuznými, keď si prezerajú ich vytlačené fotografie. Takmer polovica rodičov hovorí, že má v telefóne snímky prvého dňa svojho dieťaťa v škole (42 %), alebo ako krája narodeninovú tortu (55 %), ale iba 20 % z nich si ich nechalo vytlačiť. Štvrtina rodičov tiež priznala, že majú doma na stenách iba zastarané fotky svojich detí, keď boli veľmi malé.

Pravda je, že podľa tejto štúdie už nie je vystavovanie fotografií tak populárne ako kedysi – 62 % ľudí uviedlo, že ich rodičia mali doma viac fotografií z ich detstva, než majú oni sami fotiek svojich vlastných detí. Hoci sa 10 % z nich za to hanbí.

Leanne Hall, klinická psychologička, hovorí, že vytlačené fotografie rozmiestnené po domácnosti malým deťom významne pomáhajú vytvárať si pocit vlastnej identity a vyvolávajú pozitívne spomienky na rané detstvo: „Keď sa deti pozerajú na svoju fotografiu, uvedomujú si, aké sú pre svoju rodinu dôležité a ako si ich blízki vážia. Keď sa deti na fotografiách vidia s priateľmi a rodinou, prispieva to k rozvoju pocitu vlastného miesta vo svete, z ktorého sa utvára ich osobná identita.

Okrem toho sú vytlačené fotografie vynikajúcim nástrojom učenia, pretože si ich dospelí môžu s deťmi spoločne prezerať a rozprávať si o nich príbehy a spomienky, čo posilňuje pocit spolupatričnosti. Čím viac sa deti stretávajú s vytlačenými fotografiami, tým viac si vybavujú významné zážitky, čo im pomáha lepšie spracovávať, triediť a vybavovať si informácie. O digitálnych fotografiách sa nedá povedať to isté, pretože si ich prezeráme oveľa rýchlejšie, takže prijímame menej informácií, a môžu sa vytrácať určité detaily. Vytvorí sa veľké množstvo fotografií a hneď sa na nich zabudne, takže sa môže stať, že deti zabudnú aj na niektoré zážitky.“

Ohromujúcich 62 % ľudí sa domnieva, že je škoda, že ľudia nemajú doma viac fotografií svojich rodín. A napriek tomu je 27 % rodičov tak zaneprázdnených, že si jednoducho zabudnú nechať vytlačiť nové fotografie, 14 % tvrdí, že je s tým príliš veľa starostí, a 13 % dáva prednosť ich zverejňovaniu hlavne na sociálnych sieťach.

Marcel Divín, National Sales Manager CZ&SK zo spoločnosti Epson hovorí: „Je dôležité si uvedomiť významnú úlohu, ktorú zohrávajú tlačené fotografie u detí, keď vyrastajú a formujú si vedomie o svojej identite, čo platí obzvlášť v súčasnom digitálnom svete. Tlačiareň Epson EcoTank odstraňuje mnoho doterajších prekážok domácej tlače. Dodáva sa s dostatočným množstvom atramentu, ktorý vydrží až tri roky, čo rodičom šetrí peniaze, čas a starosti. Fotografie môžete tlačiť priamo z telefónu hneď ako ich vytvoríte. S jednou súpravou náhradných fľašiek s atramentom vytlačíte viac ako 2 300 fotografií, čo vám ušetrí až 90 % nákladov na atrament a budete tak môcť odomknúť viac spomienok za menej peňazí.“

Zdroj: Štúdia spoločnosti Prospectus Global vykonaná v júni 2023 s 11 000 respondentmi z jedenástich európskych krajín vrátane Slovenska (1009 respondentov).

Značky: