Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Odborníci v oblasti vývoja a výroby karosérií z celého sveta udelili modelu BMW radu 6 Gran Turismo ocenenie EuroCar Body Award 2017. Táto cena sa udeľuje od roku 2002 a značka BMW ju získava tretí raz, keď ju v minulosti získali modely BMW i8 (2014) a BMW radu 7 (2015). Porotu najprestížnejšieho ocenenia na svete za inovácie v oblasti karosérii oslovil najmä účinný spôsob vývoja a výroby ako aj výhody, ktoré z tohto druhu karosérie plynú pre zákazníkov. 

BMW radu 6 Gran Turismo: mimoriadne praktická karos é ria.

BMW radu 6 Gran Turismo sa svetu predstavilo koncom roka 2017 ako vylepšenie toho, čo započal model BMW radu 5 Gran Turismo. Spája komfort cestovania v luxusnom sedane s estetickou príťažlivosťou karosérie kupé a pridáva mimoriadne praktické riešenia. Premyslené odľahčenie karosérie a podvozku spolu s výraznejším použitím hliníka a vysokopevnostných ocelí prispeli k tomu, že nové BMW radu 6 Gran Turismo je oproti predchádzajúcemu modelu o 150 kilogramov ľahšie. Samotná karoséria znížila hmotnosť o 44 kilogramov. Výsledkom je zároveň aj výrazné zlepšenie aerodynamických vlastností.

Členovia poroty ocenili konštrukčné riešenia, ktoré BMW použilo na zadnej časti: „Základom je široké jednodielne veko batožinového priestoru vyrobené z hliníkového tlakového odliatku. K tomu sa pridáva inovatívny tvar bez použitia odvodňovacieho kanála, čo umožnilo vytvoriť veľmi široký a pohodlný otvor doplnený o veľmi dobrý výhľad cez zadné okno. Navyše, oproti predchádzajúcemu modelu sa objem batožinového priestoru zvýšil o 110 dm3“ – píše sa v zdôvodnení pre EuroCar Body Award. Porota taktiež vyzdvihla úsilie značky BMW pri znižovaní hmotnosti použitím premyslenej odľahčenej konštrukcie. BMW radu 6 Gran Turismo opäť stanovuje nové štandardy najmä mnohými detailnými vylepšeniami štruktúry. Napriek nárastu rozmerov vozidlo zároveň spĺňa náročnejšie bezpečnostné požiadavky.

Priestranný interiér ponúka veľa miesta a zvýšená pozícia sedenia poskytuje vynikajúci výhľad do okolia. Cestovateľské schopnosti vozidla zvyšujú plnohodnotné zadné sedadlá s množstvom priestoru na nohy a napriek nižšej línii karosérie aj viac miesta na hlavu, k čomu prispeli úpravy v konštrukcii sedadiel. Jednodielne veko batožinového priestoru modelu BMW radu 6 Gran Turismo sa štandardne ovláda elektronicky. Základný objem batožinového priestoru 610 dmsa po diaľkovom elektronickom sklopení zadných sedadiel môže zväčšiť na 1 800 dm3.

 

Značky: