Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Technics dnes predstavila gramofón novej generácie s prepracovaným typom motora s priamym náhonom. Na trh sa dostane v dvoch verziách, v limitovanej sérii Grand Class SL-1200GAE k 50. výročiu vzniku značky Technics a v bežnej variante Grand Class SL-1200G. Oba modely sú určené pre nadšených audiofilov, ktorí nedajú dopustiť na jedinečnú zvukovú kvalitu analógových nahrávok na vinylových platniach.

Návrat vinylu

Vzhľadom k masívnemu rozšíreniu CD zaujímali gramofóny v minulých desaťročiach na trhu s audiotechnikou skôr okrajové pozície. V poslednej dobe však záujem užívateľov o vinylové dosky neustále rastie, čo si vyžiadalo vývoj nového systému v špičkovej hi-fi kategórii.

Ako prekonať dávne problémy s analógom.

V bežných analógových gramofónoch majú na zvukovú kvalitu neblahý vplyv vibrácie motora a drobné, no časté kolísanie otáčok. Toto kolísanie sa avšak teraz podarilo v podstate úplne eliminovať – pomohla k tomu kombinácia predchádzajúcich skúseností (spoločnosť Technics prišla ako prvá s motorom s priamym náhonom) a novo vyvinutý motor bez železného jadra. Čo sa týka vibrácií, tie boli už skôr takmer nepatrné a teraz sme ich potlačili ešte výraznejšie. Pomohli nám k tomu mimoriadne presné rotačné pozičné senzory riadené systémom mikroprocesorov, čo je úplne nová technológia, ktorú nájdete práve len v novom gramofóne značky Technics.

Nové gramofóny Technics sa vyznačujú dokonale plynulými otáčkami, ktoré riadia špeciálne kódovacie zariadenie s presným detektorom uhlu rotácie.

Konštrukcia s dvoma rotormi znižuje záťaž na celý systém a pritom zachováva vysoký krútiaci moment. Okrem toho ďalej znižuje vibrácie pri otáčaní a umožňuje tak dokonale presnú reprodukciu aj tých najtichších tónov vrytých do drážok analógových dosiek, na ktoré skutoční audiofilovia nedajú dopustiť.
.

Profesionálna konštrukcia s tromi vrstvami

Šasi gramofónu je tvorené viacvrstvovou konštrukciou s masívnym žltým tanierom z mosadze a hliníka a s tlmiacou gumovou izoláciou po celej zadnej strane. Táto tlmiaca vrstva eliminuje nechcené rezonancie a vibrácie a posilňuje stabilitu systému. Stabilitou v otáčkach nový model dokonca prekonáva aj doterajší etalón kvality medzi gramofónmi s priamym náhonom – Technics SP-10MK2 využívaný v rozhlasových štúdiách po celom svete.

Rameno s tlmiacim efektom

Rameno gramofónu je vyrobené z ľahkého materiálu (pri modeli SL-1200G z hliníka, u SL-1200GAE z horčíka). Výrobcovia použili metódu ťaženia za studena, čo vylepšuje vlastnosti materiálu a zvyšuje tlmiaci efekt. Okrem toho výrobcovia stavili na tradičnú gimbalovú konštrukciu zavesenia, kde sa vodorovná a zvislá rotačná os stretávajú v jedinom stredovom bode. K stabilite systému prispievajú aj dokonale presné ložiská.

Štvorvstvá konštrukcia skrine

K oceňovanej trojvrstvovej konštrukcii (hliníkový odliatok, špeciálna zlúčenina Bulk Moulding Compound čiže BMC a masívna guma), ktorou sa vyznačoval model SL-1200MK5, pribudla štvrtá vrstva – presne spracovaný, 10 mm hrubý panel ušľachtilého hliníka. Štvorvrstvová konštrukcia znamená dokonalú pevnosť a pritom veľmi elegantný dizajn.

Na trhu v priebehu roka

Limitovaná séria Grand Class SL-1200 GAE k 50. výročiu založenia značky Technics bude k dispozícii od leta 2016 v počte 1200 kusov, z ktorých každý bude označený poradovým číslom. Bežná verzia Grand Class SL-1200G príde na trh v zime.

Grand Class SL-1200G/SL1200GAE

Prepracovaná konštrukcia, nový štandard medzi gramofónmi s priamym náhonom.

  • Motor s priamym náhonom a dvoma rotormi
  • Samostatná riadiaca jednotka motora
  • Vysoko citlivé rameno
  • Tanier s mosadzným povrchom
  • Izolátor

Nový a vylepšený design

  • Vylepšený koncept radu SL-1200
  • Hliníkový horný plát

Rýchlosť otáčania

  • 33 1/3 ot/min, 45 ot/min, 78 ot/min

Voliteľný rozsah pitchu

  • ±8%, ±16%

Rozmery a hmotnost

  • Šírka: 453 mm Výška: 170 mm   Hĺbka: 372 mm / 18kg *približná hodnota

Porty

  • Gramofonový výstup x1 / SIGNAL GND x1

Značky: