ESET objavil skupinu 10 doposiaľ nezdokumentovaných rodín malvéru, ktoré sú implementované ako škodlivé rozšírenia pre softvér webového servera Internet Information Services (IIS). Táto rôznorodá skupina škodlivého kódu odpočúva a manipuluje s komunikáciou servera.

Medzi obeťami sú vlády v juhovýchodnej Ázii a desiatky spoločností z rôznych priemyselných odvetví, ktoré sa nachádzajú najmä v Kanade, Vietname a Indii, ale aj v USA, na Novom Zélande, v Južnej Kórei a ďalších krajinách.

Obete natívnych IIS backdoorov šíriacich sa prostredníctvom Microsoft Exchange Server ProxyLogon zraniteľností

IIS malware je skupina hrozieb využívaných na kybernetickú kriminalitu, špionáž a SEO podvody. Hlavným cieľom zachytenie HTTP požiadaviek prichádzajúcich na kompromitovaný IIS server a ovplyvnenie jeho reakcií na niektoré požiadavky.

ESET identifikoval päť hlavných režimov IIS malvéru:

  • IIS backdoory umožňujú ich operátorom na diaľku ovládať napadnutý počítač s nainštalovaným IIS.
  • IIS infostealery umožňujú svojim operátorom zachytiť pravidelný prenos medzi napadnutým serverom a jeho legitímnymi návštevníkmi a ukradnúť napríklad prihlasovacie údaje či platobné informácie.
  • IIS injektory upravujú HTTP reakcie odoslané legitímnym návštevníkom tak, aby slúžili škodlivému obsahu.
  • IIS proxies robia z napadnutého servera bez vedomia používateľa súčasť príkazovej a riadiacej infraštruktúry pre inú rodinu škodlivých kódov.
  • IIS malvér zameraný na SEO podvody upravuje obsah slúžiaci vyhľadávacím nástrojom tak, aby manipuloval so SERP algoritmami a zlepšoval hodnotenie iných webových stránok, ktoré zaujímajú útočníkov.

Výskumníci spoločnosti ESET odporúčajú niekoľko opatrení, ktoré môžu pomôcť zmierniť útoky na IIS web server. Medzi ne patrí používanie silných hesiel a viacfaktorovej autentifikácie na administráciu IIS serverov, aktualizácia operačného systému, používanie brány firewall pre webovú aplikáciu či nasadenie endpoint bezpečnostného riešenia pre server. Riziko zníži aj pravidelná kontrola konfigurácie IIS servera s cieľom overiť, či sú všetky nainštalované rozšírenia legitímne.

Viac o štúdii je tu: „Anatomy of native IIS malware

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.