Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Dlhoočakávaný moment každého fanúšika značky Apple je tu.

Modely iPhone 14 a iPhone 14 Pro sú konečne v predaji. Na výber máme tentokrát zo štyroch nových smartfónov, pričom iPhone 14 Plus je v zostave nováčikom. Spolu bol predstavený iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro a iPhone Pro Max. Vzhľadom na nie najúspešnejšiu predajnosť mini verzie modelu iPhone 13 nezostalo pre tento typ na trhu miesto.

Zdroj: pexels.com

Čo sa zmenilo?

Asi najzásadnejšia otázka majiteľov predchádzajúcich modelov sú zmeny a vylepšenia. Najmä tie rozhodnú o tom, či výmena za novší model stojí za zváženie. Rozhodujúcim faktorom je, samozrejme, aj obstarávacia cena, ktorú ešte mierne navýši nákup praktických doplnkov. Obaly na iPhone a ochranné sklá tvoria z celkovej sumy najnovšieho telefónu len zanedbateľnú čiastku a rozhodne by sa mali stať jeho neoddeliteľnou súčasťou.

Od predchádzajúceho modelu došlo k relatívne malým zmenám. Najrozsiahlejšie sa týkajú výdrže batérie a fotoaparátu. Tento rok sa spoločnosť Apple rozhodla záujemcov nalákať predovšetkým na drobné vychytávky, ktoré dotvárajú tieto špičkové zariadenia a dávajú im punc prvotriednej kvality.

Zdroj: pexels.com

Displej

Všetky modely sú dodávané s displejom Apple Super Retina XDR OLED s maximálnym jasom HDR 1200 nitov a pre lepšiu odolnosť majú keramický štít na prednom skle. Najnovšie verzie Pro a Pro Max môžu dosiahnuť jas až 1 600 nitov a maximálne 2 000 nitov pre vonkajšie použitie, čím tromfli aj svoju najväčšiu konkurenciu. Novinkou je aj funkcia Always-on Display, ktorá vás neustále drží v kontakte s okolitým svetom.

Dynamic Island

Prvá vec, ktorá pri pohľade na nové modely udrie každému do očí, je úžasná schopnosť dizajnérov vyťažiť z hlavnej nevýhody dnešných displejov maximum. Dizajn novej vlajkovej lode priam brilantne premieňa nedokonalosť predného fotoaparátu a senzorov, ktoré prekrývajú displej, na výhodu. 

Displej dostal ostrovček v tvare podlhovastej tablety, v rámci ktorého sa kamera a senzor šikovne strácajú. Ostrovček je dynamický a zároveň poskytuje aj akési informačné centrum. Z pôvodne rušivého elementu je razom obľúbená funkcia zanechávajúca dojem aj na používateľov konkurenčných zariadení.

Zdroj: pexels.com

Kamera

IPhone 14 dostal nový 12 MP hlavný fotoaparát s väčším snímačom, čo prispelo najmä k zlepšeniu nočných fotografií. Predná kamera má tiež 12 MP a po prvýkrát pridáva automatické zaostrovanie spolu s rýchlejším objektívom pre lepší výkon pri slabom osvetlení. 

Batéria

Model iPhone 14 Pro ponúka veľkorysých 23 hodín prehrávania videa. Jeho väčší brat iPhone 14 Pro Max je na tom ešte o niečo lepšie a ponúka až 29 hodín prehrávania videa. V porovnaní s iPhone 13 tak ide až o hodinové predĺženie výdrže. Zariadenie sa navyše za 30 minút nabije s 20 W alebo vyšším napájacím adaptérom až na 50 percent.

Zdroj: pexels.com

Bezpečnosť na prvom mieste

Medzi ďalšie užitočné novinky patrí detektor nárazu. Táto funkcia je navrhnutá tak, aby sama detegovala autonehodu a automaticky zalarmovala záchrannú službu. Pri dopravných nehodách ide často o sekundy a neraz sa stalo, že na opustenej ceste sa pri havárii prví ľudia, ktorí by privolali pomoc, objavili neskoro.

Cena

Nové zariadenia budú na trhu dostupné od 16. septembra, avšak predobjednať sa dali už skôr. Cena sa odvíja od konkrétneho modelu a tiež od veľkosti úložného priestoru. Najlacnejší spomedzi štvorice zariadení je iPhone 14, ktorý je v konfigurácii s veľkosťou pamäte 128 GB na slovenskom trhu za 999 €. Na druhej strane spektra sa nachádza iPhone 14 Pro Max s veľkosťou pamäte 1 TB s cenovkou v hodnote 2099 €.

Zdroj: pexels.com

Ceny sú pomerne vysoké, a to najmä v porovnaní s vlani predstavenými modelmi iPhone 13. Dobrou správou však je, že práve cena spomínaných modelov iPhone 13 oficiálne klesla v súvislosti s predstavenými novinkami. Či siahnuť po najnovšom zariadení alebo vám bude stačiť aj niektorý z minuloročných kúskov teda závisí od vašich preferencií.

Značky: