Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Partnerom spoločnosti ESET pri premene areálu bývalej Vojenskej nemocnice na bratislavskej Patrónke na centrum inovácií a kreativity ESET Campus bude svetovo uznávané architektonické štúdio Bjarke Ingels Group – BIG. Architekti z jedného z najžiadanejších ateliérov súčasnosti sa stali víťazom medzinárodnej súťaže na koncepčného architekta, ktorú ESET vyhlásil v septembri minulého roka. Keďže ESET Campus je svojim rozsahom ale najmä kombináciou a prepojenosťou funkcií na Slovensku výnimočný projekt, najdôležitejšími kritériami výberu boli medzinárodné skúsenosti a doterajšie realizácie so zameraním na master planning, kampusy a inovačné centrá, ale tiež dostatočná veľkosť a kapacity štúdia.

„ESET Campus vnímame aj v našej spoločnosti ako mimoriadne komplexný projekt, a preto sme výberu koncepčného architekta venovali veľkú pozornosť aj dostatok času. Už samotná medzinárodná súťaž a workshopy s oslovenými ateliérmi, ale tiež diskusie so slovenskými odborníkmi, ktorí nám s výberom pomáhali, nás výrazne posunuli nielen v uvažovaní o budúcom dizajne projektu, ale aj o aktuálnych témach ako sú udržateľnosť, ekológia či flexibilita pracovného prostredia. Tento výnimočný projekt navyše pripravujeme v čase, ktorý pred nás postavil úplne nové výzvy, preto som veľmi rád, že ho budeme realizovať práve s výnimočnými architektami z ateliéru BIG,“ uviedol k výsledkom súťaže prevádzkový riaditeľ ESET-u Pavel Luka.  

„Je nám veľkou cťou spolupracovať so spoločnosťou ESET, ktorá si pre svoje nové sídlo a kampus stanovila mimoriadne ambiciózne ciele. Vzhľadom na globálnu situáciu v roku 2020, ktorá, mimo iného významne mení pohľad napríklad na prácu na diaľku, je tento projekt príležitosťou preskúmať budúcnosť fyzického aj virtuálneho pracoviska a navrhnúť kampus, ktorý sa stane integrálnou súčasťou mesta. Našou víziou je priniesť do fázy výstavby skutočne uhlíkovo neutrálny prístup a vytvoriť kampus, ktorý bude úzko prepojený s krásnym prírodným prostredím na úpätí Malých Karpát,“ povedal k myšlienke projektu partner BIG London Andreas Klok Pedersen.

Keďže v súťaži išlo o prezentáciu ideových návrhov a výber dlhodobého partnera na spoluprácu, výsledkom výberu zatiaľ nie je finálny dizajn a architektonický návrh projektu. Ten by mal vzniknúť v spolupráci ateliéru BIG, spoločnosti ESET a tiež zapojením lokálneho architektonického štúdia, ktorého výber sa aktuálne pripravuje.

Na základe spolupráce spoločnosti ESET s Fakultou architektúry a dizajnu STU v Bratislave sa architekti zo štúdia BIG zároveň stali garantami novootvoreného 25. vertikálneho ateliéru na FAD STU. V rámci neho budú v nasledujúcom školskom roku študenti pod ich vedením riešiť zadania spojené s témou inovačných centier a vedeckých parkov, udržateľnosti, ale aj dizajnových riešení v post-COVID ére.

O projekte ESET CAMPUS

Spoločnosť ESET získala pozemok v lokalite bratislavskej Patrónky v roku 2017. V areáli bývalej Vojenskej nemocnice plánuje vytvoriť ESET Campus – živé miesto, ktoré zmení túto časť mesta na epicentrum inovácií a kreativity v Bratislave. Okrem nového sídla a globálneho vedecko-výskumného centra ESET-u, kampus vytvorí kvalitné a podnetné prostredie pre IT a technologické firmy a startupy a prepojí ich s technicky zameranými vysokými školami.

Popri kvalitnom zázemí pre inovácie a výskum kampus poskytne širokú škálu ďalších užitočných služieb a prevádzok, kvalitné verejné priestory a sčasti aj rezidenčnú funkciu určenú najmä zamestnancom firiem. V kampuse majú vzniknúť aj moderné formy ubytovania pre študentov, ktoré môžu prehĺbiť integráciu vysokých škôl v rámci tohto inovatívneho ekosystému. Dôležitou súčasťou kampusu bude športová infraštruktúra a auditórium, pričom mnohé z týchto priestorov bude môcť využívať aj široká verejnosť.

Kampus bude postavený na princípoch funkčnosti, udržateľnosti a ekológie. V maximálnej možnej miere chce podporiť využívanie verejnej dopravy a maximálny komfort pohybu pre peších. Okrem zastávok MHD sa v tesnej blízkosti areálu nachádza aj železničná zastávka, vďaka ktorej by sa vlaková doprava v tejto časti mesta mohla stať plnohodnotnou súčasťou verejnej dopravy.

Značky: