Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Najväčšie a najluxusnejšie SUV japonskej značky sa výrazne zmenilo. Má novú platformu, výkonnejší motor, prepracovaný interiér a mnoho noviniek v zozname výbavy. Jedna vec sa však nezmenila – stále je to čistokrvný off-road založený na pevnom  ráme.

Ostro načrtnutá, svalnatá silueta  nového Lexusu LX pôsobí povedome. Zvonka sa auto podobá na svojho predchodcu, zmeny sú však jasne badateľné. Pozornosť upútajú užšie predné svetlomety s vyššie umiestnenými dennými svetlami, mohutnejšia maska chladiča  a LED pásik spájajúci zadné svetlá. Novinkou je aj verzia F Sport, v ktorej ústredná maska chladiča získala čierny povrch a vypletaný vzor, ktorý nahradil horizontálne rebrá známe z iných verzií.  Lexus LX 600 môže opustiť predvádzaciu miestnosť na kolesách s 22-palcovými ráfikmi kolies.

Lexus LX 600Zdroj: Lexus
Lexus LX 600

Nová platforma a nižšia hmotnosť

Štvrtá generácia LX zdedila od predchodcu  rázvor 2,85 m, ale vychádza z úplne novej platformy GA-F. Hovoríme o skutočnom off-roade, takže ide o konštrukciu založenú na ráme – teraz je o 20 percent tuhší. Inžinierom sa zároveň podarilo znížiť hmotnosť konštrukcie o pôsobivých 200 kg,  a to ešte nie je všetko. Motor sedí o 70 mm bližšie k zadnej časti a o 28 mm nižšie, vďaka čomu je ťažisko položené nižšie a hmotnosť je lepšie rozložená.  Účinky týchto zmien sú zrejmé – istejšie  ovládanie a väčšia dynamika.

6 valcov a 10 prevodových stupňov

Lexus LX 600 poháňa 3,5-litrový benzínový motor V6 s dvoma turbami, dosahuje výkon 415 koní. Pre porovnanie – model LX 570, ktorý z trhu pomaly odchádza, poskytuje vodičovi menej ako 390 koní. Nový model dostal aj 10-stupňovú automatickú prevodovku, ktorá zaručí lepší výkon a úspornejšiu jazdu pri vyšších rýchlostiach.

Prepracovaný interiér

Významné zmeny si môžeme všimnúť aj vo vnútri vlajkového SUV. Po modeli NX ide o druhý Lexus s interiérom navrhnutým podľa nového konceptu kabíny Tazuna zameraného na ergonómiu. V jej strede sú dve dotykové obrazovky – jedna v hornej časti s uhlopriečkou 12,3 palca a jedna v spodnej časti so 7-palcovou obrazovkou. Vodič má k dispozícii aj digitálne budíky.

Horná obrazovka zobrazuje údaje zo satelitnej navigácie, ovládací panel audiosystému alebo obraz z kamier okolo auta. Nižšia umožňuje ovládať kúrenie, asistenčné systémy pre jazdu v teréne a ďalšie vybavenie. Multimédiá sú založené na novom operačnom systéme. Samozrejmosťou je hlasový asistent a podpora Apple CarPlay a Android Auto. Stojí za zmienku, že Lexus úplne neopustil fyzické tlačidlá, čo mnohých vodičov určite poteší.

Snímač odtlačkov prstov a väčší luxus

LX 600 je prvým modelom Lexusu, ktorý je vybavený systémom odomykania odtlačkom prsta. Snímač odtlačkov prstov je integrovaný v tlačidle štartovania motora. Toto riešenie má znížiť riziko krádeže auta. Luxusné SUV dostalo aj audiosystém značky Mark Levinson. V najbohatšej konfigurácii hrá v interiéri až 25 reproduktorov. Viac ich nenájdeme v žiadnom inom Lexuse.  

Lexus LX 600Zdroj: Lexus
Lexus LX 600

Najväčší dojem robí Lexus LX 600 vo verzii, ktorú Japonci označujú ako Executive, a Američania ju nazvali Ultra Luxury. SUV v takejto konfigurácii je vybavené štyrmi veľkými, nezávislými sedadlami. Sklon zadných sedadiel možno regulovať v rozsahu 48 stupňov. Oddeľuje ich priestranná lakťová opierka s obrazovkou, ktorá ovláda najdôležitejšie prvky výbavy. Cestujúci na zadných sedadlách majú k dispozícii žiarovky na čítanie a dodatočné vetracie otvory klimatizácie umiestnené na strope. Osoba sediaca za vodičom môže využiť aj výklopnú opierku nôh.  

Balíček bezpečnostných systémov

Nový LX dostal tiež širokú škálu vylepšených systémov aktívnej bezpečnosti, ktoré spája spoločný názov Lexus Safety System+. Vylepšená kamera a radar robia predkolízny sytém účinnejším pri detekcii ostatných účastníkov cestnej premávky a prekážok a pomáhajú predchádzať kolíziám pri odbočovaní na križovatkách. Systém udržiavania vozidla v jazdnom pruhu  funguje plynulejšie vďaka pomoci umelej inteligencie. Vylepšený aktívny tempomat prispôsobuje rýchlosť tvaru zákrut. Auto je k dispozícii aj s presnejším adaptívnym systémom diaľkových svetiel BladeScan AHS.

Čistokrvný offroad

Modernejší a luxusnejší LX je stále skutočný offroad postavený podľa osvedčenej receptúry – s rámom a pohonom všetkých kolies.  Auto si zachováva terénne schopnosti svojho predchodcu – dokáže stúpať po 45-stupňových cestách a brodiť sa vo vode do hĺbky 70 cm.  Pri jazde v teréne pomáhajú elektronické uzávierky predných a zadných diferenciálov a množstvo systémov. Obzvlášť zaujímavo vyzerá inovatívny systém Back Underfloor View. Ten zaznamenáva obraz pri cúvaní a potom ho spracuje tak, aby vodič na prvý pohľad na obrazovke monitora videl, aké prekážky sa nachádzajú v blízkosti zadných kolies. Lexus predal vo svete už viac ako 500-tisíc exemplárov modelu LX. Nový LX 600 pomôže toto číslo ešte zvýšiť. Automobil sa dostane na vybrané trhy začiatkom roka 2022.

Značky: