Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Po úspechu modelov BMW ALPINA B7 Sedan a XB7 Sports Activity Vehicle sa ponuka modelov značky ALPINA v prémiovom segmente rozširuje o nový model BMW ALPINA B8 Gran Coupé. Vo výraznom a krásnom dizajne spája najvyššiu úroveň výkonu, dynamiky a komfortu. Nový model ALPINA B8 Gran Coupé je exkluzívne vozidlo, ktoré osloví všetky zmysly. U predajcov sa objaví v lete 2021.

Sila na rozdávanie: dvoma turbodúchadlami prepĺňaný 4,4-litrový motor V8 dodáva očarujúci výkon 457 kW (621 k). Maximálny krútiaci moment 800 Nm je dostupný už od 2 000 ot./min., takže výkon dodáva v širokom rozsahu otáčok.

Na mieru vytvorený zvuk V8: špeciálne vyvinutý športový výfukový systém ALPINA je zázrak z ušľachtilej ocele. Poskytuje vizuálny aj zvukový zážitok, vznikol tak, aby znižoval spätný tlak a vytváral výrazný, prirodzený zvuk výkonného motora V8. Vodič vie ovplyvniť zvuk zmenou režimu medzi COMFORT a SPORT, čím ovláda aktívne klapky vo výfukovom potrubí.

Fascinujúca dynamika, výnimočný jazdný zážitok: podvozok modelu BMW APLINA B8 a nastavenie odpruženia sa podarilo harmonicky vyvážiť, takže spája špičkový komfort pri jazde na dlhé trasy s precíznymi možnosťami ovládania. Adaptívne tlmiče sa dokážu prispôsobiť širokému spektru požiadaviek, ktoré poskytujú nastavenia režimov od COMFORT+ po SPORT+.

Precízny dizajn: vzhľad modelu B8 Gran Coupé sa vyznačuje elegantnými líniami, ktoré majstrovsky zvýrazňujú plynulú siluetu vozidla. Atletický charakter umocňujú aerodynamické doplnky ALPINA. Kované 21-palcové disky z ľahkých zliatin ALPINA CLASSIC s minimalistickým 20-lúčovým dizajnom tvoria nezameniteľný poznávací prvok značky ALPINA.

Pohľad, dotyk, pocit: dizajn interiéru v každom detaile odráža luxusný komfort modelu BMW APLINA B8. Skvostný interiér dopĺňajú materiály najvyššej kvality, rozšírená štandardná výbava a exkluzívne detaily APLINA.

Prvotriedny výkon: dvoma turbodúchadlami prepĺňaný 4,4-litrový motor V8

Osemvalcový motor modelu BMW ALPINA B8 sa vyznačuje dynamickým a jemne dávkovateľným nárastom výkonu ako aj excelentnými reakciami v celom pásme otáčok.

Dvoma turbodúchadlami prepĺňaný 4,4-litrový motor V8 dosahuje maximálny výkon 457 kW (621 k). Maximálny krútiaci moment 800 Nm je dostupný už od 2 000 ot./min. a je k dispozícii až do 5 000 ot./min. Výnimočný nárast výkonu motora sa prejavuje očarujúcimi jazdnými vlastnosťami.

Výkonové vlastnosti motora a skvelé reakcie na plynový pedál sú výsledkom úprav prepĺňania a chladenia, spomenúť treba aj ihneď rozpoznateľné jemné nastavenie škrtiacej klapky. Turbodúchadlá s technológiou twin-scroll zjednodušujú takmer okamžitú premenu výfukových plynov na prepĺňací tlak a tým už aj pri nízkych otáčkach motora zaručujú rýchly nástup maximálneho krútiaceho momentu. Chladiaci systém ALPINA zaručuje teplotnú stálosť a ideálnu účinnosť vysoko výkonného motora a to aj v náročných podmienkach pri vysokom zaťažení. Pozostáva z troch samostatných chladičov, zväčšeného chladiča prevodového oleja a nízkoteplotného chladiaceho systému (vzduchu/voda/vzduch) so špeciálnymi medzichladičmi značky ALPINA, ktoré sa vyznačujú o 50 percent väčším povrchom chladenia ako poskytujú chladiče v štandardnom modeli BMW M850i xDrive Gran Coupé. Upravená prechodová sekcia chladiaceho média znamená lepšiu priepustnosť.

Športový výfukový systém ALPINA sa vyznačuje vycibreným harmonickým zvukom motora V8: premysleným a tlmeným v režime COMFORT, alebo emotívnym a zvučným v režime SPORT. Dve dvojité koncovky s povrchovou úpravou z leštenej ušľachtilej ocele tvoria pre značku APLINA typickú elegantnú súčasť zadného nárazníka.

Prenos výkonu bez kompromisov: 8-stupňová športová automatická prevodovka

Osemstupňová Športová automatická prevodovka so softvérom ALPINA SWITCH-TRONIC premieňa vysoký výkon motora na výnimočné jazdné výkony. Najmodernejšia generácia prevodovky 8HP76 dostala v spolupráci so špecialistom na prevodovky, spoločnosťou ZF, ďalšie dôležité vývojové vylepšenia. V závislosti od zvoleného jazdného režimu sa dynamika radenia posunula na úplne novú úroveň a to bez kompromisov v komforte radenia, ktorým sa značka ALPINA preslávila.

Na spoľahlivý prenos vysokého krútiaceho momentu motora slúži vysokovýkonný hydrodynamický menič krútiaceho momentu so zosilnenou vnútornou konštrukciou. O optimálne chladenie sa stará hliníková vaňa prevodového oleja. Pokročilý turbínový tlmič rázov pohlcuje vibrácie z pohonu, čím citeľne zvyšuje komfort jazdy.

Každá jazdná situácia si vyžaduje špecifický spôsob radenia. V režime SPORT sú momenty preradenia upravené pre ideálny jazdný výkon a zmena prevodov je mimoriadne dynamická. Režim COMFORT umožňuje uvoľnené, pokojné jazdenie pri nízkych otáčkach motora, zvlášť pri cestovaní diaľničnými rýchlosťami, avšak vďaka 800 Nm krútiaceho momentu poskytuje veľmi rýchle reakcie. Režim MANUAL poskytuje super rýchle radenie pomocou pádiel, zmena prevodov tak trvá sotva milisekundy.

Precízna dynamika a komfort: športové odpruženie ALPINA
Vývoj športového podvozka modelu BMW ALPINA B8 si vyžiadal nespočítateľné množstvo testovacích kilometrov na najnáročnejších testovacích tratiach Európy. Výsledkom je vycibrené nastavenie odpruženia a podvozka, ktoré spája prvotriedny komfort pri cestovaní na dlhé trasy s precíznou ovládateľnosťou. Model BMW ALPINA B8 očarí v každej jazdnej situácii harmonickým, vyváženým podvozkom a vysokou mierou bezpečnosti.

Vzpery prednej nápravy s hydraulickými silentblokmi zvyšujú komfort jazdy a v spolupráci s pružinami značky Eibach zaručujú vyvážené vlastnosti pruženia. Tuhšie uloženia vzpier poskytujú vozidlu vyššiu stabilitu a to napríklad pri dynamických zmenách jazdného pruhu. Zosilnené skrutné stabilizátory na prednej náprave a tuhšie silentbloky spodných ramien zaručujú excelentné vlastnosti pri priečnom dynamickom namáhaní.

Systém Integrálneho aktívneho riadenia Integral Active Steering poskytuje priame reakcie riadenia s výnimočnou odozvou a vylepšuje celkovú ovládateľnosť. Systém aktívneho ovládania kinematiky Active Kinematics Control System od spoločnosti ZF umožňuje natáčanie kolies zadnej nápravy doprava aj doľava v rozsahu 2,3 stupňa. V nízkych rýchlostiach sa zadné kolesá natočia opačne ako predné, čím sa zlepší ovládateľnosť a dynamika. Naopak, vo vyšších rýchlostiach sa zadné kolesá natáčajú rovnako ako predné a zvýšia tak smerovú stabilitu. Prejavy celého systému, rovnako ako všetky súčasti pohonu a riadenia na palube modelu B8, prešli záverečným ladením a úpravami pod taktovkou značky ALPINA.

Inteligentný pohon všetkých kolies BMW xDrive zaručuje dynamický a bezproblémový prenos výkonu na vozovku. Samosvorný diferenciál zadnej nápravy umožňuje modelu BMW ALPINA B8 využiť svoj dynamický potenciál naplno a to zvlášť pri prejazde zákrutami: rozdeľovanie krútiaceho momentu podľa aktuálnej trakcie zvyšuje stabilitu vozidla pri vjazde do zákruty a tým umožňuje svižnejšie reakcie vozidla pri výjazde zo zákruty.

Postoj na mieru: disky kolies a pneumatiky

Ultra vysoko výkonné pneumatiky vyvinuté špeciálne pre model BMW ALPINA B8 sa dodávajú v rozmere 245/35ZR21 pre predné kolesá a 285/30 ZR21 pre zadné. V spolupráci s pneumatikárskymi špecialistami zo značky Pirelli sa vlastnosti pneumatík prispôsobili schopnostiam a možnostiam vozidla BMW ALPINA B8. Akustický komfort zlepšuje systém na potláčanie hluku Pirelli Noise Cancelling System, ktorým sú vybavené predné pneumatiky.

Disky kolies s priemerom 21 palcov dostali klasický dizajn s 20 minimalistickými lúčmi. Uzamykateľný stredový kryt so znakom ALPINA potom už len podčiarkuje plynulý vzhľad krásnych a odľahčených kovaných diskov kolies. Pre použitie so zimnými alebo celoročnými pneumatikami sú k dispozícii kované 20-palcové disky kolies ALPINA CLASSIC s 20 lúčmi, no bez stredového krytu.

Brzdový systém ALPINA možno jednoducho rozoznať podľa modrých strmeňov s bielym nápisom ALPINA. Vysokú bezpečnostnú rezervu a termodynamickú odolnosť aj pri vysokom zaťažení poskytujú štvorpiestikové pevné strmene značky Brembo s 15,6-palcovými brzdovými kotúčmi vpredu a plávajúce strmene s 15,7-palcovými brzdovými kotúčmi vzadu.

Plynulé línie, moderný priestorový komfort: dizajn a výbava

Elegantná plynulá silueta zaručuje modelu B8 Gran Coupé neodolateľnú príťažlivosť. Aerodynamické exteriérové prvky ALPINA dopĺňajú vozidlo BMW ALPINA B8 o exkluzívnu estetiku.

Rozmerné otvory na vstup vzduchu v prednom nárazníku ALPINA zaručujú, že vysoko výkonný motor má vždy dostatočný prúd chladiaceho vzduchu. Zadný nárazník ALPINA s čiernym difúzorom zvýrazňuje precízne kontúry karosérie. Nápadnú siluetu karosérie Gran Coupé predlžuje decentný zadný spojler ALPINA.

Pre automobily značky ALPINA sú vyhradené špeciálne metalické farby modrá ALPINA Blue Metallic a zelená ALPINA Green Metallic, ktoré dotvárajú výnimočný vzhľad vozidla BMW ALPINA B8. Na výber je aj široká paleta farieb z ponuky BMW a BMW Individual.

Interiér zosobňuje prestížny štandard luxusu aktuálnej generácie rodiny modelov BMW radu 8: verzia Gran Coupé ponúka výnimočne komfortný interiér a očarí spojením najjemnejšieho remeselného spracovania a špičkových prémiových materiálov. Elegantné detaily ALPINA ako podsvietený prah dverí ALPINA či krištáľová verzia ovládača iDrive s laserom gravírovaným logom ALPINA ako aj exkluzívne lišty obloženia interiéru ALPINA dotvárajú nádych exkluzivity. Každý volant vo vozidlách ALPINA je dôsledne potiahnutý prírodnou nespracovanou kožou LAVALINA, čo pri každej jazde prináša neopakovateľný hmatový zážitok.

Technické údaje

  ALPINA B8
Počet sedadiel– –5
Počet dverí– –4
Poháňaná náprava– –AWD
Dĺžkamm5 090,16
Šírkamm1 932,94
Šírka so spätnými zrkadlamimm2 136,14
Výškamm1 422,4
Rázvormm3 022,6
Svetlá výškamm134,62
Polomer otáčaniam6,3
   
Šírka na ramená vpredumm1 452,88
Šírka na ramená vzadumm1 386,84
Priestor na nohy vpredumm1 069,34
Priestor na nohy vzadumm929,64
Miesto na hlavu vpredumm993,14
Miesto na hlavu vzadumm939,8
Batožinový priestordm3438
Palivová nádržl68,0
Pohotovostná hmotnosťkg2 191,3
Celková hmotnosťkg2 599,9
Užitočné zaťaženiekg394,17
   
Typ motora– –N63B44T3
Prepĺňanie Turbodúchadlom
Počet valcov– –8
Počet ventilov na valec– –4
Vŕtanie x zdvihmm89,0 x 88,3
Zdvihový objemcm34 395
Kompresný pomer:110,5
Výkon motorakW (k)457 (621) @ 5 500 — 6 500
Krútiaci momentNm800 @ 2 000 — 5 000
Palivo– –Benzín
Odporúčané palivo– –vysokooktánové
Objem motorového oleja– –11,07
Litrový výkonkW (k)/liter103,8 (141,1)
   
Druh prevodovky– –8HP76, automatická
Prevodové pomery 1– –5,00
2– –3,20
3– –2,14
4– –1,72
5– –1,31
6– –1,00
7– –0,82
8– –0,64
Spiatočka– –3,48
Koncový prevod– –2,81
   
Posilňovač riadenia– –Elektromechanické
Prevodový pomer:114,9
   
Pneumatiky I, vpredu 245/35ZR21 96Y
Pneumatiky I, vzadu 285/30ZR21 100Y
Pneumatiky II, vpredu 245/40ZR20 99Y A/S
Pneumatiky II, vzadu 275/35ZR20 102 A/S
Disky I, vpredu/vzadupalce8,5 x 21 / 10,0 x 21
Disky II, vpredu/vzadupalce8,5 x 20 / 10,0 x 20
   
Rozchod, vpredumm1 623,06
Rozchod, vzadumm1 673,86
Cx– –0,31

Značky: