Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V apríli začína Orange a Telekom druhú fázu zdieľania optických sietí na báze GPON.

Vďaka spolupráci telekomunikačných operátorov môžu teraz aj zákazníci Telekomu využívať jeho optické služby aj na miestach, kde Telekom nemá svoju vlastnú optickú sieť.  Zároveň to predstavuje unikátnu situáciu, kedy bývalý inkumbent v oblasti pevného pripojenia rozširuje dostupnosť svojich fixných služieb prostredníctvom veľkoobchodného nákupu služieb od iných operátorov.

Už od konca minulého roka spolupracujú Orange Slovensko a Slovak Telekom na základe nového veľkoobchodného modelu zdieľania sietí formou tzv. prístupu k GPON sieti. Vďaka nemu môžu aj obyvatelia v lokalitách, kde Orange nemá dostupnú vlastnú optickú (FTTH) sieť využívať jeho služby. V decembri minulého roka tak v pokrytí optickými službami Orangeu pribudlo približne 40-tisíc nových domácností.

Celkovo môže optické služby od Orangeu aktuálne používať takmer 916-tisíc domácností naprieč Slovenskom. Tie im operátor ponúka vďaka kombinácii vlastnej modernej FTTH siete s pokrytím prostredníctvom partnerských optických sietí (založených či už na GPON alebo BitStream veľkoobchodnom modeli). Orange tak aktuálne drží prvenstvo v pokrytí optickými FTTH službami na trhu. Cieľom je ďalej v tejto oblasti rásť a udržať si prvenstvo v pokrytí optikou aj do budúcna.

„Spolu s výhodami ako je efektívne využitie a prevádzka optických sietí, prišli s novým modelom spolupráce zároveň aj vyššie kvalitatívne parametre a komfort pre zákazníka – súvisiaci napríklad so zefektívnením procesov inštalácie. Zároveň je pre nás možnosťou ďalej posilňovať v oblasti vysokorýchlostného internetu a televízie, s cieľom zvýšiť dostupnosť týchto digitálnych služieb pre ešte väčší počet ľudí,“ hovorí Luis de Torres, riaditeľ úseku stratégie, práva a veľkoobchodu.

Novovzniknuté procesy a objednávkové rozhranie, ktoré Orange pre tento model zdieľania vybudoval, je možné do budúcna rozširovať pre prípad záujmu ďalších partnerov o spoluprácu v oblasti zdieľania FTTH sietí.

Značky: