Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Axis Communications predstavuje nový rad z novej generácie fixných kamier v tzv. „bullet“ dizajne AXIS Q18. Dve nové výkonné kamery AXIS Q1805-LE a AXIS Q1806-LE ponúkajú prvotriednu kvalitu obrazu až 4MPx pri 90 fps a veľké až 32-násobné optické priblíženie s obrazovou stabilizáciou – teda funkcie, ktoré zabezpečia špičkové detaily pri snímaní na akúkoľvek vzdialenosť. Tieto kamery sú vybavené novým SoC ARTPEC 8 a predstavujú tak skvelú príležitosť pre analytiku založenú na hlbokom učení.

Kamera AXIS Q1805-LE ponúka vynikajúcu obrazovú kvalitu s rozlíšením 2 MPx, zatiaľ čo AXIS Q1806-LE ponúka rozlíšenie až 4 MPx. S technológiou OptimizedIR zabezpečia obe kamery ostré a čisté zábery aj v úplnej tme až do vzdialenosti 100 m (328 stôp) bez nutnosti ďalšieho osvetlenia. Vďaka funkciám Lightfinder 2.0 a Forensic WDR poskytnú verné farby a skvelé detaily i v náročných svetelných podmienkach alebo takmer až v tme. Kamera AXIS Q1805-LE je na zaistenie stabilného obrazu pri vibráciách vybavená elektronickou stabilizáciou obrazu (EIS) a kamera AXIS Q1806-LE navyše ponúka optickú stabilizáciu obrazu (OIS), ktorá lepšie stabilizuje obraz pri slabšom osvetlení

Pokročilá AI analytika – v reálnom čase

Tieto vysoko výkonné kamery sú postavené na platforme ARTPEC 8, vďaka čomu majú integrovanú výkonnú jednotku na hlboké učenie s pokročilou video analytikou priamo v kamere, ktorá podľa sieťovej architektúry je tzv. zariadením na okraji siete. Vďaka aplikácii AXIS Object Analytics vie detekovať a klasifikovať pohybujúce sa objekty, ľudí, alebo tiež rôzne typy vozidiel. Video analytika poskytuje cenné metadáta, ktoré možno neskôr využiť aj na rýchle, jednoduché a efektívne forenzné vyhľadávanie, prípadne tvoriť rôzne štatistiky. Vďaka podpore platformy ACAP verzie 4 je tiež možné pridať rôzne aplikácie na mieru založené na hlbokom učení od spoločnosti Axis a jej technologických partnerov.

Operátori môžu inteligentnú analytiku v kamerách využívať nielen až potom, čo došlo incidentu, ale vďaka včasnej automatickej detekcii a riadeniu vzniknutej situácie aj vo chvíli, keď incident ešte len prebieha. Čím skôr sa operátori o incidente dozvedia, tým viac času majú na prípadnú reakciu. Incidenty často začínajú neobvyklým zvukom – rozbitím skla, výkrikom, výbuchom alebo výstrelom. Video analýza samozrejme zvuky nedetekuje, no vďaka otvorenej platforme je možné nové kamery využiť aj s najrôznejšími aplikáciami a senzormi pre zvukovú analýzu vyvíjanými partnermi spoločnosti Axis.

Nákladovo efektívne a kyberneticky bezpečné

Nové kamery boli navrhnuté pre vonkajšie bezpečnostné inštalácie na budovách na monitorovanie vchodov, východov alebo obvodových línií a na montáž na stĺpy v prípade video dohľadu parkovísk alebo verejných priestorov v mestách. Kamera je uzavretá v robustnom hliníkovom puzdre, je odolná voči nárazom a zvláda teploty od -40° C až do 60° C. Pre jednoduchšiu inštaláciu je vybavená sieťovými konektormi IDC a priestranným zadným boxom na bezpečné vedenie káblov.

Vďaka PoE výstupu môže kamera priamo napájať ďalšie zariadenia, ako sú reproduktory alebo stroboskopické sirény. S edge-to-edge technológiou ju tak môžete využiť na automatizované prehrávanie zvukových hlásení a varovaní. Pomocou technológie Axis Zipstream s kodekom H.264/H.265 kamery výrazne znižujú nároky na šírku pásma a veľkosť úložiska. Na zabezpečenie neoprávneného prístupu a ochranu kybernetickej bezpečnosti je k dispozícii pokročilá hardvérová platforma AXIS Edge Vault, ktorá chráni integritu zariadenia priamo od výroby a zabezpečí ochranu systému ako celku.

Medzi kľúčové vlastnosti AXIS Q1805-LE a AXIS Q1806-LE patria:

  • vynikajúca kvalita obrazu v rozlíšení až 4 MPx
  • PoE výstup pre napájanie ďalších zariadení
  • analytika s hlbokým učením
  • elektronická stabilizácia obrazu (AXIS Q1805-LE)
  • optická stabilizácia obrazu (AXIS Q1806-LE)
  • zariadenie chráni Axis Edge Vault

Nové kamery radu AXIS Q18 sú na Slovensku k dispozícii prostredníctvom distribučných kanálov a partnerov spoločnosti Axis.

Video ukážka: https://www.youtube.com/watch?v=9tGhcqwIZcA

Značky: