Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Vláda schválila poskytnutie financií z Plánu obnovy a odolnosti SR na najvýkonnejší superpočítač v strednej Európe

Budúcnosťou vedy a výskumu sú výkonné superpočítače. Vláda dnes schválila návrh z dielne Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR na poskytnutie financií pre Centrum spoločných činností Slovenskej akadémie vied (SAV) na vybudovanie nového superpočítača.

„Projekt superpočítača je jedným z míľnikov plánu obnovy v rámci budovania digitálneho Slovenska. Tento míľnik určuje úlohu uviesť do prevádzky superpočítač s ambíciou umiestniť sa v prvej desiatke svetového rebríčka energeticky účinných superpočítačov „Green 500“. Ak na Slovensku hovoríme o potrebe vzniku odvetví a pracovných miest s vysokou pridanou hodnotou, toto je ukážkový príklad, ako sa môžeme stať silnou a konkurencieschopnou krajinou,“ povedal minister informatizácie Peter Balík.

Nový superpočítač, ktorý zvládne za jedinú sekundu spraviť 50-miliónov miliárd operácií, čo predstavuje špičku v rámci strednej Európy, vybuduje Centrum spoločných činností SAV. Toto špičkové centrum už od roku 2012 prevádzkuje prvý slovenský superpočítač Aurel s výkonom 130-tisíc miliárd operácií za sekundu a zároveň je jedným zo zakladateľov Národného superpočítačového centra. Realizácia tohto špičkového projektu, ktorým sa Slovensko zapája do európskej iniciatívy na vybudovanie európskej siete superpočítačov, bude financovaná z Plánu obnovy a odolnosti SR. 

Nový superpočítač umožní slovenským výskumníkom, vedcom a priemyselným odvetviam vykonávať špičkové simulácie, urýchliť analýzu údajov a riešiť zložité výzvy v rôznych sektoroch. Od predpovedí počasia po objavovanie liekov, od technických objavov až po optimalizáciu dopravných systémov. Superpočítač nájde využitie napríklad aj pri predpovediach fyzikálnych vlastností výrobkov a materiálov, správaní kvapalín či skúšaní aerodynamiky. Je potrebný a užitočný všade, kde sa riešia zložité numerické operácie s veľkým počtom údajov.

„Nový superpočítač bude veľkým prínosom pre slovenskú vedu, ekonomiku aj celú spoločnosť. Jeho vybudovanie je príležitosť, ako zvýšiť na Slovensku znalosti a zručnosti v oblasti vysokovýkonných výpočtov a technológií. Chceme, aby naše firmy používali viac digitálnych riešení založených na superpočítačoch, aby sme dokázali vychovať odborníkov a udržali na Slovensku talenty, aby naši vedci a výskumníci boli rovnocennými partnermi svojim európskym kolegom pri riešení komplexných problémov v rôznych odboroch,“ dodal minister Peter Balík.

Značky: