Naznačujú to viaceré konferencie, ktoré sa budúci mesiac uskutočnia.

Aktuálna generácia grafických kariet GeForce GTX 10 Series bola predstavená pred dvoma rokmi. O jej nástupcovi sa v posledných týždňoch pravidelne špekuluje a hoci NVIDIA tvrdí, že si ešte počkáme, najnovšie informácie naznačujú skoré oficiálne predstavenie.

Grafická karta GeForce GTX 1180 by mala byť predstavená už v auguste. Práve vtedy sa koná konferencia Hot Chips, na ktorej má NVIDIA rozprávať o ďalšej generácií grafických kariet pre bežných spotrebiteľov. Hot Chips túto zmienku nedávno odstránil, pravdepodobne kvôli tomu, aby zabránil ďalším špekuláciám.

NVIDIA však v týchto dňoch rozposiela pozvánky na hernú výstavu Gamescom, ktorá sa uskutoční v druhej polovici auguste. Na výstave má byť predstavený tajomný produkt, ktorý súvisí s PC hraním. A o ďalšej generácii grafických kariet GeForce hovoril aj produktový manažér spoločnosti Lenovo počas konferencie E3. Jednoducho, viacero indikátorov naznačuje, že GeForce GTX 11 Series je za rohom.

Minulý týždeň sa na internete objavila aj uniknutá fotografia vývojárskej vzorky novej grafickej karty, ktorá prezradila prítomnosť pamäťových modulov typu GDDR6. GeForce GTX 1180 by mala ponúknuť hranie v 4K rozlíšení pri 144 Hz obnovovacej frekvencii. Takéto monitory aktuálne pripravujú Acer aj ASUS, ich cena by sa mala pohybovať okolo 2 000 eur. Spomína sa aj podpora virtuálnej reality s obnovovacou frekvenciou 120 Hz, pričom prepojenie VR okuliarov a grafickej karty zabezpečí iba jeden kábel.

Nová vlaková loď medzi grafickými kartami by tiež mala ponúknuť 3 584 CUDA jadier, až 16 GB video pamäte a takt na úrovni 1,6 až 1,8 GHz.

Vývojárska vzorka grafickej karty NVIDIA GeForce GTX 1180

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

DOHADY: Bude mať Nvidia GTX 1180 nový super-rýchly konektor? Očakávané parametre a cena môžu šokovať.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit