Boj proti kriminalite nie je jednoduchý. Naopak, čo sa robí ľahšie, je kritizovanie.

Treba si však uvedomiť obe stránky mince. Európsky parlament prijal 6. júla finálnu verziu výnimky z ochrany súkromia v elektronickej komunikácii. Dôvodom je boj proti zneužívaniu detí, ktoré sa šíri v on-line svete. Nadšenie, ktoré by sa dalo prijať bez výhrad a nadšene mu tlieskať. Menej už vtedy, keď zistíte, že to znamená takmer neobmedzené skenovanie vašej komunikácie na internete.

Mimovládna organizácia Thorn hovorí, že je tu neuveriteľný nárast 15 000 % za posledných 15 rokov. Sexuálne obťažovanie detí akoukoľvek formou je nutné riešiť, obmedzenie súkromia nás všetkých k tomu má byť cesta. Moja obava pramení z toho, aký dôvod si nájdu štátne orgány nabudúce.

Aby sme sa pochopili správne. Cieľ je dôležitý, jeho cesta k nemu tiež, aspoň pre niektorých z nás. S obavami o naše súkromie prišiel aj vedúci politického oddelenia organizácie European Digital Rights (EDRi), Diego Naranjo. Hovorí, že návrh bol „unáhlený“ a nepodarilo sa v ňom nájsť rovnováhu medzi právom na súkromie a potrebou chrániť deti v online priestore.

Dočasné nariadenie smernice ePrivacy má platiť do 31. 12. 2025. S týmto sa dá súhlasiť a odhadujem, že v „nedočasnom“ nariadení sa ešte pritvrdí. Mimochodom, ako sa vraví – nič nie je také trvalé ako dočasné riešenia vlády. Téma, ktorá tu je, nie je v zásade nijak výnimočná. Internet nie je anonymný, môže byť viac anonymizovaný, keď sa budete snažiť, no chce to dávku znalostí a postupov. A najmä ich dodržiavať.

Už teraz ste sledovaní, kde sa len dá. Bolo by chybné myslieť si, že vaše emaily v niektorých službách sú naozaj vaše a čítať ich môžete len vy. Áno, strojová analýza a jej hľadanie kľúčových slov v správach potom odovzdá informácie na lepšie cielenie reklamy pre vás.

Služba nie je zadarmo, no neplatíme ju v peniazoch. Podobne bude fungovať umelá analýza a strojové rozpoznávanie vzorov v elektronickej komunikácii. Vaše správy nikto nebude čítať. Sú ich stovky miliónov denne a analyzovať takýto obsah ručne nie je možné. Keď sa ale rozpozná podozrivý obrázok alebo video či fragmenty textu, putujú na detailnejšie preskúmanie. Takto sa potom môže vaša komunikácia dostať k živému človeku, ktorý vás prelustruje.

Zatiaľ to vychádza tak, že listové tajomstvo je bezpečnejšie. Treba bojovať s kriminalitou, nemalo by to byť ale za podmienok, že každý je vinný a bude musieť neustále dokazovať svoju nevinu. To sme tu už mali.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.