Produkčná divízia spoločnosti O2, vystupujúca pod značkou Elastic Media Production, priniesla priamy prenos zo svetového charitatívneho podujatia Wings for Life World Run, ktoré odštartovalo v Bratislave v nedeľu 8. mája, a do ktorého sa zapojili aj slovenskí bežci.

Okrem technológií, ktoré sú na priamy prenos z takýchto podujatí potrebné, bol prenos zabezpečený aj prostredníctvom mobilnej siete O2 Slovakia. Tá poslúžila najmä na prenos obrazu a zabezpečenie komunikácie z pohyblivých kamier priamo z centra diania.

Unikátne celosvetové charitatívne podujatie Wings for Life World Run bolo z pohľadu O2 ukážkovým projektom pre zabezpečenie priameho televízneho prenosu cez internet s využitím najmodernejších technológií. Okrem štandardných technológií sme na prenos museli využiť aj mobilnú sieť O2, prostredníctvom ktorej bežal obraz z dvoch pohybujúcich sa motoriek. Priamy prenos môžeme považovať aj za záťažový test pre sieť O2, ktorá to zvládla bez problémov,” uviedol Martin Ďurov z O2 Business Services Slovensko.

O2_prenosovy_voz (16)

Priamy prenos z podujatia Wings for Life World Run zabezpečovalo po technickej stránke O2 Czech Republic pod značkou Elastic Media Production, ktorá disponuje najmodernejšou prenosovou technikou. Zadaním pre O2 bol prenos obrazu a zabezpečenie komunikácie z helikoptéry do prenosového vozidla, ako aj poskytnutie dvoch kamier so záznamovými médiami a dátovými SIM kartami pre prenos obrazu z dvoch pohybujúcich sa motoriek. Pre prenos obrazu z helikoptéry použilo O2 Airborne systém BMS s prijímacím bodom na streche bratislavského hotela Sheraton.

Pozemné kamery na motorkách boli doplnené zariadením pre prenos obrazu prostredníctvom mobilnej siete. Video z kamier sa prenášalo pomocou piatich modemov so SIM kartami operátora O2. Priemerný dátový tok dosiahol približne 10Mbit/s. Vďaka takémuto riešeniu bolo možné pokryť prakticky celú trasu z Bratislavy až po Gabčíkovo. Výstup pre koncového diváka zabezpečoval satelitný voz do centrálnej réžie, kde sa strihali a komentovali video výstupy zo všetkých krajín, v ktorých sa beh uskutočnil. Priamy prenos si mohli diváci pozrieť prostredníctvom internetovej televízie Redbull TV. Záznam z podujatia si môžu záujemcovia pozrieť aj spätne na http://live.wingsforlifeworldrun.com/en.

Wings For Life World Run Bratislava

3. ročník charitatívneho bežeckého podujatia Wings for Life World Run sa konalo v nedeľu 8. mája vo vyše 30 svetových metropolách. Jeho cieľom bolo zapojiť čo najviac ľudí na celom svete a bežať pre tých, ktorí behať nemôžu. Beh nemá jasne stanovený cieľ, 30 minút od jeho štartu vyráža za bežcami Catcher Car, pričom preteky pre bežcov končia, keď ich auto predbehne. Tento rok víťaz zvládol dobehnúť až na 54 kilometer. Beh bol vysielaný cez priamy prenos do celého sveta prostredníctvom Redbull TV. Viac informácií nájdete na http://www.wingsforlifeworldrun.com/sk/sk/.

O2 s najmodernejšou prenosovou technikou

O2 nedávno predstavilo svojim obchodným partnerom na Slovensku najmodernejší prenosový voz Outside Broadcast van v cene 100 mil. českých korún. Prenosový voz je rozdelený na štyri samostatné, klimatizované zóny s dvoma režijnými pracoviskami. Režisérovi je pre prenosy k dispozícii 14 kamier vrátane niekoľkých čipových. Ako jediný prenosový voz v Česku vlastní tiež dve 6x super slow motion kamery. Celkový počet kamier je do budúcna možné rozšíriť až na 22.

Okrem prenosového vozu vyráža do terénu aj sprievodné vozidlo prevážajúce techniku a kontribučné vozidlo, ktoré zabezpečuje samotný prenos obrazu do televízneho štúdia. Pre potreby komunikácie v B2B prostredí vytvorilo O2 vlastnú značku Elastic Media Production, pod ktorou bude svoje služby poskytovať.

Prečítajte si aj:

Galéria a VIDEO TOUCHIT: Pozrite si moderný prenosový voz od O2

Značky: