Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Podľa štatistík Ministerstva vnútra bolo na Slovensku v uplynulom roku spáchaných celkom 18 524 trestných činov spojených s krádežami v celkovej hodnote cez 34 miliónov eur. Z tohto objemu tvorilo 11 217 bežných krádeží, kedy boli odcudzené veci z bytov, áut alebo obchodov. Práve krádeže v obchodoch a podobných objektoch predstavovali z tejto skupiny najväčšiu časť – presiahli 35 % z celkového počtu prípadov.

Najčastejšie sa kradlo v okrese Košice, Prešov a Spišskej Novej Vsi, následne v Žiline a na západe v Trnave a Nitre. V hlavnom meste bola najvyššia kriminalita v mestskej časti Bratislava 2. V porovnaní so štatistikami z roku 2021 ide o nárast bežných krádeží. Vtedy sa ich zaevidovalo takmer 9 800, z toho šlo mierne cez tri tisíc prípadov o krádeže práve v obchodoch.

Ako sa majú obchodníci chrániť pred zlodejmi?

Ministerstvo vnútra SR sa snaží o prevenciu kriminality v podobe rôznych foriem zvyšovania bezpečnosti verejných priestorov. Focus je na rizikové oblasti, reagujúc na nové trendy a hrozby v tejto oblasti na národnej a miestnej úrovni. Aj napriek tomu sa ale podnikatelia musia spoliehať tiež sami na seba a investovať do moderných bezpečnostných systémov, ktoré sú dnes v obchodoch a iných prevádzkach už nutnosťou.

Horúca novinka zo sveta bezpečnostných technológií

Jedným z riešení sú napríklad tzv. smart regály, ktoré monitorujú váhu aj pohyb produktu. „Váhu regálov sníma regálová váha. V princípe funguje na báze tzv. tenzometov. Tieto tenzomety merajú zaťaženie regálu v konkrétnej časti. To o koľko sa zmenila váha a v akej časti regálu, ukazuje zas algoritmus,“ objasňuje Peter Kozáček, riaditeľ slovenskej pobočky M2C, ktorá patrí v oblasti bezpečnostných a logistických systémov medzi najlepších na Slovensku, vďaka širokej ponuke najmodernejších technológií dodávaných nielen lokálne, ale aj na medzinárodnej úrovni.

Zároveň dodáva, že inteligentné regálové váhy dokážu zistiť aj konkrétny čas, kedy bol produkt z regálu odobraný alebo doplnený. Práve podobné novinky na trhu v kombinácii so spoľahlivými softvérmi a osvedčenými bezpečnostnými technológiami môžu obchodníkom pomôcť predísť nechceným stratám. Kozáček tiež doplnil, že po týchto smart regáloch je dopyt predovšetkým v oblasti alkoholu a kozmetiky. „Ide hlavne o dohľad nad drahšími produktmi. Vynikajúce uplatnenie má taktiež pri monitoringu menšieho tovaru ako je napríklad drogéria a cukrovinky,“ uzatvára Kozáček.

Nespornou výhodou inteligentných regálov je hlavne ich čiastočná automatizácia. Vďaka nej môže operátor v monitorovacom centre Space dohliadať aj na iné potrebné úkony či dokonca rozšíriť svoje pole pôsobnosti – napríklad zvládne dozor nad viacerými prevádzkovými priestormi, predajňami či regálmi. Spoľahlivý systém totiž medzitým stráži pohyb tovaru. „Faktom je, že zlodeji veľmi často siahajú po drahšom tovare a kradnú ho po škatuliach,“ ozrejmuje Peter Kozáček, riaditeľ slovenskej pobočky M2C. V prípade, že je práve takáto zmena v konkrétnom regáli detekovaná, systém operátora upozorní k prevereniu podozrivej udalosti.

Vnútorné hrozby číhajúce na obchodníkov

Odborníci na bezpečnosť objektov ako sú práve obchody a podobné prevádzky upozorňujú na krádeže nielen od zákazníkov, ale taktiež od zamestnancov. Aj s týmito prípadmi si už v dnešnej dobe vedia inteligentné systémy poradiť. „Práve takéto problémy môžu pohodlne vyriešiť napríklad inteligentné priechodné skenery, ale vhodná je aj variácia bezpečnostných systémov. Ich výhodou je to, že sa dajú nakonfigurovať na mieru, presne podľa potrieb danej prevádzky. Vďaka tomu sa tak prispôsobí špecifickým podmienkam,“ hovorí P. Kozáček zo spoločnosti M2C, ktorá má vo svojom portfóliu inovatívne smart technológie a rieši aj komplexné služby integrovaného facility managementu.  

Vzhľadom ku stále väčšej digitalizácii a vyšším nárokom zo strany klientov, dodávateľov ale i spotrebiteľov rastie o moderné smart technológie v oblasti bezpečnosti, dopyt veľmi rýchlo. Ide pritom nielen o implementáciu nových systémov, ale tiež o rozšírenie tých existujúcich. Nielen preto firma M2C spoločne s jej dcérskou  spoločnosťou Innovis, stále rozširuje svoju ponuku o najnovšie inteligentné systémy na trhu, tak aby uspokojili aj tie najnáročnejšie požiadavky. „Úspora času, energii aj financií. To sú tri podstatné benefity služieb a produktov od M2C. Pre firmy ich ušijeme na mieru.  Vieme napríklad získať prehľad o všetkých pokladničných blokoch, ktoré prešli pokladničným systémom. Vďaka tomu sa dá zabrániť krádežiam v pokladničnom systéme a zastaviť machináciám s blokovaním tovaru,“ dodáva obchodný riaditeľ M2C Slovensko, Patrik Zúrik.  

Značky: