Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Podľa výsledkov Štúdie slušného správania na internete, ktorú si nechala vypracovať spoločnosť Microsoft, sa online prostredie a interakcie používateľov na internete kultivuje a odpoveď na online riziká sa zlepšuje.

Napriek tomu má viac ako polovica respondentov osobnú skúsenosť s nebezpečenstvom na internete. Viac ako tretina (36 %) obetí útokov na internete priznáva, že útočníka osobne poznajú. Často ide o člena rodiny alebo patrí k okruhu ich priateľov či známych.

Medzi najčastejšie zmieňované riziká v online prostredí patrí nevyžiadaný kontakt (41 %), za ktorým nasledujú poplašné správy a podvodné emaily (27 %). Až tretina respondentov zažila sexuálne obťažovanie online. Následky negatívneho zážitku na internete pritom môžu vážne ovplyvniť život napadnutého: 4 z 10 postihnutých stratili v tejto súvislosti dôveru v kontakty v digitálnom prostredí, každý tretí aj v reálnom svete. Štúdiu vydáva Microsoft pri príležitosti Dňa bezpečného internetu.

„Aj naďalej sa ukazuje, aké dôležité je upozorňovať na možné nebezpečenstvá na internete a ponúkať aj rady a tipy, ako rizikám predchádzať. Vďaka osvete sa zvýšilo povedomie o tom, ako sa útokom na internete brániť a kde hľadať pomoc, celosvetovo z 37 na 45%. Dlhodobo sa snažíme predchádzať rizikám, ktoré môžu v online prostredí číhať najmä na deti a mladých ľudí, preto sa Microsoft tradične zapája do aktivít Dňa bezpečného internetu po celom svete,“ vysvetľuje Václav Koudele z Microsoftu.

Štúdia slušného správania na internete zisťovala postoje a vnímanie slušnosti, bezpečnosti a interakcií na internete u respondentov vo veku 13-17 a 18-74 rokov v 23 krajinách sveta.

 

Značky: