Rádioteleskop obrovského observatória Arecibo, ktoré si „zahralo“ v sci-fi filme Kontakt či bondovke Zlaté oko, sa napokon nedočká opravy. Informovala o tom americká Národná vedecká nadácia (NSF).

Vedecká inštitúcia uvádza, že namiesto obnovy observatória situovaného v Portoriku plánuje postaviť vzdelávacie centrum zamerané na edukáciu a osvetu v oblasti vedy, technológií, inžinierstva a matematiky.

Nové centrum, ktoré zatiaľ nemá oficiálny názov, by malo byť otvorené už v priebehu roka 2023. Na jeho vytvorenie spúšťa NSF verejnú súťaž. Tá však nezahŕňa prestavbu 305-metrovej statickej paraboly ani prevádzkovú podporu existujúcej a stále využívanej výskumnej infraštruktúry, akou je napríklad 12-metrový rádioteleskop či lidarové zariadenie na štúdium horných vrstiev atmosféry a ionosféry.

Observatórium Arecibo bolo dôležitým zariadením na pozorovanie hlbokého vesmíru a prispelo k viacerým vedeckým objavom, vrátane objavenia prvej extrasolárnej planéty. V auguste a novembri 2020 mu však zlyhali dva zabezpečovacie káble. NSF následne oznámila, že teleskopu hrozí zrútenie a z preventívnych dôvodov ho plánuje radšej zbúrať. Medzitým však vrchná časť konštrukcie sama od seba spadla do paraboly. Vyšetrovanie tejto udalosti stále pokračuje, ako uvádza agentúra Associated Press.

Zdroj: Nsf.gov

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.