Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Slovensko zažije sviatok vedy. Nadácia ESET ponúka v rámci ocenenia ESET Science Award v dňoch 17. – 18. októbra 2019 niekoľko príležitostí, ako môže verejnosť lepšie spoznať slovenskú a medzinárodnú vedu.

Hlavná pozornosť podujatia sa sústredí na slávnostný galavečer 18. októbra 2019. Počas večera sa stretnú výnimoční vedci, mladé vedecké talenty a vysokoškolskí pedagógovia. Medzinárodná komisia pozostávajúca z vedcov svetového formátu prvýkrát udelí ocenenie ESET Science Award v troch kategóriách: Výnimočná osobnosť slovenskej vedy, Výnimočný mladý vedec do 35 rokov a Výnimočný vysokoškolský pedagóg. Široká verejnosť môže sledovať priebeh udeľovania ocenení prostredníctvom web stránky projektu, facebookovej stránky ESET Science Award alebo Facebooku denníka SME. Na stránkach jedného z hlavných slovenských médií od začiatku októbra prebiehala anketa verejnosti, v ktorej mohli čitatelia dať hlas jednému z piatich finalistov hlavnej kategórie. Profily piatich špičkových vedcov sú stále prístupné na stránke SME.sk.

Zážitkový festival Voices of Science

Mlynskú dolinu ovládne večer 17. októbra 2019 popularizačný festival vedy – Voices of Science. Festival začne kvízom Petra Konečného na tému Veda vo filme. Pokračovať bude prednáškou legendy robotiky Ruzeny Bajcsy, ktorá porozpráva o svojom živote s vedou, po nej bude nasledovať nositeľ Nobelovej ceny za fyziológiu a medicínu Erwin Neher, ktorý porozpráva o svojej ceste k „nobelovke“. Panelová diskusia prinesie možnosť vypočuť si názory členov medzinárodnej komisie ESET Science Award, ako aj ambasádorov ocenenia. Program ukončí vystúpenie Science Slam, v ktorom sa mladí vedci na chvíľu stanú hercami a prerozprávajú svoj výskum zážitkovou formou. Lístky na večerný festival vedy Voices of Science sú k dispozícii na https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/voices-science-2019-10-17/.

Veda a umenie

Nadácia ESET spojila slovenskú vedu s umením a dala priestor umelcom pôsobiacim na Slovensku. Výtvarníčka Gordana Turuk vytvorila jedinečnú sériu diel, ktoré budú darom pre významných medzinárodných hostí a medzinárodnú porotu. Dielo vyjadruje myšlienku prepájania jednotlivých oblastí poznania do jedného celku. Sochár Filip Šicko navrhol pre ocenenie inštaláciu s názvom V jadre poznania. Tá vyjadruje základnú motiváciu ľudského poznania – nevyriešený problém. Inštalácia bola súčasťou bratislavských podujatí Európska noc výskumníkov a Biela noc, kde sa o svetelné efekty inštalácie postaral ďalší talentovaný umelec, Ján Šicko. Počas galavečera sa dielo bratov Šickovcov stane dominantou pred budovou Slovenskej filharmónie a v neposlednom rade jeho zmenšená podoba poputuje do rúk trom laureátom ocenenia.

Viac informácií nájdete na www.esetscienceaward.sk

Značky: