Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ocenenie výnimočných vedcov ESET Science Award uzavrelo fázu nominácií. Do dvoch hlavných kategórií Výnimočná osobnosť slovenskej vedy a Výnimočný mladý vedec do 35 rokov sa prihlásilo viac ako 40 vedcov, ktorí pôsobia na Slovensku.  

Nadácia ESET vyhlásila začiatkom roka nové ocenenie výnimočných vedcov ESET Science Award. Projekt má ambíciu vzbudiť v slovenskej spoločnosti záujem o vedu, predstaviť výnimočné osobnosti slovenskej vedy a zvýšiť ich prítomnosť vo verejnej debate. Na konci apríla nadácia ukončila fázu nominácií, pričom do dvoch hlavných kategórií Výnimočná osobnosť slovenskej vedy a Výnimočný mladý vedec do 35 rokov sa prihlásilo viac ako 40 špičkových vedcov.

„Som mimoriadne rád, že ocenenie významne zarezonovalo medzi vedcami. Z pohľadu kvality hodnotiteľov aj z pohľadu finančného a spoločenského ocenenia sú obe ceny výnimočné. Výsledné číslo nominovaných je naozaj vysoké. Verím, že hodnotenie víťazov medzinárodnou porotou pomôže vybrať naozaj najlepších a samozrejme aj zviditeľniť kvalitnú vedu, ktorú robíme na Slovensku,“ hovorí profesor Pavol Šajgalík, predseda Slovenskej akadémie vied.

Kritériá hodnotenia odzrkadľujú akademické parametre ako citácie v karentovaných časopisoch či autorstvo a spoluautorstvo vo významných publikáciách. Dôležitým kritériom je aj medzinárodný presah, a teda účasť vedca na riešení medzinárodných výskumných projektov a tiež prínos jeho vedecko-výskumnej práce pre spoločnosť.

„Výber sme nastavili tak, aby odzrkadlil výnimočnú odbornosť vedca, dopady jeho výskumu, a tiež jeho pôsobenie v medzinárodných tímoch a projektoch. Práve medzinárodnosť je jedným zo slabých miest vedy na Slovensku,“ vysvetľuje stavbu kritérií projektová manažérka ocenenia Paulína Böhmerová.

Z prihlásených vedcov sa prostredníctvom komisií zložených z odborníkov z rôznych vedeckých oblastí vyberie skupina finalistov. Z nich následne medzinárodná porota určí víťazov hlavných kategórií. Medzinárodná porota bude pozostávať z uznávaných odborníkov, medzi ktorých patria napríklad držiteľ Nobelovej ceny za chémiu Dan Shechtman, fyzička Ursula Keller či dizajnér a technológ Christopher Csíkszentmihályi.

.

V rámci ocenenia ESET Science Award bude v júni otvorená špeciálna kategória Vysokoškolský pedagóg. Všetci víťazi budú verejnosti predstavení počas slávnostného galavečera v októbri 2019.

Viac informácií nájdete na www.esetscienceaward.sk

Značky: