Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Svetová fotografická organizácia s potešením oznamuje, že ocenenie za mimoriadny prínos fotografii udeľované v rámci súťaže Sony World Photography Awards 2023 získala uznávaná japonská fotografka Rinko Kawauchi. Táto fotografka, ktorá patrí k najvýznamnejším japonským fotografom súčasnosti, získala svetovú vychýrenosť vďaka svojim intímnym a jasným snímkam zachytávajúcim prchavé okamihy každodenného života.

Na výstave Sony World Photography Awards 2023, ktorá sa vracia do londýnskej galérie Somerset House od 14. apríla do 1. mája 2023, bude predstavených cez dvadsať snímok tejto fotografky. Výber, ktorý autorka zostavila, obsiahne viac ako dvadsať rokov jej kariéry a vyzdvihne významné míľniky a témy niektorých z jej najikonickejších sérií: Illuminance (2011), AILA (2004), Utatane (2001) a Ametsuchi (2012).

Kawauchi sa narodila v roku 1972 v japonskej prefektúre Šiga a prvýkrát začala fotografovať ako 19-ročná. Na začiatku 90. rokov pracovala ako fotografka pre reklamnú agentúru, potom sa presťahovala do tokijského ateliéru a začala sa venovať vlastnej tvorbe. Medzinárodnú pozornosť si prvýkrát získala v roku 2001 po vydaní troch fotografických kníh Utatane, Hanabi a Hanako. Dve z týchto kolekcií získali najprestížnejšie japonské ocenenie pre začínajúcich fotografov Kimura Ihei Award.

Kawauchi sa necháva inspirovať šintoizmom, podľa ktorého má všetko svojho ducha alebo energiu zvanú kami. Preto pristupuje aj jej objektív trpezlivo a s empatiou k všedným objektom: mihotavým svetlám odrážajúcim sa v zrkadle, páru rúk splietajúcich nite alebo slnečným lúčom prenikajúcim korunami stromov v lese. Jej fotografie sú prirovnávané k haiku, krátkemu básnickému útvaru pochádzajúcemu z Japonska, ktorý sa prostredníctvom veršov často zamýšľa nad širším významom alebo pravdou. Podobne dodáva aj Kawauchi svojim striedmym vizuálnym jazykom týmto zdanlivo malým okamihom veľkú váhu a význam.

Súbor prác, ktoré na výstave Sony World Photography Awards 2023 predstaví, zahŕňa kľúčové súbory fotografií z celej jej kariéry. Série Utatane (2001), AILA (2004) a Illuminance (2009) sú príkladom jej osobitého štýlu. V ňom sa objavujú záblesky každodenných výjavov, ktoré sa zamýšľajú nad kolobehom života a jeho krehkosťou – rozstrapkaná sieť, otvorené ústa odhaľujúce rad zubných výplní alebo steblo trávy s kvapkami rannej rosy. Na výstave je možné vidieť aj diela z cyklu Ametsuchi (2013), ktoré znamenajú odklon ako z hľadiska techniky, tak štýlu. Na základe jedného sna sa Kawauchi nechala uchvátiť „noyaki“ (horiacim poľom), riadeným vypaľovaním plodín pred opätovným zasadením. Podnikla množstvo ciest do južného Japonska, kde pomocou veľkoformátového fotoaparátu umiestneného na statíve zachytávala tieto požiare. Fotografie predstavujú reflexiu myšlienky rituálnej očisty zeme a vlastného znovuzrodenia.

Rinko Kawauchi k svojmu oceneniu uviedla: „Toto ocenenie je uznaním mojej práce a povzbudením do budúcnosti. Výstava prináša súbor diel, ktorý nielen charakterizuje moju prácu ale aj predstavuje ambicióznu sériu vytvorenú odlišnou metódou a prístupom. Svojimi fotografiami sa snažím vytvárať umelecké diela, ktoré mi slúžia ako rázcestník na bližšie skúmanie zážitkov, ktoré prežívam, a toho, na čo sa pozerám.“

Cena za mimoriadny prínos fotografii je udeľovaná osobe alebo skupine osôb, ktoré významne prispeli k rozvoju fotografie ako média. Rinko Kawauchi sa ako šestnásta laureátka pripojila k zoznamu ikonických mien, medzi ktoré patrí napríklad William Eggleston (2013), Mary Ellen Mark (2014), Martin Parr (2017), Candida Höfer (2018), Nadav Kander (2019), Gerhard Steidl (2020), Graciela Iturbide (2021) a Edward Burtynsky (2022).

Celkoví víťazi súťaží pre študentov fotografie, mladých fotografov, otvorenej súťaže a profesionálnej súťaže Sony World Photography Awards 2023 budú vyhlásení 13. apríla 2023. Ďalšie informácie o nadchádzajúcich vyhláseniach a víťazoch nájdete na adrese www.worldphoto.org.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.