Nový program na ochranu vírusov s novými funkciami a názvom. Internet Security 2018 nahrádza doterajší program ESET Smart Security. Verzia ESET Smart Security Premium zostáva bezo zmeny a je to stále najvybavenejšia verzia z portfólia tohto antivírusového výrobcu. Používatelia verzie Smart Security dostanú oznámenie, aby prešli na novú verziu Internet Security 2018. To môžu spraviť zadarmo, v rámci platnosti svojej licencie.

Hlavné okno programu ESET Internet Security 2018

Novinky a vylepšenia

Hlavnou novinkou je Kontrola UEFI (Unified Extensible Firmware Interface). To je vlastne moderná náhrada za BIOS v počítačoch. Vďaka tejto funkcii je chránený systém ešte pred tým, ako vôbec naštartuje. Táto ochrana je dôležitým prvkom v nových počítačoch, pretože útočníci môžu prostredie UEFI zneužiť na pridanie svojich vlastných kódov. Vtedy by útočníci mohli získať oprávnenie k dátam a obísť tak systémovú ochranu. ESET je zároveň prvým výrobcom antivírusových produktov, ktorý prichádza s takouto funkcionalitou. Toto je najvýznamnejšia novinka, no ako už býva zvykom, vylepšujú sa aj ostatné funkcie.

Analyzovanie domácej siete

V tomto prípade výrobca vylepšil analýzu bezpečnosti vašej siete. Funkcia sa volá Zariadenia v domácej sieti a nachádza sa v časti Nástroje. Tu sa teda veľa nezmenilo a používateľ dostáva dôverne známe prostredie antivírusového programu. Všimnúť si môžete len jemné úpravy prostredia, napríklad sekcie Aktualizácia. Analyzovanie domácej siete je funkcia, ktorá sa takto nevolá náhodne. Je to zámer a nemali by ste ju používať vo firme alebo verejných Wi-Fi sieťach. Niektoré routery by mohli skenovanie vnímať ako pokus o sieťový útok. My sme funkciu vyskúšali na rôznych firemných aj verejných sieťach bez výraznejších problémov.

Analyzuje sa zabezpečenie vášho routera, skúšajú sa nielen nastavenia ale aj to, či nemáte niektoré zo štandardných hesiel prípadne firmvér so známou zraniteľnosťou. Súčasťou je aj informovanie o tom, keď sa do vašej siete pripojí nové zariadenie. Vtedy o ňom získate údaje ako MAC a IP adresu a ďalšie detaily, aby ste ho vedeli rozpoznať. Ľahko tak odhalíte suseda, ktorý sa pripája na vašu Wi-Fi sieť. Dozviete sa aj rady a odporúčania, ako prípadné problémy riešiť.

Rozšírená kontrola zameraná na zisťovanie podozrivého správania

Nové hrozby vyžadujú aj nové postupy zo strany výrobcov antivírusu. Je preto celkom zrejmé, že ESET vylepšuje funkcie, ktoré už poznáme z minulosti. Jednou z nich je aj HIPS (Host Intrusion Prevention System), ktorá sa snaží rozpoznať škodlivý kód podľa jeho správania. S týmto súvisí aj vylepšená ochrana proti ransomvéru. Preto odporúčame inštaláciu antivírusových produktov, ktoré mnohí používatelia odmietajú. Pred softvérom, ktorý zašifruje vaše súbory a bude od vás požadovať výkupné, sa len ťažko ochránite bez antivírusu.

Vyhrajte ESET INTERNET SECURITY v našej súťaži. Klinkite sem>>
Alebo si stiahnite špeciálnu verziu na mesiac zadarmo tu>>

Licencie

Novinkou je zlepšenie manažmentu vašich licencií. Ak máte totiž licenciu pre viac počítačov, môže sa stať, že ju bude využívať aj niekto iný. Typicky napríklad deti dajú kamarátom váš licenčný kľúč, no ten vám môže neskôr chýbať pri inštalácii na ďalšie zariadenie. Takto budete vidieť, na ktorých počítačoch je nainštalovaný váš bezpečnostný program. Všetko je dostupné na lokalite my.eset.com, Poznáme ju aj zo správy funkcie Anti-Theft na lokalizovanie vášho strateného alebo ukradnutého zariadenia. 

Výbava Internet Security 2018

Program patrí do rodiny všestranných bezpečnostných aplikácií. Obsahuje nielen špecializované funkcie na ochranu proti škodlivými kódom, ale aj všetko ostatné. Tým, že sa volá Internet Security, je jasné, že obsahuje aj moduly ako firewall, antispam, ale aj rodičovskú kontrolu alebo vyššie spomínanú funkciu Anti-Theft. Ďalej tu nechýba Ochrana webovej kamery.

Každá aplikácia, ktorá sa ju pokúsi aktivovať, bude zachytená. Až po vašom potvrdení dostane ku kamere prístup. Je to dobrá funkcia, ktorá nie je otravná. Napríklad sa môžete rozhodnúť, že pre Skype prístup ku kamere potvrdíte trvalo. Táto verzia obsahuje aj ochranu platieb na internete. Má špeciálny prehliadač a je chránený proti inštalácii nežiaducich doplnkov a iných zraniteľností. Pri návšteve banky cez internetbanking sa antivírus opýta, či chcete použiť zabezpečený prehliadač alebo váš aktuálny. Pre jednotlivé banky alebo platobné portály si môžete nastaviť rôzne voľby.

Verdikt

ESET Internet Security 2018 je program, ktorý pokračuje v tradícii bezpečnostných riešení tejto firmy. Ani nová verzia nebude žmýkať výkon z vášho počítača, a tak prechod na ňu odporúčame. Novinky stoja za to a navyše používatelia Smart Security riešenia majú novú verziu ako súčasť licencie. Nebudete platiť nič navyše a získate aktuálnu ochranu na ďalší rok. Program je prívetivý, neobťažuje svojimi hláseniami, no kto potrebuje nájde v ňom zákutia na vlastné nakonfigurovanie skutočných detailov.

Cena: 49,90 EUR pre 1 zariadenie / 1 rok (V rámci rodinného riešenia ESET FAMILY SECURITY PACK získate ochranu pre 4 zariadenia na 18 mesiacov za 69,90 eur)
Link: www.eset.sk

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 10/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.