Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Od nedele 11. decembra 2022 príde ku zásadným zmenám grafikonu vlakovej dopravy, zároveň z dôvodu zachovania nadväzností na vlaky budú výrazne zmenené cestovné poriadky regionálnej autobusovej dopravy. V rovnakom termíne budú premenované tri frekventované zastávky v Bratislave, a aplikácia IDS BK prichádza s novými funkciami prístupnými všetkým užívateľom.

Ku zmenám cestovných poriadkov dopravcov v Integrovanom dopravnom systéme v Bratislavskom kraji (IDS BK) prichádza v termíne celoštátnych zmien cestovných poriadkov. Najväčšou zmenou v rámci IDS BK je tzv. „Reformný grafikon vlakovej dopravy 2022/2023“. Práve ten ovplyvnil vo veľkej miere aj regionálnu autobusovú dopravu.

Zmeny vo vlakovej doprave

Na vlakových linkách S50, S60 a S70 je zavedený pravidelný 30-minútový interval v špičke pracovných dní a 60-minútový interval mimo špičku pracovných dní a počas voľných dní.

Linka S20 má cestovný poriadok pripravený na modernizáciu železničnej trate Bratislava – Devínska Nová Ves – Malacky – Kúty. Linka S55 premáva novou trasou Bratislava-Petržalka – Pezinok
s hodinovým intervalom v špičke pracovných dní. Linka S65 je zrušená.

Veľkou novinkou je zavedenie expresných liniek R20, R50, R60 a R70 a zaradenie rýchlikov Bratislava – Trenčín – Žilina do IDS BK.

Počas víkendov vzrastie počet vypravovaných osobných vlakov na linke Bratislava – Galanta z 10
na 18 a na linke Bratislava – Malacky z 11 na 19. Počet vypravovaných osobných vlakov ostane
na linke Bratislava – Trnava cez víkend zachovaný, a to v podobe 20 vlakov. Výhodou tiež bude skrátenie jazdnej doby vlakov REX, ktorá po novom bude na linke Bratislava – Trnava 33 minút, namiesto dnešných 37 minút (nezastavia v Šenkviciach) a na trase Bratislava – Galanta 32 minút, namiesto dnešných 42 minút (nezastavia v Ivanke pri Dunaji, Bernolákove, Senci a Sládkovičove). Počet vlakov vypravovaných na týchto tratiach sa počas pracovných dní mení len minimálne.

Zmeny v regionálnej autobusovej doprave

V regionálnej autobusovej doprave sú zmeny na takmer všetkých linkách. „Vlaky predstavujú nosnú časť integrovaného dopravného systému, cestovné poriadky regionálnej autobusovej dopravy teda ovplyvnil najmä nový grafikon vlakovej dopravy. Potrebné bolo zachovanie nadväzností na vlaky,“ hovorí Matúš Kužel, generálny riaditeľ Bratislavskej integrovanej dopravy (BID), a pokračuje: „urobili sme maximum, aby aj od zmien cestovných poriadkov mali cestujúci vyhovujúce spojenia a aby ich výsledná ponuka v rámci IDS BK naďalej motivovala cestovať verejnou dopravou.“  

Okrem zásadných zmien v súvislosti s novým grafikonom vlakovej dopravy prišlo v regionálnej autobusovej doprave k posilneniu niektorých liniek v reakcii na potreby cestujúcich a tiež k úpravám vzhľadom na aktuálne podmienky dopravy.

Samostatnou kapitolou je výrazné posilnenie v poobednej špičke v úseku Bratislava – Rovinka –

Dunajská Lužná na linkách 725, 727 a 737 z dôvodu veľkého záujmu o cestovanie.

Zavádzajú sa nové linky:

  • Linka 622, spájajúca Bratislavu s novou časťou Bernolákova. Premávať bude po trase Bratislava, Bajkalská – Ivanka pri Dunaji – Bernolákovo, Žel. stanica – Bernolákovo, Moravská

    V čase špičky pôjde v 60 minútových intervaloch a mimo špičky a počas voľných dní v 120 minútových intervaloch.
  • Linka  648 spojí Senec so Zlatými Klasmi cez Kráľovú pri Senci.

Pridávajú sa viaceré zastávky pre zlepšenie dostupnosti a zjednodušenie prestupu na iné linky v sieti IDS BK:

  • V smere na Autobusovú stanicu dochádza k zavedeniu novej zastávky Bratislava, Krížna na linkách 205, 209, 219, 245, 250, 251 a 269.
  • Obojsmerne dochádza k zavedeniu zastávky Bratislava, Slovnaftská na linkách 715, 725, 727 a 737, čím sa zlepší predovšetkým prestup na linky 65 a 87 na Dolné hony, do Vlčieho hrdla a do Petržalky.
  • Na linke 666 príde k zavedeniu zastavovania na zastávke Trnava, Bratislavská namiesto nevyužívanej zastávky Trnava, Bratislavská ul. Coburgova
  • V súvislosti so zavedením linky 622 sa zavádzajú tri zastávky v novej časti Bernolákova – Bernolákovo, Okružná, Osiková a Moravská.

Úpravou prechádzajú aj regionálne nočné linky 299, 598, 599, 699, 798 a 799

  • Prevádzkované budú vo všetky dni pred voľným dňom.
  • Posúva sa čas odchodu zo zastávky Bratislava, Hodžovo nám. z pôvodných 0:35 na 0:40 h.
  • Linka 699 bude vedená priamo cez obec Veľký Biel a obslúži tak aj zastávky v centre obce.
  • Linka 799 bude premávať v smere do Šamorína aj cez obec Miloslavov.

Zmeny v mestskej hromadnej doprave

Nočná linka N70 bude obsluhovať aj zastávku Pod gaštanmi v mestskej časti Vrakuňa.   

Na linke N37 nebude spoj zo Záhorskej Bystrice o 23:07 zachádzať ku Depu Hroboňova, náhradou je spoj linky 41.

Na linke 27 premávajúcej v Dúbravke bude skrátená jazdná doba, čím sa zvýši rýchlosť cestovania v danej oblasti.

Premenovanie zastávok:

  • zastávka AUPARK – na Panónskej ceste ponesie po novom názov „Pri sade“  

      – na konečnej zastávke linky 50 bude pomenovaná ako „OC Einsteinova“

  • v mestskej časti Jarovce sa mení názov zastávky Sady na zastávku „Ovocná“
  • zastávka Kopčany, sídlisko (nástupište Iinky 99 na nadjazde) bude premenovaná na názov „Bratská“

Vyhľadávanie spojení v Google Mapách

Po vlakoch ZSSK a bratislavskej MHD dopravcu DPB pribudli do služby Google Transit už aj regionálne autobusy dopravcu ARRIVA Mobility Solutions. Cestujúci si priamo pri vyhľadávaní v Google mapách môže zvoliť aj cestu použitím verejnej dopravy, pričom mu vyhľadávač nájde ideálne spojenie použitím všetkých liniek v rámci IDS BK na základe cestovných poriadkov.

Zapojenie regionálnych autobusov do služby Google Mapy je dôležitým doplnením chýbajúcej časti skladačky, ktorá podstatne zvyšuje prehľadnosť cestovania. Na území IDS BK sú totiž v tejto službe okrem našich dopravcov zapojení aj nezaintegrovaní dopravcovia, napr. SAD DS. Okrem toho je v blízkom okolí možné týmto spôsobom vyhľadať napríklad spojenia na území Rakúska a Česka, alebo aj spojenia vo viacerých slovenských mestách.

Lístok v aplikácii IDS BK začína platiť ihneď alebo vo zvolenom čase

Pri kúpe lístka na jednu cestu začínala jeho platnosť 30 sekúnd po zakúpení. Táto ochranná doba už nebude, naďalej však platí, že do vozidla možno nastúpiť len s aktívnym cestovným lístkom.

Po novom lístok začína platiť – buď automaticky ihneď po jeho zakúpení alebo vo zvolenom čase, ak využijete možnosť manuálneho posunu jeho platnosti. Čas platnosti je možné posunúť až po dobu
180 minút v rámci aktuálneho dňa. Posunutie platnosti prostredníctvom posuvníka je možné využiť aj v Nákupnom košíku.

V prípade, že si cestujúci zakúpi cestovný lístok cez vyhľadávač spojení, lístok začne platiť v čase plánovaného odchodu vyhľadaného spoja.

Cestujúci v mobilnej aplikácii vidí, koľko času ešte ostáva do začiatku platnosti lístka a následne aj čas, ktorý mu ostáva do skončenia jeho platnosti. Lístok s posunutou platnosťou môže kupujúci stornovať do 15 minút pred jeho aktivovaním. Stornovaná suma sa automaticky zapíše do kreditu užívateľa, ktorý ho následne môže využiť pri kúpe ďalších lístkov.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.