Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Divízia BMW M oslavuje 50 rokov od svojho vzniku. V roku 2022 sa záväzok pôsobiť ako oficiálne vozidlo seriálu pretekov MotoGP™ presunul na špeciálne výročie BMW M GmbH. Prvým vrcholom je novinka vo flotile bezpečnostných vozidiel BMW M. Model BMW M2 CS Racing je prvé čistokrvné pretekárske vozidlo, ktoré sa používa ako vedúci automobil v MotoGP™. BMW M2 CS Racing MotoGP™ Safety Car je v sezóne 2022, ktorá sa začína 6. marca Veľkou cenou Kataru, na čele flotily výkonných bezpečnostných vozidiel BMW M.

„M je skratka pre Motorsport – niečo, čo podčiarkujeme aj novým modelom BMW M2 CS Racing MotoGP™ Safety Car,“ povedal Franciscus van Meel, generálny riaditeľ divízie BMW M GmbH. „BMW M GmbH spája pod jednou strechou vysokovýkonné sériové automobily a motoršport. Z tohto dôvodu sme ako nové bezpečnostné vozidlo pre MotoGP™ vybrali pretekárske vozidlo z našej ponuky BMW M Motorsport. Vnímame to ako vhodnú voľbu pri príležitosti 50. výročia. Model BMW M2 CS Racing uspel v širokej škále šampionátov – a ako čistokrvné pretekárske vozidlo sa dokonale hodí na vedenie poľa ako safety car v rámci vrcholných motocyklových pretekov. Tešíme sa na našu 24. sezónu ako Official Car of MotoGP™ a na to, že BMW M2 CS Racing uvidíme prvýkrát v akcii ako safety car v Katare.“

„BMW M je naším partnerom už od roku 1999 a počas tejto dlhodobej spolupráce nás vždy nadchlo novými výnimočnými momentami,“ dodal Carmelo Ezpeleta, generálny riaditeľ držiteľa práv na seriál MotoGP™, ktorým je spoločnosť Dorna Sports. „S bezpečnostným vozidlom založeným na skutočnom pretekárskom vozidle tento rok BMW M opäť stanovuje nové meradlá. BMW M2 CS Racing MotoGP™ Safety Car ukazuje, ako hlboko je divízia BMW M zakorenená v motoristickom športe. Je to zároveň ďalší dôkaz toho, ako intenzívne BMW M GmbH zapája do nášho partnerstva svoju vášeň pre motoristický šport. Radi by sme zablahoželali BMW M k 50. výročiu a tešíme sa na vzrušujúcu spoločnú sezónu.“

Model BMW M2 CS Racing je súčasťou rozsiahleho radu pretekárskych automobilov BMW M Motorsport. Žne úspechy v šampionátoch po celom svete a existuje aj niekoľko medzinárodných a národných pohárov jednej značky s BMW M2 CS Racing. Piloti a tímy BMW M Motorsport získavajú body do BMW Sports Trophy aj počas svojich voľných jázd s BMW M2 CS Racing. Súťaž je jediná svojho druhu na svete pre jazdcov a tímy, ktoré súťažia s pretekárskymi vozidlami BMW M v rôznych seriáloch a na renomovaných pretekárskych podujatiach. Najúspešnejší z nich získajú odmenu v podobe atraktívnej sumy.

Okrem motora s výkonom až 330 kW (450 k) (v závislosti od verzie) má pretekársky automobil aj špeciálne jazdné pomôcky nastavené pre motoršport ako ABS a DSC, mechanický samosvorný diferenciál s predpätím a oddeleným chladením, ako aj špeciálne vyrobené hnacie hriadele a karbónovú strechu. Pre svoju úlohu Safety Car MotoGP™ si BMW M2 CS Racing vyžadovalo úpravy len v niekoľkých oblastiach, vrátane pridania svetelnej rampy a predných svetiel. Vzhľad nového BMW M2 CS Racing MotoGP™ Safety Cars je odkazom na 50. výročie a vychádza z loga výročia BMW M GmbH.

Vozový park BMW M pre sezónu 2022 MotoGP™ dopĺňajú modely BMW M3 Competition Safety Car, BMW M4 Competition Safety Car, BMW M5 CS Safety Car, BMW M8 Competition Gran Coupé Safety Car, BMW X5 M Competition Medical Car, ako aj dva bezpečnostné motocykle BMW M 1000 RR. Plne elektrické vozidlo BMW i4 M50 Safety Car povedie pretekárske pole aj vo Svetovom pohári FIM Enel MotoE™, čo je seriál elektrických motocyklov, ktorý sa koná v rámci doplnkového programu pretekov MotoGP™.

Viac informácií o divízii BMW M GmbH a jej aktivitách ako Official Car of MotoGP™ nájdete na: www.bmw-m.com

Značky: