Toto je kategória s trochu inak navrhnutými telefónmi.

V skutočnosti tu nájdete bežné telefóny, ale aj smartfóny. Od ostatných mobilov sa odlišuje spracovaním. Je o poznanie silnejšie, telefóny bývajú hrubšie, no prežijú nejeden pád. Ako si z nich vybrať a čo vlastne od týchto telefónov očakávať?

Odolnosť pred rýchlosťou

Už na pohľad je jasné, že odolné mobily používajú inak spracované telo. Nie je to len o tom, aby prežili pády, ale aby zvládli napríklad prašné prostredie alebo ponorenie do vody. Sú jednoducho „obalenejšie“ viac ako bežné telefóny, a to hoci aj modely za 1000 eur. Vydržia teplotné výkyvy, náhle zmeny atmosférického tlaku a mnoho iných nástrah.

V závislosti od modelu majú skutočné tlačidlá na ovládanie systému, ak ide o smartfón, alebo sú potom k dispozícii v klasickom tlačidlovom vyhotovení. Tu treba upozorniť, že už samotné tlačidlové telefóny bývajú odolnejšie ako smartfóny. Malý displej, väčšia hrúbka, odnímateľný kryt a batéria, ktorá sa pri páde zvykne uvoľniť, to všetko sú faktory prispievajúce k vyššej odolnosti. Nie sú ale priamo odolné.

Potom sú tu smartfóny a to, že patria do tejto kategórie, poznáte veľmi jednoducho. Majú pogumované telo, po bokoch zvykne byť dodatočné spevnenie plátom hliníka a ako jedny z mála telefónov na trhu sa nešmýkajú v ruke. Zadná strana je pogumovaná a má na sebe špecifické vzorovanie. To si určuje výrobca, ale v zásade platí, že sa mobil udrží na akomkoľvek povrchu. To pre dnešné smartfóny neplatí ani zďaleka. Je to daň za efekt a lesklé kryty.

EVOLVEO StrongPhone F5

EVOLVEO StrongPhone F5, Zdroj: Evolveo

Skoro odolné

Niektorý z nasledovných telefónov odporúčame, možno ako kompromis medzi silným dizajnom a povedzme ešte klasickým telefónom s tlačidlami. Odlišnosti medzi nimi sú minimálne. Teda ak to zoberieme z pohľadu systému a ich možností.

Tieto telefóny teraz bežia na systéme KaiOS. Je to náhrada za vlastný systém výrobcov, ktorí ho kedysi prinášali vo vlastnej podobe. Teraz už na značke tlačidlového telefónu až tak nezáleží. Či už to bude Nokia, CAT, Smart alebo Positivo, bude mať pravdepodobne KaiOS. Odlišnosti teda sú v rozmeroch a v tom, ako sa telefón drží v ruke. Tiež vo veľkosti tlačidiel, prípadne Wi-Fi alebo podpore internetového pripojenia 4G.

Nokia 215 4G

Ide o telefón bez fotoaparátu, čo sa dnes už veľmi málo vidí. Hodí sa pre pracovníkov do firmy, do skladu, pre kuriérov atď. To, že nemá fotoaparát je akási pridaná hodnota. Veľkosť displeja je 2,4″ a patrí medzi najväčšie v tomto segmente. Batéria vydrží v pohotovostnom režime približne 20 dní. Telefón má v sebe FM rádio. Odolný je viac ako mnohé smartfóny, no vyslovene na pevnosť nie je zameraný.

Nokia 215 4G

Nokia 215 4G, Zdroj: Nokia

Cena: 39 €

Odolné ale tlačidlové

Toto je kategória, kde máte stále dostatok možností na výber. Nemusí ísť o klasický telefón ale pokojne „véčko“, teda vyklápací telefón. Toto sú telefóny, keď pracujete v dielni, idete na stavbu, na chatu alebo na výlety. Potrebujete najmä telefón na zaistenie spojenia, príručné svietidlo a najmä niekoľkodňovú výdrž na batériu.

Nokia 800 Tough

Vynikajúci mobil od Nokie. Tlačidlový, no skutočne odolný. Prežije pády, prach aj vlhkosť. Má pogumované telo a tlačidlá prispôsobené na ovládanie aj v rukaviciach. Certifikácia IP68 ho chráni aj pri ponorení do vody. Na jedno nabitie vydrží v pohotovostnom režime až 43 dní. Podporuje 4G LTE.

Nokia 800 Tough

Nokia 800 Tough, Zdroj: Nokia

Cena: 99 €

Aligator R40 eXtremo

Český výrobca má v ponuke nielen smartfóny, ale aj klasické telefóny. Pevné telo s odolnosťou IP68, 2,4″ displej a 2000 mAh batéria. Má SOS tlačidlo na kontaktovanie pomoci v núdzi.

Aligator R40 eXtremo

Aligator R40 eXtremo, Zdroj: Aligator

Cena: 49 €

myPhone Hammer 4

Odolný telefón majú aj Poliaci. Tamojšia značka myPhone je rokmi zavedená a mali rôzne lahôdky na trhu. Rozhodne to nie sú začiatočníci a telefón je takisto chránený cez IP68. Má 2,4″ displej a parametre podobné Aligatoru.

myPhone Hammer 4

myPhone Hammer 4, Zdroj: myPhone

Cena: 49 €

Odolné smartfóny

Toto už je štandardná moderná kategória smartfónov. Treba zobrať do úvahy, že tento typ smartfónov nebude mať také technické parametre ako bežné „neodolné“ modely, resp. telefóny, ktoré ako odolnosť majú len IP68. Teda certifikáciu na ponorenie do vody, proti prachu a všeobecne vniknutiu malých častíc do tela. Ako sa vraví, keď dobre padne, je úplne jedno, aké ochranné sklo to má.

Odolné  smartfóny teda majú Android, Wi-Fi, 4G, skrátka všetko podstatné, čo potrebujete. Dajú sa používať presne tak isto ako bežné smartfóny. Rýchlosť ale nebude najvyššia. Na bežné záležitosti ako písanie cez WhatsApp, Messenger alebo videotelefonovanie, surfovanie na webe, bude úplne postačujúci.

Slabší však bude aj fotoaparát, zväčša jeden alebo dva objektívy, čo je povedzme jeden z viditeľných rozdielov oproti telefónom s cenovkou okolo 1000 eur. Tu treba dodať, že sú smartfóny, ktoré sú odolné a ešte aj dobre fotia. Na toto sa ale nespoliehajte a kvalitné fotky dostanete z modelov napríklad CAT S52, CAT S62 Pro alebo napríklad Aligator RX800 eXtremo.

CAT S52

Toto je štýlovka. Je odolný, prežije ponorenie, pády na oceľ, ale aj prašné prostredie a hrubšie zaobchádzanie. Je to pravdepodobne stále najtenší odolný smartfón na svete. Vyzerá veľmi dobre, je rýchly, dobre fotí a nepodobá sa na klasický odolný mobil.

CAT S52

CAT S52, Zdroj: CAT

Cena: 329 €

CAT S62 Pro

To je to najlepšie zo sveta odolných smartfónov. Prežije snáď všetko. Pády z výšky 1,8 metra na oceľový povrch má priamo v záruke a výrobca garantuje jeho odolnosť. Ďalšou špecialitou je termokamera, ktorá poslúži na hľadanie únikov tepla, pri požiaroch, hľadaní osôb a zvierat a mnohé ďalšie využitie.

Používa procesor, ktorí majú telefóny strednej triedy. To v dnešnej dobe znamená, že je dostatočne rýchly na bežné používanie.

CAT S62 Pro

CAT S62 Pro, Zdroj: CAT

Cena: 619 €

Aligator RX800 eXtremo

Super vybavený smartfón od českého výrobcu. Používa procesor Helio P22, 4 GB RAM a 64 GB úložisko. Odolá ponoreniu do vody vďaka odolnosti IP68. Zadná strana imituje kožený povrch, podstatné ale je, že je protišmyková. Telefón sa spôsobom vyhotovenia podobá na konkurenčný CAT S52. Je to odolný kus, ale nie je to nadrozmerná „tehla“.

Aligator RX800 eXtremo

Aligator RX800 eXtremo, Zdroj: Aligator

Cena: 189 €

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.