A je open-source.

Huawei predstavil na konferencii HDC 2019 svoj operačný systém HarmonyOS. Ten je určený pre všetky zariadenia – od nositeľnej elektroniky, cez automobily a internet vecí až po inteligentné televízory, počítače a tiež aj smartfóny.

HarmonyOS je prvý „distribuovaný operačný systém, ktorý je založený na mikro-kernel architektúre„. V praxi by to malo znamenať, že takýto operačný systém sa dokáže jednoducho prispôsobiť a použiť na rôzne typy zariadení. Zo strany vývojárov nebude potrebné robiť veľké úpravy, operačný systém a aplikácie sa prispôsobia parametrom aktuálneho zariadenia, v ktorom sa používa.

Huawei tvrdí, že na svojom operačnom systéme pracuje už niekoľko rokov a prvýkrát ho použije v inteligentom TV značky Honor. Budúci rok by sme sa mali dočkať jeho nasadenia do počítačov a postupne aj do ďalších typov zariadení.

HarmonyOS je tiež pripravený pre smartfóny, avšak Huawei chce naďalej používať systém Android so službami od Googlu. Ak by však v budúcnosti stratil čínsky gigant prístup k spolupráci s Googlom, bez problémov sa vie presunúť na svoj operačný systém.

Prezentácia nového operačného systému bola technicky detailná a zamerala sa aj na bezpečnosť a podporu rôznych programovacích jazykov. HarmonyOS bude podporovať aj aplikácie pre Android.

Huawei takisto oznámil, že jeho operačný systém bude dostupný ako open-source.

Huawei HarmonyOS je koncipovaný ako operačný systém budúcnosti a je určený pre všetky typy zariadení

Zdroj: Huawei

Prečítajte si aj:

Huawei Mate 30 Pro sa objavil na verejnosti: Veľký displej a široký výrez

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit