Na smartfóny strednej triedy sme v podaní OnePlus čakali pomerne dlho.

Mladá čínska spoločnosť si od svojho vzniku razila cestu pomerne netradičným spôsobom. Pokým na začiatku prinášala zariadenia s atraktívnou cenou a (takmer) vlajkovými parametrami, bola si vedomá, že táto stratégia kompromisov nie je dlhodobo udržateľná. V roku 2020 OnePlus predstavuje skutočnú vlajkovú loď OnePlus 8 Pro, čomu už zodpovedala aj cena, ktorá atakovala hranicu 1000 eur. 

Dobrou správou pre fanúšikov značky, ktorí chceli stále dobre vybavené zariadenie, ale nechceli za neho platiť veľké peniaze, bolo predstavenie smartfónu OnePlus Nord. Tento model sa tak stal prvým z nového radu Nord, ktorý sa o pár mesiacov rozrástol o ďalšie dve nové zariadenia. Medzi nimi bol na trh uvedený aj nami testovaný model OnePlus N10 5G, ktorý oproti pôvodnému Nordu dokázal cenu ešte viac stlačiť nadol, pričom používateľský zážitok stále zostáva na vysokej úrovni. Je to pritom tradičný zástupca smartfónov OnePlus.

Dizajn a prevedenie

Nord N10 5G sa v rade Nord nachádza v strede ponuky. Tento smartfón už letmým pohľadom svoju pozíciu zastáva veľmi dobre a pôsobí hodnotným dojmom. To, že patrí medzi zariadenia strednej triedy prezrádza čítačka odtlačkov prstov na chrbte zariadenia, ako aj hrubšie rámčeky okolo LCD displeja. Teda skôr väčšia brada, inak tie bočné sa dajú akceptovať.

Konštrukcia je pevná a to aj napriek tomu, že rám a zadná stena sú plastové. Chrbát je magnetom na odtlačky a je veľmi šmykľavý. K rozmerom 163 × 74,7 × 9 mm nemám výhrady. Aj keď ide o “plastový smartfón”, hmotnosť je 190 gramov. Obsah balenia je taktiež veľmi tradičný. OnePlus do krabičky k smartfónu pribalí iba kábel, nabíjačku a ihlu.

OnePlus N10 5G

Displej

OnePlus nemá vo zvyku (na pár výnimiek) používať vo svojich smartfónoch LCD panely. Do Nord N10 5G sa síce LCD displej dostal, ale disponuje 90 Hz obnovovacou frekvenciou. Ide pritom o štandardný LCD panel, ktorý do zariadenia tejto kategórie jednoducho patrí. Chválim predovšetkým minimálny jas. 

Takisto rozlíšenie 1080 × 2400 pixelov pri uhlopriečke 6,49-palca je v plnej miere postačujúce a pokiaľ prirátam 90 Hz obnovovaciu frekvenciu, tak ide o veľmi rozumnú kombináciu parametrov. 

OnePlus N10 5G

Hardvér

Aby mohlo OnePlus stlačiť cenu na prijateľnú hranicu, bolo potrebné siahnuť aj po lacnejšom čipsete. V testovanom modeli sa nachádza Snapdragon 690 s podporou 5G. V prípade používania ide o tradičný OnePlus používateľský zážitok, ktorý je sprevádzaný rýchlym reakciami a svižným prostredím. Či už ide o prezeranie webu, používanie aplikácií, odomykanie pomocou odtlačkov prstov alebo tváre, všetko prebieha bleskurýchle. 

OnePlus N10 5G je dostupný v prevedení 6 GB RAM a 128 GB vnútorného úložiska, ktoré je možné rozšíriť pomocou MicroSD karty. 

Po hardvérovej stránke oceňujem prítomnosť stereo reproduktorov, ktoré sú síce veľmi hlasné, no s mierne plechovým zvukom. Poteší aj prítomnosť audio jacku, ktorý mi pri iných moderných smartfónoch začína chýbať čoraz viac. Zvuk do slúchadiel je už o poznanie lepší, ale je počuť, že ide o zariadenie strednej triedy a zvuku chýba dynamika. Kvalitný ekvalizér dokáže tento problém eliminovať.

Veľa výrobcov presúva rozloženie tlačidiel na pravú stranu, čo mi príde ako jasná voľba pre čo najpohodlnejšie používanie smartfónu. OnePlus nielenže tento trend obchádza, ale tlačidlá na ovládanie hlasitosti sú na ľavej strane umiestnené nižšie, ako by som čakal. Ich umiestnenie pri držaní jednou rukou je vo výške ukazováka (presne oproti tlačidlu napájania), na čo som si musel zvyknúť. 

Vlajkové lode od OnePlus používajú hardvérový volič zvukových režimov, ktorý v N10 5G chýbal. Očividne ide o výsadu vyšších modelov. Škoda.

OnePlus N10 5G

Fotoaparáty

OnePlus sa podaním farieb od konkurencie líši. Rozdiel je vidieť aj pri testovanom modeli. Hlavným rozdielom oproti konkurencii je studenšie podanie farieb, čo sa potvrdilo aj pri N10 5G. Zostava štyroch fotoaparátov je v zložení:

  • 64 Mpx hlavný fotoaparát (f/1.8, 10× digitálny zoom) 
  • 8 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát (f/2.3, 119° záber)
  • 2 Mpx monochromatický fotoaparát (f/2.4) 
  • 2 Mpx makro fotoaparát (f/2.4) 

OnePlus N10 5G

Aplikáciu fotoaparátu ponúka všetko, čo si môže aj náročný používateľ priať. Či už ide o vytváranie panorámy, spomalených videí (max. 720p / 240 fps) alebo portrétov, výsledné fotografie neurazia ale ani nevyrazia dych. Ide o takú zlatú strednú cestu. Keďže podanie farieb je mierne studené, filtre bude potrebné používať častejšie ako inokedy.

Prekvapili ma až nočné fotografie, lepšie povedané fotografie fotené v nočnom režime. Pokým klasická nočná fotka obsahovala šum a málo detailov, nočný režim dodal farby a detaily. Najlepšou vlastnosťou je rýchlosť nočného režimu. Fotografia je zaznamenaná behom 2 sekúnd a aj postprocessing je ukončený vo väčšine prípadov takmer okamžite. Výsledky stoja za to. Sú kontrastnejšie a s vyšším počtom detailov.

Pokým je hlavný fotoaparát podaním farieb skôr neutrálny, ultraširokouhlý ladí fotografie jemne do žltých tónov. Nie je to nič dramatické, ale je to vidieť. Prídavné 2 Mpx fotoaparáty na makro a zvýraznenie detailov majú určite svoj význam, ale praktickejším z tejto dvojice je rozhodne ten makro

 

Selfie fotoaparát má rozlíšenie 16 Mpx (f/2.1) a nachádza sa v diere displeja na ľavej strane. Výsledné fotografie sú detailné, ale aj dostatočne kontrastné. Predný fotoaparát by som si pokojne vedel predstaviť aj na zadnej strane smartfónu. Fotí naozaj dobre.

Video patrí rovnako ku štandardu strednej triedy a určite poteší väčšinu používateľov. Aj tu platí, že čím bude pri nahrávaní viac svetla, tým bude video kvalitnejšie. Stabilizácia obrazu je elektronická, funguje dobre. Nahrávať videá odporúčam v režime 1080p / 60 fps.

Rozhodne zaujímavým je aj režim 4K Cine, čo je nahrávanie videa s pomerom strán 21:9, teda v pomere kinofilmu. Pri nahrávaní sa mi páči aj možnosť plynulého až 8× digitálneho priblíženia iba jedným prstom.

OnePlus N10 5G

Softvér

Smartfóny od OnePlus sledujem od modelu One a aj model N10 je príkladne aktualizovaný. V polovici januára bola dostupná ďalšia aktualizácia. K dátumu písania recenzie sa v zariadení nachádza Android 10 s nadstavbou Oxygen OS 10.5.9.BE89BA a bezpečnostná záplata z januára 2021

Prostredie je ukážkovo rýchle a má blízko k čistému Androidu. Ovládanie pomocou gest Androidu 10 je návykové a v N10 5G funguje výborne. Informačný kanál sa nachádza tradične úplne vpravo od domovskej obrazovky.

Odomykanie pomocou tváre alebo odtlačkov prstov funguje spoľahlivo, len škoda, že čítačka sa nachádza na zadnej strane. Oveľa praktickejšie umiestnenie je v displeji alebo ráme zariadenia. 

Keďže OnePlus N10 5G neobsahuje notifikačnú diódu a ani Amoled displej, zobrazovanie notifikácií je iba prostredníctvom Ambientného režimu. Notifikácie, stav batérie, čas a dátum sa na krátky okamih zobrazia na zamknutej obrazovke. Tento spôsob dokáže používateľa informovať o potrebných udalostiach a nie je energeticky náročný, čo by v prípade použitého LCD panela a zapnutého Always On displeja znamenalo permanentné podsvietenie, čo by bolo pre batériu energeticky veľmi náročné.

Batéria a výdrž

Veľký displej si pýta veľkú batériu. 4300 mAh nie je najvyššia hodnota na trhu, ale správa spotreby energie je na veľmi dobrej úrovni. Percentá určite nebudú rýchlo miznúť ani pri náročnejších hrách alebo intenzívnom používaní. Dva dni na jedno nabitie smartfón zvláda bez väčších problémov.

OnePlus vždy vynikalo svojou technológiou nabíjania. Keďže spoločnosť chce priniesť Warp Charge aj do smartfónu za 349 eur, v tomto prípade použilo rýchle 30 W nabíjanie. To batériu nabije z 10 na 50 % približne za 20 minút. Bezdrôtové nabíjanie chýba.

Záver

Po dizajnovej stránke ide o smartfón, ktorý zapadá do aktuálneho dizajnového jazyka väčšiny výrobcov. Plastová konštrukcia je pevná, pričom v ergonómii, až na ovládanie hlasitosti, nie sú žiadne nedostatky. Fotoaparát poteší dostatočným množstvom detailov. Fotografie sú farebne ladené do studenších tónov. Vynikajúci je nočný režim. 

Hlavnou prednosťou OnePlus smartfónov je ich používateľský zážitok a rýchle nabíjanie. To platí aj model N10 5G. 

thumbs-up-icon

Výhody

  • Rýchle prostredie Oxygen OS
  • Rýchle 30W nabíjanie
  • Fotografie z Nočného režimu
  • 90Hz displej
  • Stereo reproduktory
  • Tradičné OnePlus gestá

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Chýbajúca odolnosť voči vode a prachu

Ďalšie ukážkové fotografie z OnePlus N10 5G:

Technické parametre

Model telefónuOnePlus N10 5G
Operačný systémAndroid 10, aktualizácia 5.1. 2021
Podpora 5Gáno
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]6 / 128, MicroSD
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 690, 8-jadrový, 2 GHz
Displej, počet farieb, HDRLCD, 16 miliónov, 90 Hz, Corning Gorilla Glass 3
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,49 / 1080 × 2400
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.1, ABGNac, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát, max. Mpx, počet64 Mpx, 4×
Predný fotoaparát, max. Mpx16 Mpx f/2.4
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 4300 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]163 × 74,7 × 9 / 190 g
Vodoodolnosťnie
Bezdrôtové nabíjanienie
KonektorUSB-C, 30 W

Zapožičal: OnePlus

Cena: 349 eur

Produktové fotografie: Ondrej Macko

Prečítajte si aj:

OnePlus 8T: Smartfón so super rýchlym nabíjaním (RECENZIA)

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.