Počnúc včerajším dňom sa oficiálne zahájil predpredaj iPhonu X a to aj na Slovensku. Pri tejto príležitosti zverejnilo Apple ceny nezáručných opráv jednotlivých komponentov. Pri pohľade na ne sa vám môže zatočiť hlava.

Pokiaľ vám najdrahší smartfón v histórii nedopatrením vypadne z rúk a poškodí sa jedna z jeho najväčších pých – OLED displej, tak si môžete pripraviť 279 dolárov. Ide o viac ako dvojnásobok sumy za výmenu displeja na iPhone 6 (129 dolárov) a zároveň o 65% vyššiu sumu ako pri výmene displeja novinky iPhone 8 (169 dolárov). Pokiaľ sa vám zdá táto suma privysoká, o to viac by ste mali dbať na to, aby ste váš nový bezrámikový iPhone nepoškodili iným spôsobom. Opravy akýchkoľvek iných komponentov totiž môžu vyjsť na rekordných 549 dolárov. Aj v tomto prípade ide o výrazne vyššiu sumu, ako u predchodcov iPhone 7 (319 dolárov), respektíve iPhone 8 (349 dolárov). 549 dolárov je cena, na ktorej, mimochodom, v USA štartuje predaj vlaňajšieho iPhonu 7.

Ceny za opravu displeja jednotlivých modelov (cena 29 eur oplatí pre členov programu Apple Care+)

Treba jedným dychom dodať, že vyššie spomínané ceny uvádza Apple bez dane a platia pre USA. V našich končinách si treba pripočítať clo a daň a preto sa konečná cena opravy s vysokou pravdepodobnosťou vyšplhá o niečo vyššie. Ide samozrejme o nezáručné opravy a nie o prípady výrobných chýb, ktoré vám je predajca povinný opraviť v rámci zákonom stanovenej záručnej lehoty. Ak každopádne patríte medzi ľudí, ktorí nákup iPhone X zvažujú, odporúčame popremýšlať aj nad poistením pre prípad náhodného poškodenia. Pre porovnanie, jeden z najväčších distribútorov zariadení od Apple na Slovensku – iStores, ponúka poistenie v sume 150 eur za 64 GB verziu na 1 rok, respektíve 220 eur na 2 roky. Pri 256 GB verzii je to 165 eur na 1 rok, respektíve 250 eur na 2 roky. Doplnkové služby poistenia mobilného telefónu ponúkajú aj naši operátori.

Zdroj: Apple

 

Mohlo by vás zaujímať:

Telekom dnes zahájil predobjednávky na iPhone X