Zabezpečenie netreba podceňovať.

7. februára 2017 sme oslávili Deň bezpečného internetu. Pri tejto príležitosti je vhodné skontrolovať zabezpečenie vašej online identity.

Google

Kontrola zabezpečenia je dostupná cez Nastavenia účtu. Ide o výbornú funkciu, ktorá poskytuje prehľad nedávnej aktivity – z akých zariadení, odkiaľ a kedy sa do vášho účtu niekto prihlásil. K dispozícii sú informácie o zariadeniach a aplikáciách, ktoré sú alebo boli s účtom prepojené a takisto aj zoznam hesiel, ktoré ste v minulosti pre konkrétne aplikácie vytvorili.

V týchto nastaveniach si takisto skontrolujete telefónne číslo, obnovovací email a môžete si aktivovať verifikáciu v dvoch krokoch. Túto funkciu odporúčame, výrazne pomôže so zabezpečením účtu.

Facebook

Podobným spôsobom si môžete skontrolovať aj aktivitu vášho Facebook účtu. Potrebné nastavenia nájdete v sekcii Bezpečnosť. „Odkiaľ ste prihlásení“ informuje o dátume, čase a lokalite posledných prihlásení z jednotlivých zariadení. V sekcii „Upozornenie na prihlásenie“ a „Overovanie prihlásenia“ si nastavíte, aby vás Facebook informoval pri každom prihlásení, resp. aby ste zadávanie hesla museli potvrdiť aj číselným kódom, ktorý vygeneruje mobilná aplikácia.

Microsoft

V prípade Microsoft účtu je potrebné navštíviť webovú stránku account.microsoft.com/security. Tu nájdete všetky potrebné nastavenia a môžete si skontrolovať poslednú aktivitu či aktivovať verifikáciu v dvoch krokoch alebo zmeniť aktuálne heslo.

Apple

Skontrolovať svoje prihlásené zariadenia a aktivovať dodatočné zabezpečenie Apple účtu môžete cez webovú stránku appleid.apple.com. Všetky potrebné informácie o funkcii dvojfázového overenia nájdete na webe spoločnosti Apple. Vedzte, že svoje prihlasovanie budete číselným kódom potvrdzovať v prípade prihlasovania sa na stránke na správu účtu Apple ID, prihlasovania sa do služby iCloud alebo v rámci prvého nákupu v obchode iTunes Store, iBooks Store alebo App Store pomocou nového zariadenia.

Heslá sú zraniteľné, chráňte sa v dvoch krokoch

Heslá sú každým rokom zraniteľnejšie a ak používate na všetkých svojich účtoch totožné prihlasovacie údaje, je čas zmeniť to. Útočníci totiž môžu získať prihlasovacie údaje z ukradnutej databázy a pomocou nich sa nabúrať do vášho účtu v ostatných službách. Problémom nie sú iba totožné heslá, ale aj jednoduché heslá. Čudovali by ste sa, koľko ľudí používa frázu „123456“, „qwerty“, „heslo“ alebo „futbal“. Taktiež odporúčame, aby ste si z času na čas heslá zmenili.

Avšak ani komplexné heslá nepredstavujú dokonalú ochranu a preto odporúčame používať verifikáciu v dvoch krokoch. Tú si nastavíte pre množstvo obľúbených služieb – napr. Google, Facebook, Microsoft, Apple alebo Dropbox. Pri prihlasovaní do svojho účtu musíte okrem hesla zadať aj číselný kód, ktorý vám vygeneruje aplikácia. K dispozícii je oficiálny klient od Googlu (Android / iOS), my sme si obľúbili službu Authy (Android / iOS). Apple využíva vlastné riešenie.

Prečítajte si aj:

Google radí: 5 tipov, ako byť na internete v bezpečí

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit