Spoločnosť Panasonic predstavuje novú vlajkovú loď medzi systémovými kompaktmi, model LUMIX G9. K jeho hlavným prednostiam patrí kompaktné a ľahké prevedenie, rýchlosť vo všetkých ohľadoch a voči prírodným živlom odolné a kvalitne utesnené horčíkové telo. 

Novinka LUMIX G9 nadväzuje model GH5 a ponúka lepší obraz v histórii série. Za kresbou detailov, plynulými tonálnymi prechodmi a  farebným spracovaním stojí predovšetkým snímač Digital Live MOS s rozlíšením 20,3 MPx bez antialiasingového filtra (AA filter). V režime supervysokého rozlíšenia tak majú snímky ekvivalent 80 megapixelov, a to ako vo formáte JPG, tak v RAW. Obrazový procesor sa stará o zobrazenie detailov s farebnou hĺbkou pri zachovaní maximálnej vernosti snímok. Využíva na to okrem iného technológie Multipixel Luminance Generation a Intelligent Detail Processing, teda inteligentné spracovanie obrazových informácií.

Vylepšenia sa dočkal aj stabilizátor obrazu Body I.S., vďaka ktorému je možné s G9 fotografovať s expozičným časom až o 6,5 EV dlhším ako bez stabilizácie. Stabilizátor dokáže s  vypočítať intenzitu chvenia fotoaparátu v rôznych situáciách, využíva pritom uhlovú rýchlosť prístroja a pohybového vektora. Ten sa meria pomocou gyroskopického senzoru, pohybového senzora a aj pomocou samotného obrazového snímača.

Kombináciou stabilizačných systémov B.I.S. (Body Image Stabilizer, pohyb v 5 osiach) a O.I.S. (Optical Image Stabilizer, pohyb v 2 osiach) vzniká päťosový systém Dual I.S. 2.  Ten v prípade modelu LUMIX G9 zabraňuje rozostreniu obrazu vplyvom výrazného chvenia, s akým si predošlé systémy neporadili. Spomínaná kombinácia oboch technológií je využiteľná predovšetkým pri použití teleobjektívu alebo v obtiažnych situáciách, napr. v noci alebo pri fotografovaní jednou rukou.

Päťosový stabilizátor Dual I.S. 2 funguje ako pri fotografovaní, tak pri nakrúcaní videozáznamov, vrátane nakrúcania v rozlíšení 4K.

Rýchly a presný systém automatického zaostrovania s technológiou DFD znamená najrýchlejšie zaostrenie na svete- trvá len 0,04 s, žiadny iný fotoaparát nie je rýchlejší.

Okrem toho je fotoaparát vybavený najrýchlejším sekvenčným snímaním vo svojej triede – zvláda 20 sn/s v režime kontinuálneho zaostrovania a 60 obr/s pri jednorazovom zaostrovaní, to všetko v plnom rozlíšení 20,3 MPx. K dispozícii sú  aj režimy 6K/4K PHOTO, takže používatelia môžu okrem bežného snímania zvoliť aj rýchlejšiu sekvenciu 30 sn/s (režim 6K) alebo 60 sn/s (režim 4K), a potom jednotlivé okienka používať ako samostatné snímky (v režime 6K má každý jeden snímok rozlíšenie 18MP, v režime 4K 8MP).

LUMIX G9 je vybavený najväčším OLED hľadáčikom vo svojej triede s  pomerom zobrazenia 1,66x / 0,83x (ekvivalent plnoformátového fotoaparátu). Ani pri rýchlom sekvenčnom snímaní nedochádza k zatmievaniu hľadáčika. Nechýbajú režimy pre nočné fotografovanie a pre rozšírený výber ostriaceho bodu.

Elektronický hľadáčik využíva technológiu OLED, čo znamená plynulé prekreslenie pohybu (obnovovacie frekvencie 120 obr/s) a rýchle reakcie s minimálnym omeškaním zobrazenia (max. 0,005 s). Poteší aj mimoriadne veľký pomer kontrastu 10000:1.

Panasonic LUMIX G9 je určený do náročného terénu, čomu zodpovedá aj konštrukcia z horčíkovej zliatiny na prednej i zadnej strane. Je odolný voči vlhkosti, prachu a mrazu do -10 stupňov. Na hornej strane sa nachádza stavový displej (najväčší vo svojej triede), vďaka ktorému je fotografovanie ešte jednoduchšie a pohodlnejšie než u predošlých modelov. Displej na zadnej strane má výklopnú konštrukciu, uhlopriečku 7,6 cm, pomer strán 3:2 a rozlíšenie 1,04 megapixelu. Okrem toho ponúka LUMIX G9 dva sloty na pamäťové karty SD, vrátane najnovších rýchlych vysokokapacitných typov UHS-II.

Panasonic LUMIX G9 je vybavený technológiami Bluetooth a Wi-Fi, čo znamená pohodlnejšie ovládanie a možnosť okamžitého a jednoduchého zdieľania snímok a videozáznamov. Vďaka podpore Bluetooth 4.2 (BLE: Bluetooth Low Energy) môže fotoaparát udržovať konštantné spojenie s telefónom alebo tabletom, a pritom spotrebováva len minimum energie. Pri pripojení prostredníctvom Wi-Fi je možné vybrať si medzi frekvenciami 5 GHz (IEEE802.11ac) a konvenčnejšiu 2,4 GHz (IEEE 802.11b/g/n).

 

Značky: