Panasonic Toughpad FZ-G1 je tablet, aký bežne v redakcii netestujeme. A pravdepodobne ho ani nenájdete v bežnom obchode. Ponúka totiž extra odolnosť a je určený najmä na pracovné využitie. Vo výbave ho majú napr. pracovníci na nákladnej lodi alebo polícia.

Na Toughpad FZ-G1 sa možno dívať z dvoch uhlov pohľadu. Ako na bežný počítač, keď beriete do úvahy jeho hardvérovú výbavu a tiež aj s dôrazom na pokročilú odolnosť, ktorú ponúka a akú inde nenájdete.

Tablet má vo výbave 10,1-palcový displej s rozlíšením 1920 × 1200 pixelov. Obrazovka pôsobí odolným dojmom a prežije aj nešetrnejšie zaobchádzanie ako bežné tablety. Zariadenie môžete pomocou nej ovládať aj v rukaviciach, súčasťou balenia je tiež dotykové pero. Displej nás prekvapil najmä vysokým maximálnym jasom, ktorý v rámci nášho testovania dosahoval až 956 cd/m2. Toto je výrazne viac, ako ponúkajú bežné notebooky či tablety a aj vďaka takto jasnému displeju je zariadenie vhodné na používanie vonku, a to aj počas jasného slnečného dňa. Panasonic z tohto hľadiska navrhol zariadenie výborne. Naše testovanie tiež prezradilo takmer 70 % pokrytie farebného priestoru sRGB, avšak táto hodnota nie je v tomto prípade prvoradá.

Panasonic Toughpad FZ-G1 je pomerne rozmerný tablet. Jeho rozmery sú 270 × 188 × 19 mm v najtenšom bode. V najhrubšom bode je to takmer o 10 mm viac. Hmotnosť je 1,2 kg, avšak to je dané aj veľkou batériou a odolnou konštrukciou. Tablet má priamo v základnej výbave pogumované rohy a predné bočné hrany. Zaujímavosťou je už spomenutá batéria, ktorá je vymeniteľná a ľahko ju môžete v prípade potreby vytiahnuť. Na zadnej strane sa nachádza aj popruh, ten je určený pre uchopenie tabletu jednou rukou.

Všimnite si fyzické tlačidlá pod displejom

Poteší aj výdržou

Panasonic Toughpad FZ-G1 spĺňa certifikáciu odolnosti MIL-STD 810G. Znamená to, že zariadenie prežije pád z výšky až 180 cm a fungovať bude v teplotách od -29 °C do 60 °C. Takisto ponúka odolnosť IP65 voči vode a prachu.

Nami testovaná konfigurácia ponúkala procesor Intel Core i5-6300U, 4 GB RAM a 128 GB úložisko. Panasonic aktuálne ponúka aj modernejší model, ktorý je vybavený procesorom Intel Core i5-7300U, má 8 GB RAM a až 512 GB SSD úložisko. Cena tabletu začína od 2300 eur bez DPH.

Výsledky testov nájdete v priloženej tabuľke. Reakcie tabletu boli svižné, bežnú kancelársku prácu či prezentáciu multimédií zvládol bez problémov. Ovládanie pomocou stylusu je trochu ťažkopádnejšie v porovnaní so systémom Android alebo iOS, avšak dá sa na to zvyknúť. Súčasťou základného balenia nie je klávesnica – môžete síce použiť ľubovoľnú Bluetooth klávesnicu, avšak pre zachovanie odolnosti je vhodnejšia oficiálna odnímateľná klávesnica. Tablet obsahuje na tento účel špeciálny konektor na spodnej hrane.

Počas testovania sme ocenili aj dlhú výdrž batérie. V prípade kancelárskeho testu v aplikácii PCMark 10 sme pri jase na úrovni 500 cd/m2 namerali výdrž 7 hodín a 40 minút. V prípade prehrávania videa pri maximálnom jase bola výdrž 5 hodín a 44 minút. Výrobca uvádza výdrž až 11 hodín.

V záťaži sme namerali hodnotu procesora na úrovni 77 °C. Toughpad je vybavený ventilátorom, počas chladenia ho bolo počuť. Pri bežnom tablete na kancelárske použitie by nám to prekážalo, vonku však tento zvuk prehluší okolie.

Panasonic Toughpad FZ-G1 má vo výbave USB 3.0 port, HDMI výstup a 3,5 mm jack. Výrobca však ponúka aj iné konfigurácie, ktoré môžu obsahovať aj čítačku pamäťových kariet a ďalšiu výbavu.

Toughpad je skutočne odolný tablet, je to vidieť hneď na prvý pohľad

ModelPanasonic Toughpad FZ-G1
Displej10,1″, TFT, 1920 × 1200 px, 60 Hz
CPU / GPUIntel Core i5-6300U / Intel HD Graphics 520
Operačná pamäť / Úložisko4 GB RAM / 128 GB SSD
KonektivitaUSB 3.0, HDMI, 3,5 mm jack
Rozmery a hmotnosť270 × 188 × 19 mm / 1,2 kg
Test – Benchmarky
PCMark 10 – Rozšírený test1 680
Výdrž batérie – Práca / Video7:40 / 5:44
3DMark – Sky Diver3 048
Night Raid3 203
Test – Displej a maximálne teploty
Minimálny / maximálny jas11,54 / 956,44 lúmenov
Pokrytie farebných priestorov68,3 % sRGB, 48,1 % Adobe RGB, 49,3 % DCI P3
Teplota CPU v záťaži77 °C

Verdikt

Panasonic Toughpad FZ-G1 je unikátny tablet so systémom Windows 10, ktorý vyniká najmä vysokou odolnosťou. Tento tablet nie je určený na domáce použitie. Ide o výbavu pre pracovníkov do náročných podmienok. V rámci testovania sme ocenili vysoký maximálny jas displej a dlhú výdrž batérie. V kombinácii s vysokou odolnosťou tak ide o rozumne navrhnutý pracovný nástroj.

Zapožičal: Panasonic

Cena: Od 2300 € bez DPH

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit