Roveru Perseverance sa podaril ďalší objav, ktorý dokladuje, že na Marse kedysi mohol existovať život.

Vo vzorke z oblasti krátera Jezero, ktorá kedysi prekypovala dostatkom vody, identifikoval organické molekuly, považované za akési stavebné kamene života. Tie ale môžu vznikať rozličnými procesmi, vrátane neorganických, takže nie sú priamym dôkazom, že v tejto lokalite život kedysi skutočne existoval. Preukazujú však, že život tam potenciálne mohol pred miliónmi rokov doslova bujnieť, pretože na to boli príhodné podmienky.

Konkrétna vzorka bola získaná z tri metre širokého skalného výbežku s názvom Wildcat Ridge. Organické molekuly na Marse už síce v minulosti objavil rover Curiosity v kráteri Gale, avšak aktuálny nález je dôležitý z dôvodu, že organické molekuly boli nájdené v sedimentárnej vrstve v blízkosti síranových minerálov, ktoré sa tvoria práve vo vode.

Ako upozorňuje vedec projektu Perseverance Ken Farley, v sedimentárnych horninách sa na Zemi zachovali skameneliny dávneho života. Jedným dychom ale dodáva, že na predčasné závery je priskoro a viac sa dozvieme, až keď bude možné predmetnú vzorku dopraviť na Zem v rámci misie Mars Sample Return. Tá je zatiaľ iba v príprave, americká vesmírna agentúra NASA však dúfa, že by mohla byť realizovaná v roku 2030.

Kráter Jezero je asi 45 kilometrov široká lokalita situovaná na západnom okraji rozľahlej planiny Isidis Planitia, ležiacej severne od marťanského rovníka. Jezero, pomenované podľa rovnomenného mesta v Bosne a Hercegovine, bolo v dávnej minulosti zrejme zaplavené vodou. Pred zhruba 3,5 miliardami rokov si totiž cez steny krátera prerazili cestu riečne kanály a vytvorili jazero. Na dne krátera je dodnes možné vidieť pozostatky dávnej riečnej delty.

Rover Perseverance je robotické vozidlo, ktoré od februára 2021 skúma povrch Marsu, ako aj jeho atmosféru a počasie. Je súčasťou misie Mars 2020, ktorej úlohou je hľadať na červenej planéte stopy dávneho života a zhromažďovať aj ďalšie vedecké údaje o tomto vesmírnom telese. Súčasťou misie, ktorej trvanie je naplánované na asi dva pozemské roky, je i vrtuľníkový dron Ingenuity.

Zdroj: Digitaltrends.com

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.