Jednoducho zistite úroveň zabezpečenia.

V najnovšej časti Touchit Odporúča sa pozrieme na šikovný nástroj, ktorý dokáže jednoducho zistiť, či vami používané heslá neboli odhalené, a tak sa dostali do rúk hackerov. Rovnako pomocou neho dokážete skontrolovať, na ktorých weboch ste opakovane použili rovnaké heslo a aj sa dozviete, ktoré heslá sú z pohľadu Googlu nedostatočne silné.

Google Správca hesiel

Priamo v nastaveniach funkcie je možné zvoliť, či má prehliadač Chrome (Chromium) ponúkať ukladanie hesiel. Automatické prihlasovanie zase umožní jednoduché prihlasovanie pomocou uložených údajov. Keď je táto funkcia vypnutá, pred každým prihlásením do webu sa zobrazí žiadosť o potvrdenie. 

Užitočnou je aj funkcia exportovanie hesiel, aby ste ich mohli použiť v inej službe. Priamo v zozname aplikácií je možné si heslá uložené v Google účte zobraziť, zmeniť alebo ich jednoducho odstrániť. 

Google Správca hesiel

Najväčšiu pozornosť odporúčame venovať prvej z troch testovaných oblastí, ktorou je odhalenie hesla hackermi. V prípade, že bolo jedno z vašich hesiel odhalené, okamžite ho zmeňte.

Google Správca hesiel

Správcu hesiel nájdete na tomto odkaze.

Vytvárajte si jedinečné heslá

Rovnako odporúčame používať pre jednotlivé weby a aplikácie jedinečné heslá. Ak niekto získa heslo, ktoré používate opakovane, bude môcť ním získať prístup do všetkých účtov, kde sa heslo použilo.

Vytvárajte si silné heslá

Pri registrovaní hesiel nezadávajte heslá, ktoré je možné ľahko uhádnuť. Vždy sa snažte vytvárať silné heslá, ktoré pozostávajú z viacerých znakov. Kombinujte veľké a malé písmená s číslami.

Keď na dĺžke záleží

Až skutočne silné heslo je kombináciou čísel, písmen a symbolov a určite by nemalo byť kratšie ako 10 znakov. Hackeri sú pomocou dnešných technológií schopní jednoduché heslo, ktoré napríklad obsahuje 9 čísel, prelomiť zhruba za 4 sekundy. O sile hesiel sme písali aj v tomto článku.

Kompletný seriál TOUCHIT odporúča hľadajte – TU. 

Prečítajte si aj:

Tomáš odporúča: Honor Magic Watch 2 teraz v špeciálnej edícii

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.