PlayLink nie je iba jedna hra. Ide o úplne novú platformu pre konzolu PlayStation 4, ktorá je zameraná na tzv. párty hry. PlayLink prináša svieži koncept a má potenciál zaujať aj nehráčov. Nároční hráči však môžu ostať sklamaní.

Ako sprístupniť hry publiku, ktoré sa nehráva? Túto otázku sa snažia vyriešiť vývojári hier a výrobcovia konzol už niekoľko rokov. Xbox chcel zaujať Kinectom, pohybové ovládanie bolo aj ťahákom Nintendo Wii. A teraz prichádza PlayLink, originálny nápad od Sony, ktorý umožní pripojiť ku konzole PlayStation 4 vaše smartfóny či tablety a použiť ich ako herné ovládače.

Už za toto rozhodnutie dávame výrobcovi prvé kladné body. Nútiť používateľa kupovať 50-eurové ovládače pre partiu kamarátov, ktoré sa využijú iba na párty a väčšinu času ležia v šuplíku, je zbytočnosť. Premeniť na ovládač smartfón, ktorý nosí každý so sebou, je však skvelý nápad. Minimálne pre nehráčov, nakoľko pravidelní hráči rýchlo pocítia obmedzenie ovládacích prvkov.

PlayLink je výborný nápad, ako ukázať nehráčom čaro hier
PlayLink je platforma, pre ktorú sú vyvíjané PlayStation 4 hry s ovládaním iba/aj pomocou smartfónov. Jednotlivé tituly sú špecifické tým, že ponúkajú v jadre veľmi jednoduché ovládanie a zážitok z hrania stavajú na iných aspektoch.

Na zábavnosti, párty hrateľnosti alebo interaktívnom rozprávaní príbehu. Každý titul pre PlayLink má svoju mobilnú aplikáciu, ktorú je potrebné stiahnuť z obchodu Google Play alebo App Store. Niektoré aplikácie ponúkajú aj funkcie, ktoré sú dostupné bez pripojenia ku konzole PlayStation 4, gro však spočíva v ovládaní hry, ktorú sledujete na televíznej obrazovke.

SingStar Celebration

Hru SingStar pravdepodobne netreba nikomu bližšie predstavovať. Ide o karaoke hru, ktorá je na trhu už od roku 2004. Prvýkrát sme si zaspievali na PlayStation 2, vo verzii pre PlayStation 4 je hra dostupná vo free-to-play verzii. Hru si stiahnete zadarmo, pesničky si však dokupujete za skutočné peniaze. SingStar Celebration je verzia, ktorá obsahuje 30 párty pesničiek v základnom balení. Namiesto mikrofónov použijete smartfóny. Pokiaľ teda máte kamarátov, ktorí radi spievajú, toto je zaručená klasika.

Hidden Agenda

Hidden Agenda je interaktívny kriminálny film. Vývoj príbehu môžete ovplyvňovať vašimi rozhodnutiami. Hru môže hrať jeden hráč, avšak aj skupina a navzájom hlasovať, ako sa bude príbeh ďalej odvíjať. Ide o výbornú alternatívu k sledovaniu bežného filmu, nakoľko v Hidden Agenda budú mať všetci diváci pocit, že sú tvorcami diania. Hra je dostupná v češtine a chválime aj výborne spracovanú aplikáciu.

Knowledge is Power

Túto hru sme nemali možnosť otestovať, avšak nájdete ju v balíku PlayLink hier. Ide o klasickú vedomostnú súťaž, v ktorej sa budete predbiehať s kamarátmi, kto skôr a správne odpovie na otázku. Výborná zábava na párty. Hra je dostupná aj v češtine.

That´s You

Táto párty hra je postavená na tom, že si jednotliví hráči medzi sebou hovoria, čo si o sebe naozaj myslia. Je zrejmé, že to nemusí vždy dopadnúť dobre.

Planet of the Apes: Last Frontier

Planéta opíc zatiaľ nemá svoju mobilnú aplikáciu, avšak ide o interaktívny film, ktorého smerovanie ovplyvňujete vašimi rozhodnutiami. Titul poteší najmä milovníkov rovnomenných filmov.

Hodnotenie: 3,5/5, 70 %

Cena: 19,99 EUR (samostatné hry) / 46,99 EUR (kolekcia všetkých hier s výnimkou Planéty opíc)

Zapožičal: Sony

thumbs-up-icon

Páči sa nám

  • Atypický zážitok z hrania
  • Dostupné hranie pre každého
  • Inovatívny dizajn
  • Česká lokalizácia v prípade niektorých hier

thumbs-down-icon

Nepáči sa nám

  • Obmedzená hrateľnosť
  • Vhodné viac-menej iba na párty
  • Niekedy menej pohodlné ovládanie cez smartfón

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit