Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nadácia Tatra banky pozná výsledky grantového programu E-Talent. Na podporu šiestich projektov venuje takmer 25 tisíc eur.

Grantový program E-Talent patrí medzi stabilné programy, ktoré Nadácia Tatra banky realizuje. Jeho cieľom je podporovať inovatívne projekty študentov a učiteľov informačných technológií a aplikovanej informatiky. Do uzávierky sme prijali 15 žiadostí, z ktorých sme 6 podporili sumou spolu 24 990 eur.

Podporené boli 3 projekty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, 2 projekty Žilinskej univerzity v Žiline a 1 projekt Technickej univerzity v Košiciach. 

„Kvalita predložených projektov bola tento rok opäť veľmi vysoká, čo vypovedá o kvalite štúdia a práci so študentmi. Projekty posudzovala, tak ako každý rok, nezávislá komisia zložená z prestížnych odborníkov z oblasti IT,“ uviedla Zuzana Böhmerová, manažérka Nadácie Tatra banky a sponzoringu.

Predkladané projekty museli nadväzovať na vzdelávací proces a zároveň museli sledovať obsahové kritériá programu:

  • originalitu, inovatívnosť alebo invenčnosť predmetu výskumu
  • praktickú využiteľnosť výstupov výskumu
  • medzisektorový prístup k výskumu
  • využiteľnosť výsledkov výskumu na zlepšovanie vzdelávacieho procesu

Vybrané projekty podporené v roku 2016 (realizované v roku 2017):

Ústav automobilovej mechatroniky, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Slovenská technická univerzita v Bratislave: Systém spracovania údajov akumulátorovej sústavy elektromobilu

V rámci projektu sa podarilo analyzovať potreby napájania jednotlivých motorov, vypočítať, simulovať a optimalizovať použité komponenty, zohľadniť potreby rekuperácie a jej zvýšených nárokov na vlastnosti batérií, a následne implementovať tieto nároky do výpočtov, navrhnúť inteligentnú nabíjaciu stanicu a navrhnúť, realizovať a programovať BMS systém pre akumulátory typu Li-Pol. Študenti sa s nadšením zapájali do výskumu a následného vývoja projektu. Finančné prostriedky viedli k možnostiam a vypracovaniu 3 semestrálnych prác a 2 diplomových prác. Navrhované riešenia sú vystavené v učebni elektromobility na FEI STU v Bratislave, Ústav automobilovej mechatroniky. Na daných systémoch sa aktívne pracuje a sú využívané pre pedagogické a výskumné účely.

Žilinská univerzita v Žiline, Elektrotechnická fakulta, Inštitút Aurela Stodolu: Riadenie frekvenčného manažmentu 5G komunikačnej siete

Projekt priniesol kolektívu riešiteľov príležitosť zapojiť sa do vysoko aktuálnej technickej problematiky riadenia frekvenčného manažmentu v uzle 5G komunikačných sietí. Navrhnuté a zostavené meracie pracovisko implementuje vysoko vyspelé hardvérové rádiové, elektronické a mikroelektronické zariadenia a komponenty. Ich konštrukcia, umožňujúca softvérovo implementovať budúce 5G technológie prenosu dát v komunikačnej sieti, dáva veľmi dobré predpoklady pre dlhodobé budúce využitie zostaveného pracoviska. Simulačné pracovisko umožňuje užívateľom overovať doteraz známe teoretické princípy, prehlbovať si vedomosti, overovať nateraz neoverené predpoklady, objavovať nové poznatky, zvýšiť podiel praktického vzdelávania, zvýšiť podiel realizačných príležitostí s praktickými výstupmi. Ďalšími výsledkami sú realizované modely snímania, spracovania, rozhodovania, riadenia a vykonávania činností.

Technická univerzita v Košiciach, Fakulta elektrotechniky a informatiky, Katedra kybernetiky a umelej inteligencie: REPAIR – REhabilitation PlAtform ImpRovement

Projekt REPAIR je zameraný na vylepšenie existujúcich rehabilitačných postupov. Cieľom projektu REPAIR – REhabilitation PlAfortm ImpRovement bolo vytvorenie ucelenej rehabilitačnej platformy, ktorá má za úlohu presne definovať maximálne sily dukcie zápästia. Technické riešenie zahŕňa vytvorenie prístroja pre ľavú aj pravú ruku. Prístroj je navrhnutý tak, aby bol prenosný a disponoval vysokou presnosťou. Počas projektu bola konštrukcia prístroja konzultovaná s lekármi a zdravotnými sestrami. Prístroj obsahuje osem tenzometrov, tak ako bolo na začiatku projektu navrhnuté a výstup je pomocou mikropočítača posielaný do počítača. Technické riešenie obsahuje teda zariadenie na rehabilitáciu, riadiacu jednotku a počítač. Model je aktuálne na Technickej univerzite v Košiciach, je však používaný pri testovaní v Univerzitnej nemocnici v Košiciach, hlavne na rehabilitačnom oddelení.

Značky: