Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Axis Communications rozširuje rady AXIS P32 a M30 o dve nové kopulovité kamery s umelou inteligenciou (AI), hlbokým učením a vstavaným mikrofónom. Tieto kopulovité kamery ponúkajú cenovo výhodnú inštaláciu a sú ideálne pre dohľad v rôznych lokalitách, vrátane dátových a logistických centier alebo v prémiových maloobchodných predajniach. Vďaka integrovanému mikrofónu môžu kamery AXIS M3086-V Mic a AXIS P3267-LVE Mic využívať aj pokročilú zvukovú analýzu.

Nové kamery radu AXIS P32 a AXIS M30 majú všetky funkcie, ktoré už poznáme z predchádzajúcich modelov, no navyše sú vybavené aj vstavaným mikrofónom, ktorý zjednodušuje používanie zvuku a pokročilú zvukovú analýzu. Jej najväčší potenciál je v zdravotníctve, školstve, alebo v štátnej správe – vo verejných priestoroch, kde môže často dochádzať k potenciálnym konfliktom medzi ľuďmi – úrady, štadióny, stanice, herne ale aj obchodné centrá. Incidentom totiž často predchádza verbálna eskalácia pomocou zvukových prejavov (krik a rev). Pre operátora dohľadového centra je preto dôležité dostávať pri týchto potenciálne nebezpečných situáciách okamžité upozornenie.

Aplikácia AXIS Audio Analytics

Nové kamery majú predinštalovanú aplikáciu AXIS Audio Analytics, ktorá využíva adaptívnu detekciu zvuku a generuje alarmy pri náhlom zvýšení hlasitosti zvukov. S pomocou klasifikátorov založených na umelej inteligencii dokáže detekovať krik a rev. Presnejšie potvrdenie je možné získať napr. aj kombináciou zvukovej analytiky s analýzou videa. Táto inteligentná aplikácia prenáša iba metadáta, čím je zabezpečené zachovanie súkromia. Aplikácia však pošle upozornenie aj v prípade, že je audio stream úplne vypnutý a na obraze nie sú žiadne vizuálne známky. Táto funkcia zvyšuje efektivitu vášho systému a zvukový vstup premieňa na užitočný zdroj cenných informácií.

1) Zachytený zvuk 2) Prenos audia môže byť vypnutý 3) Krik je detekovaný AI klasifikátorom
4) Analýza zvuku generuje metadáta a udalosti 5) Operátor dostane upozornenie

Analytika AXIS Audio Analytics je k dispozícii zadarmo. Vďaka intuitívnemu grafickému rozhraniu môžete ľahko konfigurovať a aktivovať funkcie, ktoré potrebujete. Vygenerované metadáta je možné navyše zhromažďovať a prezentovať vizuálne na riadiacom paneli.

Kopulovitá varifokálna kamera AXIS P3267-LVE Mic

Kamera má 9 mm varifokálny objektív s diaľkovým zoomom a možnosťou automatického ostrenia, takže môže poskytovať pohľady zhora aj detaily bez nutnosti ručného nastavovania. Postavená je na najnovšom systéme na čipe (SoC) Axis a ponúka vynikajúcu kvalitu obrazu v rozlíšení 5 MPx alebo 4K s pokročilou analýzu založenú na hlbokom učení priamo v kamere. Vybavená je technológiou OptimizedIR, ktorá zaručuje ostré a čisté záznamy aj v úplnej tme na vzdialenosť až 40 m bez nutnosti ďalšieho osvetlenia. So vstavaným mikrofónom je kamera pripravená pracovať s AXIS Audio Analytics prakticky ihneď po vybalení.

Diskrétna mini kopula AXIS M3086-V Mic

Táto cenovo výhodná malá kamera ponúka širokú škálu montážneho príslušenstva pre flexibilnú a diskrétnu pevnú inštaláciu. Odolný kryt chráni kameru voči vandalizmu, prachu, aj kvapkajúcej vode. S rozlíšením 4 MPx a s pokročilou technológiou širokého dynamického rozsahu vďaka Axis Forensic WDR garantuje jasný obraz súčasne v tmavých aj svetlých oblastiach snímanej scény a s pomocou Axis Lightfinder navyše aj farebný obraz pri veľmi slabom (až nulovom) osvetlení. Táto kompaktná minikamera ponúka podporu inteligentnej video analýzy a vďaka vstavanému mikrofónu aj audio analýzy založenej na hlbokom učení priamo v koncovom zariadení.

Ďalšie integrované pokročilé funkcie

Oba modely majú predinštalovanú aplikáciu AXIS Object Analytics, ktorá vie vďaka umelej inteligencii rozoznávať ľudí a rôzne typy vozidiel (motorky, osobné, nákladné…), takže je možné zamerať sa na konkrétne objekty záujmu a prispôsobiť všetko konkrétnym potrebám v mieste inštalácie. Vďaka podpore protokolu ACAP je možné systém obohatiť aj o ďalšie inteligentné aplikácie ušité na mieru priamo klientom. Ich súčasťou je tiež Axis Zipstream s kodekmi H.264/H.265 na zníženie nárokov na šírku pásma a úložiska. Navyše lokálne úložisko umožňuje nahrávať video aj priamo na vstavanú pamäťovú kartu.

Štandardná výbava kamier Axis zahŕňa aj funkcie kybernetickej bezpečnosti, ktoré pomáhajú zabrániť neoprávnenému prístupu a chránia systém ako celok. Ochranu ID zariadenia Axis a zjednodušenie procesu sieťovej autorizácie zariadenia Axis ďalej zabezpečí funkcia Axis Edge Vault. Súčasťou sú aj podpísaný firmware a zabezpečené spúšťanie, ktoré garantujú inštaláciu len oficiálneho autorizovaného firmware.

Medzi kľúčové zvukové funkcie patria:

  • Integrovaný mikrofón
  • Detekcia náhleho zvýšenia hlasitosti zvuku
  • Klasifikácia kriku a revu
  • Súkromie v predvolenom nastavení
  • Možnosť kombinovať s video analýzou pre väčšiu presnosť

Nové kamery sú už k dispozícii prostredníctvom distribučných kanálov spoločnosti Axis.

Značky: