Hoci je tu s nami už vyše roka Windows 10, metropolitná polícia v Londýne používa tisíce počítačov s neaktualizovaným Windows XP.

V októbri oslávi stále používaný operačný systém Windows XP svoje 15. narodeniny a jeho morálna životnosť je už dávno prekonaná. Microsoft od vydania Windows XP uviedol niekoľko novších operačných systémov a oficiálna podpora pre Windows XP bola ukončená 8. apríla 2014. V júli 2016 mal však tento operačný systém stále viac ako 10%-ný podiel na trhu, čo je naozaj veľa. K tomu do značnej mieri prispelo aj 27 000 počítačov metropolitnej polície v Londýne.

Tamojší strážcovia zákona totiž vo veľkej miere stále spoliehajú na staré dobré „ikspéčko“ a od roku 2015 prešlo na novší operačný systém iba 8000 počítačov. V septembri tohto roka sa plánuje aktualizácia ďalších 6000, stále to však nie je dostatočné. „Vek operačných systémov je skôr ako mlieko a nie ako víno a Windows XP je ďaleko za svojou trvanlivosťou. Metropolitná polícia mala prestať používať Windows XP v roku 2014 keď skončila predlžená podpora a to, že počujeme o 27 000 počítačoch, ktoré ho stále používajú, je znepokojujúce“, povedal Andres Boff, člen Londýnskeho snemu.

Problémom je bezpečnosť počítačov, ktoré používajú Windows XP nakoľko tento systém už od Microsoftu nedostáva žiadne bezpečnostné aktualizácie. Na týchto počítačoch sú pritom uložené prípady a vyšetrovania, ktoré metropolitná polícia rieši a obsahujú tak aj citlivé údaje občanov. Boff tiež spochybnil prechod na Windows 8.1 nakoľko nejde o najnovší počin Microsoftu a polícia by mala prejsť na Windows 10, ktorý je najnovší a bude mať podporu ešte dlhé roky. To, že na konci septembra bude používať Windows XP už „len“ 21 000 počítačov potvrdil aj starosta Londýna. Kedy sa plánuje aj ich aktualizácia, nie je známe

Zdroj: www.theinquirer.net
Autor: Vladimír Jančich