Stredná trieda má čo ponúknuť a je toho viac ako v minulosti.

My sme otestovali tri smartfóny strednej kategórie. Najčastejšie predstavujú najlepšiu alternatívu k technologickým možnostiam za rozumný peniaz. Mnohé sú si tak vyrovnané, že zvíťazí značka alebo vybraný parameter. Nemusí to byť len najlepší fotoaparát ale napríklad kapacita batérie.

V našom teste sú tri smartfóny:

  • Nokia 4.2 – 199 EUR
  • Samsung Galaxy A40 – 249 EUR
  • Umidigi F1 – 199 EUR

Vyhotovenie

Nokia 4.2 je jeden z mála smartfónov, ktoré sú menšie. Má 5,7“ displej a je to telefón s najmenšou uhlopriečkou displeja z nášho testu. Nie je ale najmenší. Galaxy A40 s väčšou uhlopriečkou ale tesnejšími okrajmi je o 5 mm kratší na dĺžku.

Nokia stavila na sklenený kryt. Je trochu klzký, ale dobre sa drží v ruke. Čítačka odtlačkov je zapustená len minimálne, asi 1 mm, čo odpovedá rovnakému rozmeru avšak vo vypuklosti pri lemovaní fotoaparátu. Pekná symetria. Dvojitý fotoaparát je uprostred a telefón sa pri použití na stole nekýve.

Zaujímavosťou tu sú najmä dve veci, konkrétne tlačidlá. To na vypnutie je podobné ako zo symbianových Nokií a „dýcha“. Keď dostanete notifikáciu, bude pulzovať. To je pekný efekt a zároveň návrat ku koreňom značky. LED upozornenie by ale mohlo byť rýchlejšie.

Email z Gmailu sa v smartfóne ozval notifikáciou až 3 minúty po jeho prijatí do schránky. Na opačnej strane je druhé tlačidlo, pre digitálneho asistenta. V slovenčine ním zapnete obrazovku s prehľadom správ, dlhé podržanie nezapne hlasové počúvanie ale opäť obrazovku so správami a informáciami z asistenta.

Výrobca sa ešte rozhodol použiť microUSB konektor a s ním aj pomalé 5 W nabíjanie. Nechýba ani audio konektor na hornej strane. Kvalita spracovania je prvotriedna.

Samsung Galaxy A40 je naozaj šikovný telefón do ruky. Vďaka skutočne minimálnym okrajom má veľký 5,9“ displej a nie je to žiadny obor. Podobne ako ostatné modely v našom teste je na trhu nejaký čas a aspoň to čo, máme možnosť vidieť z nášho okolia, je pre mnohých jedným z primárnych tipov. Displej používa výraz typu Infinity-U a má Super AMOLED displej. Výrobca ale nepridal funkciu Always-On.

Dizajnovo vychádza z ostatných smartfónov tohtoročnej série A. Dobre sa drží v ruke a zadná strana sa priveľmi nešmýka. Nemá typické ochranné sklo ale upravený povrch zo skla, ktorý výrobca pomenoval 3D Glasstic. Je menej klzký a zároveň dostatočne odolný proti škrabancom.

Rozdiel poznáte hneď pri prvom chytení do ruky. Je tu dostatok operačnej pamäte a hodnota 4 GB je dnes štandardnom v strednej triede. Pri kapacite batérie 3100 mAh vydrží celý deň ale to je tak akurát, ak chcete vyššiu výdrž, bude mu treba aktivovať šetriaci režim.

Nás potešilo rýchle nabíjanie, hoci nie je tak výkonné ako pri modeli F1 od Umidigi. Snímač odtlačkov je na zadnej strane a je oválny. Zdal sa nám trochu úzky a museli sme sa naučiť sa doň trafiť.

Umidigi F1 je najväčší smartfón v teste so 6,3“ displejom. Je to na dotyk príjemný telefón a veľmi sme si obľúbili zadný kryt. Je plastový a jemne pogumovaný, čo z neho robí skutočne praktický telefón. Položíte si ho na nohavice a nezošmykne sa dole.

A to máte v balení ešte čierny gumový kryt. Výrobca takisto použil výrez uprostred a okraje displeja od okrajov hrán sú minimálne. USB-C aj audio konektor sú na spodnej hrane. Aj v tomto prípade je čítačka odtlačkov oválna. Tým, že je smartfón dlhší, nahmatala sa nám ľahšie ako u ostatných dvoch telefónov.

Dvojica vystúpených objektívov má milimetrové lemovanie. Nijako neprekáža, pozor na prsty, keď budete fotiť. To ale platí pre všetky smartfóny s vertikálnymi objektívmi na kraji zadnej strany.

Za zmienku stojí aj extra veľká batéria a to s kapacitou 5150 mAh. Toto vám dáva záruku výdrže na skutočné dva dni bežného používania bez potreby výraznejšie šetriť. A pritom to nijako výrazne nevidno a na prvý pohľad neodhalíte, že má v tele tak veľkú batériu. Existuje aj model Umidigi F1 Play Edition, ktorý má malý rozdiel vo fotoaparáte a kapacite RAM a je určený skôr pre hráčov.

Operačný systém

Nokia 4.2 podporuje odomykanie tvárou. Je to dostatočne komfortné, no nie tak rýchle ako pri smartfónoch s trojnásobnou cenou. Použiť sa určite dá a my sme si naň zvykli viac ako na čítačku odtlačkov. Je síce dizajnovo pekne umiestnená ale nie vždy sme ju nahmatali rýchlejšie ako telefón rozpoznal našu tvár.

Čistý Android pri Nokii nie je prekvapením. Je to výhoda pravidelných aktualizácií a svižného smartfónu. Aspoň v rámci jeho možností. Snapdragon 439 je procesor, ktorý zvládne rozpoznanie tváre a je celkom rýchly. Na bežné aplikácie, napríklad pri rolovaní webovou stránkou už môžete pociťovať mierne spomalenie.

Sú len veľmi slabo badateľné, no pri porovnaní so smartfónom za vyše 600 EUR sme ich videli. Má najmenšiu batériu v teste ale vydrží dlhšie ako Galaxy A40. Rozdiel je minimálne 8 hodín naviac v prospech Nokie.

Samsung Galaxy A40 používa One UI. To je rozhranie z vlajkových lodí. V minulosti to znamenalo spomalené reakcie pri telefónoch strednej, nieto ešte nízkej triedy. Teraz sa dá systém rozumne používať, čo je dôsledok jednak optimalizovaného rozhrania ale aj silnejšieho procesora, než bývalo u Samsungu v minulosti zvyklosťou.

Aplikácie nabiehajú trošku pomalšie ako na vlajkových lodiach tohto výrobcu. To znamená, že si stihnete nakrátko pozrieť aj ich logo. Rýchlosť je bežná v tejto cenovej kategórii.

Nám sa páči to, že získavate plnohodnotnú platformu od Samsungu, teda aj Knox aj cloudové zálohy a zálohovanie galérie. Pre tých, čo nechcú istý Android, je toto výborná voľba.

Umidigi F1 má len minimálne zásahy do čistého Androidu. Dá sa hovoriť viac-menej o kozmetických zmenách a úpravách. Ku štandardnému vzhľadu výrobca pridal nástroj Fingerprint do hlavnej ponuky menu. Môžete ho totiž využiť jedno ťuknutie, dvojité alebo dlhé podržanie a na základe toho si vybrať akciu.

Napríklad urobenie snímky obrazovky, fotenie prípadne krok späť. Počet akcií je obmedzený, nie je možné zapínať konkrétnu aplikáciu. Čo je asi prirodzené a toto by nebolo úplne to pravé využitie snímača na zadnej strane.

Systém je svižný a to najmä vďaka procesoru MetiaTek Helio P60. Nie je to najrýchlejší procesor v tejto triede na trhu, ale ako vidno pri benchmarkoch, má svoje výhody. Napríklad pri svižnejšom používaní aplikácií alebo ich spúšťaní. Tiež aj pri rolovaní obsahu. Jeho výpočtový výkon využijete aj pri spúšťaní fotoaparátu. To býva úzke hrdlo výkonu tejto triedy smartfónov.

Obsah testu

  1. Vyhotovenie a Operačný systém
  2. Fotografovanie a Technické parametre

1 2

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.