Kedysi pomerne ojedinelá karta, dnes ju má takmer každý. Aj človek, ktorý má telefón len na volanie, ako zvyknú mnohí tvrdiť. Pamäťové karty sú výborným riešením, ako si rozšíriť ukladací priestor v telefóne alebo tablete. Potrebujete ich aj do fotoaparátu či kamery. Hovoríme o dlhoročne najrozšírenejších kartách Secure Digital. Tie sa ujali aj v notebookoch a ak nemáte špeciálny ultrabook so slotom na micro verzie týchto kariet, pravdepodobne máte notebook práve na SD karty. Zaujímavosťou týchto kariet je, že majú mechanický zámok. Posunutím plastového prepínača sa na kartu nebude dať zapisovať. Podobne ako kedysi pri 3,5″ disketách.

Dva rozmery

Na trhu je niekoľko typov kariet SD. Teda vychádzame z toho, že sú dve veľkosti. Klasická – SD vhodná do fotoaparátov a na použitie s notebookmi. MicroSD – vhodná na použitie v prenosných zariadeniach malého rozmeru ako napríklad kamery na predné sklo v aute, mobily, tablety, hudobné prehrávače a ďalšie zariadenia.

Ideálne je kúpiť kartu v malej verzii a s adaptérom. Ak hľadáte ale špeciálne riešenie do kamery, kúpte si priamo veľkosť SD. Bude to lacnejšie

Ideálne je kúpiť kartu v malej verzii a s adaptérom. Ak hľadáte ale špeciálne riešenie do kamery, kúpte si priamo veľkosť SD. Bude to lacnejšie

Ak môžete, vždy kartu kupujte s adaptérom. Teda kupujete micro verziu, no dobre je mať k nej adaptér na veľkosť SD. Je to výhodné, keď chcete použiť kartu z telefónu dočasne v bežnom fotoaparáte alebo v notebooku. Aby sme boli úplní, existuje aj tretí rozmer – miniSD. S tým sa dnes už ale prakticky ani nestretnete.

Typ karty

Ďalej môžete na kartách a v katalógoch vidieť ich typ. Súvisí hlavne s kapacitou, označovanie platí pre obe veľkosti. Karty SD bez ďalšieho označenia sú karty do kapacity 2 GB. Karty s kapacitou do 32 GB označujeme ako SDHC (Secure Digital High Capacity). Všetko nad túto kapacitu ako SDXC (Secure Digital eXtended Capacity). Všimnúť si to môžete aj na našom teste smartfónov. Rozširujúcu pamäť označujeme presne podľa toho, do akej kategórie spadá výsledná veľkosť. Ak je možné telefón rozšíriť o 128 GB, ide o kartu SDXC, resp. microSDXC.

SD karta s Wi-Fi je určená aj na priamy prenos údajov napríklad medzi fotoaparátom a smartfónom

SD karta s Wi-Fi je určená aj na priamy prenos údajov napríklad medzi fotoaparátom a smartfónom

V prípade základných telefónov ide o karty microSDHC, keďže podporujú maximálne 32 GB veľkosť. Pred niekoľkými rokmi bol problém s kompatibilitou čítačiek a nemuseli ste niektoré veľkosti kariet prečítať. Istotou bol vždy notebook, tam boli výrobcovia s čítačkami v predstihu. Karty XC umožňujú adresovať až 2 TB dát. V praxi sa stretnete so 64 GB kartami, občas aj 128 GB, no s najvyššou teoretickou kapacitou zatiaľ nie. Áno, sú aj tzv. lastovičie kúsky a kto chce môže si kúpiť aj 512 GB kartu, ktorej cenu uvádzame nižšie. Bola by cenovo neúnosná a v drvivej väčšine nerentabilná. Podobne ako pri pevných diskoch aj tu majú karty násobky kapacít. Teda napríklad 1, 2, 4, 8…16, 32, 64 GB.

Štandard SD má výhodu aj v tom, že súčasťou tejto karty môže byť aj Wi-Fi modul. Je to neuveriteľné, ale zmestí sa do puzdra a vy tak získate možnosť, po vložení napríklad do fotoaparátu, aj prenášať údaje na diaľku. Je ale potrebné, aby bola karta v zapnutom zariadení, pretože potrebuje na tento účel jeho napájanie.

Class – trieda rýchlosti

Certifikovať karty podľa triedy rýchlosti, to je v informačnej dobe priamo sen. Kým výrobcovia povedzme pevných diskov uvádzajú závratné, avšak „laboratórne“ rýchlosti, na pamäťových kartách máte garanciu. Nie čítania ale zápisu, a to je aj podstatné. Čítanie nie je problém, no pri pokuse nakrútiť video na pomalú kartu by ste ju buď nemohli použiť, alebo by zápis vypadával.

Class 2 – garancia rýchlosti do 2 MB/s zápisu. Vhodná je pre smartfóny, MP3 prehrávače a nenáročné fotenie. Dnes už prakticky nemá zmysel takúto kartu kupovať, iba ak z pohľadu kompatibility daného zariadenia. Najmä ak pôjde o kapacitu do 2 GB.

Class 4 – rýchlosť zápisu do 4 MB/s. Hodí sa na nakrúcanie videa v HD rozlíšení a dá sa použiť aj na sekvenčné snímanie fotiek

Class 6 – rýchlosť zápisu do 6 MB/s. Univerzálna karta na HD video a sekvenčné snímanie

Class 10 – karta vhodná pre náročnejších fotografov. Nakrútite na ňu Full HD video a pokojne môžete využiť sekvenčné snímanie vo vysokom rozlíšení

Okrem toho sa za posledné roky začal objavovať ďalší štandard. Jeho názov je UHS ako Ultra High Speed. Tieto karty sú vhodné na použitie vo videokamerách alebo fotoaparátoch. Aj tie sa delia na dva typy a sú označené jednotkou alebo trojkou. V prvom prípade je tu podpora pre zápis 10 MB/s ako garancia minimálnej podporovanej rýchlosti. V praxi je však 10 a v druhom prípade až 30-násobne vyššia.

Kapacity v praxi

Pravidlo čím viac tým lepšie je síce zaužívané, ale v praxi sa mnohokrát míňa účinkom. Platí to aj pri kartách. Nepotrebujete nutne najväčšiu kartu, pokojne postačí aj menšia kapacita. Ideálne z hľadiska pomeru ceny a výkonu sú kapacity so 16 / 32 GB. Na základe predchádzajúcich informácií už viete, že potrebujete zohľadniť dva parametre. Kapacitu a rýchlostnú triedu. Nemá asi cenu radiť vám ohľadne kúpy presného variantu do vybraného zariadenia. Sú používatelia, ktorí kritizujú, že ich smartfón má len 32 GB kapacity internej pamäte. Pre nich je vhodné dokúpiť ďalších 32 GB, ktoré zrejme využijú. Buď veľa fotia alebo používajú smartfón / tablet na filmy či videá. Nemá zmysel kupovať rýchlu triedu, pokojne si vystačíte aj s Class 4. Výnimkou je zariadenie, ktoré by ste chceli využívať na Full HD nakrúcanie napríklad pri 60 snímkach za sekundu alebo na 4K video. Vlajkové lode smartfónov toto umožňujú, vtedy siahnite po triede Class 10. Karty sú drahšie, a tak môžete oproti tomu kúpiť nižší pamäťový variant, ak potrebujete ušetriť. Aj tak budete pravdepodobne ďalej video archivovať do cloudu alebo prenášať do počítača. Uvádzame aj cenové príklady.

Kingston microSDHC 4 GB Class 4 – 2,90 EUR
Kingston microSDHC 8 GB Class 4 – 3,90 EUR
Kingston microSDHC 8 GB Class 10 – 4,90 EUR
SanDisk microSDHC 16 GB Clas 10 UHS-I – 7 EUR
SanDisk SXC 512 GB Class 10 UHS-I – 399 EUR

Profesionálna karta s kapacitou väčšou ako majú niektoré SSD disky do notebookov. Aj cena tomu odpovedá

Profesionálna karta s kapacitou väčšou ako majú niektoré SSD disky do notebookov. Aj cena tomu odpovedá

Akú kartu kúpiť?

Výber karty vo svojej podstate nebude taký náročný. Ideálne je kúpiť kartu SDHC prípadne micro verziu s adaptérom, a to do veľkosti 32 GB. Tú dokážete použiť takmer v každom telefóne. Pozor pri lacných tabletoch a smartfónoch, tam určite väčšiu kartu ako 32 GB nebudete môcť použiť. Ak potrebujete niečo špecifické, napríklad kartu do fotoaparátu na nahrávanie 4K videa, pozrite si v návode, akú kartu treba použiť. Na základe piktogramov ľahko vyberiete tú správnu.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní touchIT, č. 6/2015, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.